Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pyszny chelb

Kuchcik

postów: 10

20.01.2007 13:42

Ja osobiście wole to robić sam bez żadnych mieszanek tak z serca najlepsze i ma się zawsze taką satyswakcję jak smakuje co nie??

kamelia521

postów: 9

19.01.2007 12:41

Sa gotowe mieszanki chlebowe,polecam

Filip F xxx

postów: 61

11.01.2007 16:44

Wydaje mi się że taki chleb bez przeszkód można piec w keksówce, ale z blachy jest najlepszy

Kuchcik

postów: 10

29.12.2006 13:17

Raczej nie niech pani mu da kształt dowojny i niech pani obudzi wyobrażnie

malgosia

postów: 3

01.12.2006 21:08

czy ten chleb można piec w formie keksówce

Kuchcik

postów: 10

13.11.2006 19:13

1 kg mąki pszennej ( najlepiej mocno glutenowej)
1 łyżka stołowa cukru
1 płaska łyżeczka stołowa soli
30 dag świerzych drożdży
Woda

Czas przygotowania: 2h

Wykonanie:

Mąke przesiać przez sitko do miski, dodać drożdże do mąki ale tak żeby nie miały styczności z solą, dodajemy cukier i sól,
dolewamy stopniowo wodę aby ciasto chlebowe niebyło za bardzo rozwodnione i tak żeby nie było za bardzo suche. Musi byc troche bardziej mokre ponieważ gluten zawarty utwardzi troche nasze ciato. Ugniatamy ciasto przez 30 sek od 1 min. aż będzie aksamitne. Zostawiamy mase na 30 min w ciepłym miejscu. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i upószczamy z nigo powietrze. Nadajemy mu odpowiedni kształt i kładziemy na blache znowu na 30 min do ciepłego miejsca. Po 30 minutach wstawiamy do pieca na 45 minut. I oto mamy gotowy chleb.

Michał Zieliński lat 14