Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Pyszne i zdrowe inspiracje

więcej >>

lumen

postów: 19

13.02.2012 07:41

Pamiętajcie młodzi kucharzyki że zielonych szparagów się nie obiera...tylko białe sie obiera ze skórki!

gadulka

postów: 24

24.06.2010 20:06

już wam mówię - jak ten przepis wygląda
na szklankę wiórków kokosowych potrzeba jednego białka z dużego jajka - jeśli mamy mały jajka np typu s,m potrzeba prawie dwóch białek
tartinki mogą być z sama czekoladą białą, czarna lub dwukolorowe.
nie należy używać czekolady z nadzieniem - można użyć z kawałkami orzechów.
na tabliczkę czekolady - używamy 2 łyżek tłustej śmietany. na 10 foremek potrzeba 100 gram czekolady (mieszana lub jedna) - czyli standardowa tabliczka.
niestety nie wiem jak przyśpieszyć proces tężenia czekolady - do zamrażalnika nie wkładajcie bo ja tak próbowałam i nie wyszło.

quazaar

postów: 1

16.06.2010 06:49

Joga ma rację - przepis jest podany nieprecyzyjnie.

Mnie też podkusiło na zrobienie tartinek - są bardzo smaczne. Poniżej mój sposób na ich wykonanie.

Na 10 metalowych standardowych foremek potrzebne będą:
- szklanka wiórków kokosowych
- 1 białko
- 3 łyżki kremówki Pątnica
- tabliczka mlecznej czekolady
- olej do wysmarowania foremek

Ubijamy białko i mieszamy z wiórkami - tak przygotowaną masą wykładamy foremki, przyciskając masę do ścianek. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i czekamy aż zbrązowieją (super zapach).

Czekoladę rozpuszczamy w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą i po rozpuszczeniu łączymy ze śmietaną. Tak przygotowaną masą wykładamy kokosowe foremki i wkładamy na noc do lodówki, żeby masa stwardniała (może jest jakiś sposób, żeby przyspieszyć ten proces, ale go nie znam... niestety ;) )

Smacznego!

Joga

postów: 3

13.06.2010 18:51

Dzisiaj w programie były tartinki kokosowe. Oglądałam nie dość bacznie i chciałam spisać przepis ze strony kuchni. I nie wiem po jakiemu ten przepis jest napisany-2 lub 3ostatnie zdania. W programie prezenterka raczej miała tego białka więcej niż jedno a poza tym mówiła o tabliczce białej i czarnej czekolady a tu tylko tabliczka-oczywiscie nie pisze jaka. No i ten opis- tragedia. Takich kitów niestety jest coraz więcej.