Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Przepis na szybką w przygotowaniuzupę cebulową

cichare

postów: 12

04.11.2016 15:43

Uwielbiam zupę cebulową, szczególnie kiedy się ją podaje z grzankami z serem, to chyba moja ulubiona zupa na zimne dni, bo potrafi rozgrzać jak żadna inna. Zupy zawsze robię z multicookerze redmonda, ale myślę, że jak dam przepis z ich strony, to można z niego skorzystać też, jak się gotuje w normalnym garnku. Ze swojej strony dodam, że tego nie ma przepisie, ale warto dolać do zupy przez rozpoczęciem gotowania kieliszek whisky, to doskonale podbija smak.
Śmietana 400 g, sałata 150 g, Cebula 100 g, Czosnek 10 g, Olej roślinny 10 ml, Woda 100 ml, Rozmaryn 1 g, Sól, przyprawy
Cebulę i czosnek posiekać, sałatę porwać na kawałki. Składniki włożyć do misy multicookera, dodać śmietanę, olej roślinny, sól, przyprawy i zalać wodą. Wszystko ugotować i zblendować razem.

post edytowany 3 razy, ostatnio 04.11.2016 15:51

zdrowitka

postów: 100

27.10.2016 08:10

Przez lata nie jadłąm zupy cebulowej ponieważ miałam kiepskie skojarzenia z nazwą. Nie sądziłam,że może byc taka smaczna. Kiedy jednak sprobwoałam to totalnie się zakochałam w zupie i są tygodnie kiedy robie ja 2-3 razy...

Bardzo dobry przepis na tą zupke jest na stronie:
https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-cebulowa-2

Warto jest ją czasami podać w sposób typowo francuski. Czyli zapiekaną w kokilkach.

julia36

postów: 7

03.02.2016 19:06

Dzięki:)

Ja wymyśliłam coś takiego, że do bulionu z kostki dodaję podsmażaną cebulkę, do tego surową cebulkę, dwa ziemniaki. To gotuję, doprawiam do smaku miodem (tak pół łyżki) i zabielam odrobina mleka. Po spróbowaniu dodaje ew. jeszcze szczyptę przyprawy "18 ziół ojca Mateusza". To wszystko blenduję i wychodzi mi kremowa zupa cebulowa.

Justa1988, dzięki, Twego przepisu też spróbuję:)
Nie wiem, czy Tu na forum jest jakiś dział z przepisami na zupy-kremy? Dla singla nie opłaca się drugiego dania robić;), a zupy takie polubiłam ostatnio. Pozdrawiam.

Justa1988

postów: 75

26.01.2016 11:22

otóż cebulkę kroję podsmażam, robię wywar z kostki bądź z rosołu jak mi został i dodaje do tego moją cebulkę smażoną na masełku oczywiście, potem doprawiam a na koniec starty żółty ser ale to do misek i podaje z pieczywem chrupiącym czosnkowym. Też mi naszedł smak, muszę ugotować.

julia36

postów: 7

30.12.2015 19:47

Witajcie. Dopiero zaczynam eksperymenty w kuchni. Więc szukam prostego i niedrogiego przepisu na zupę cebulową. Jestem fanką cebuli pod każdą postacią. Z góry dzięki:)