Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Przepis na makaron penne z rukolą i oliwkam

Mariewiczewicku

postów: 10

02.03.2015 23:44

Penne z rukolą, suszonymi pomidorami i kurczakiem

Składniki

1kg piersi z kurczaka
1kg makaronu penne
100g rukoli
250g pomidorków koktajlowych
180 g pomidorów suszonych marynowanych w oliwie
180g oliwek
1 przyprawa do kurczaka
Czosnek w proszku
Sól
Sposób przygotowania

1.

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji z opakowania.

2.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę, czosnek i połowę oliwy z pomidorów. Wszystko wymieszać i usmażyć.

3.

Pomidory suszone pokroić w drobne paski.

4.

Połączyć ze sobą makaron, kurczaka, suszone pomidory, rukolę, oliwki i zalać resztą oliwy. Wszystko dokładnie wymieszać i przyozdobić pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.

5.

Smacznego!

mychaa7788

postów: 14

02.02.2015 20:49

Makaron z czosnkiem

Składniki

4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 suszone ostre czerwone papryczki
5 dużych dojrzałych pomidorów
sól, szczypta cukru
1/2 kg makaronu (najlepiej tradycyjnego pici, może też być grube spaghetti)
starty ser pecorino do posypania


Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.

mychaa7788

postów: 14

02.02.2015 20:47

Spaghetti w 10 minut
gołąbki z pieczarkami
Składniki:

1 główka kapusty

Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo pieczarek
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek

Sposób przygotowania:

1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.
4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.
5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.
7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).
8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego!!!

cichare

postów: 12

23.11.2013 09:51

Prosty, ale super :) Polecam

KatarzynaZ

postów: 1

22.11.2013 19:53

SKŁADNIKI

400 g makaronu pióra Mamma Mia 5-6 łyżek oliwy z oliwek 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych 1 gałązka rozmarynu 10-15 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki około 250 g rukolii sól i pieprz połówka cytryny

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Jak się zeszklą dodać posiekaną gałązkę rozmarynu, oliwki i rukolę. Dodać makaron i przesmażyć całość około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.