Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ PRZEKĄSKA Z POMIDORÓW

Renesmee

postów: 3

11.02.2009 11:35

Idealnie nadaje się jako dodatek do dań z grilla, ale może też być zaserwowana na zwykłym przyjęciu. :)

Składniki:
- 5 dużych pomidorów
- 1 śmietana
- ok. 6 łyżkek majonezu
- kilka ząbków czosnku
- bazylia, oregano, tymianek
- szczypta soli

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, a następnie układamy na półmisku (może być też miska).
Osobno przyrządzamy sos; rozgniatamy lub drobniutko kroimy czosnek i ucieramy go z solą. Potem mieszamy go z śmietaną, majonezem i ziołami.
Gotowym sosem polewamy pomidory i wkładamy je na pół godziny do lodówki.

Jest to potrawa wymyślona u mnie w rodzinie. Po podaniu na stół znika jako pierwsza z wszystkich. ^.-