Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Urządzamy kuchnię

FORUM kuchnia+ PROSZĘ O RADY !!!!

krystynka1814

postów: 8

30.01.2015 23:00

Dobre noże na pewno ucieszą każdego kucharza nawet amatora. Potrafią się pięknie prezentować i doskonale nadają się na prezent. Np. "nóż szefa kuchni" - super sprawa.

mankell

postów: 21

20.01.2015 21:58

Ja z kolei postawiłbym na japońskie cacka, są naprawdę niezawodne przy wszelkiego rodzaju krojeniach. Zwłaszcza tak zwany nóż szefa dostępny na samura.pl :)

zlotepielko

postów: 5

29.01.2014 14:34

kamil napisał 14.12.2010 22:55:
przede wszystkim nie kupuj w sklepach typy duke w centrach handlowych, które mają ceny z tyłka wzięte, a jakość taką sobie. Ja Ci polecam noże firmy Gerlach. Tanie nie są, ale dobrze użytkowane przeżyją cie :-) Jeżeli chcesz kupić nóz dla kucharza amatora to wybierz nóż szefa kuchni. Jest taki, to rodzaj noża, dosyć dużego, ciężkiego, z wysokim ostrzem i z grubej stali. Do tego jak dokupisz stalkę, to obdarowany będzie miał nóż na całe życie.
Miałam do czynienia kiedyś z nożami tej firmy i bajka...
:)

denia

postów: 26

23.10.2011 12:51

Bardzo polecam noże Takumi marki Fiskars. A jeżeli chodzi o prezent to najlepiej zestawik noży. Oczywiście mają genialnie wyprofilowaną rączkę - godne polecenia. Tylko że ta cena!!!

dream27

postów: 10

06.09.2011 12:45

http://www.kuchniam.pl/noz-szefa-kuchni/
Tutaj znalazłam taki wpis. Może Cię zainteresować.

Bar4you_pl

postów: 10

14.06.2011 21:13

Ja w głównej mierze kieruje się opinią na temat danej firmy,oraz ceną całego zestawu. Myślę że to w zupełności wystarczy. Ważne jest także miejsce w którym kupujemy,największy wybór mamy w dobrych i sprawdzonych sklepach internetowych.

kamil

postów: 283

29.12.2010 17:34

z tym ostrzeniem to jest tak: Jak ktoś dużo kroi, szczególnie twardych rzeczy, to każdy, nawet najdroższy nóż szybko stępi. Ale właśnie dobry nóż to taki, który daje się szybko i łatwo naostrzyć na stalce. Bo jak ma się g..., to ostrzenie noża powoduje, że się szczerbi, haczy, robi się brzydkie ostrze.
Ktoś tu pisał, że potrzebuje noża do owoców i warzyw. W takiej sytuacji polecałbym, albo typowy nóż szefa kuchni (taki duży:-)), a jak nie, to mniejszy, ale z drobną piłką.

ursi5

postów: 219

29.12.2010 14:52

Nożyczki nie są ceramiczne, ale jakiejś dobrej włoskiej firmy. Pisząc mój poprzedni post kierowałam się tylko tym, co napisał Kamil, który twierdzi, że nawet dobrej jakości nóż należy ostrzyć co kilka dni, a profesjonalną kucharką nigdy nie byłam. Lubię tylko gotować i dlatego chętnie podpatruję tutaj, co mądrzejsi ode mnie w sprawach kulinarnych mają do powiedzenia i chętnie korzystam z ich rad:-)

Lamia

postów: 20

29.12.2010 10:27

Ale nożyczki masz ceramiczne? może to faktycznie zależy od jakości noża, może wcale ostrzyć co kilka dni nie trzeba.. zresztą nie jestem aż tak profesjonalnym kucharzem, zwykłe noże ostrze raz na dwa miesiące :)

ursi5

postów: 219

28.12.2010 21:46

Jakieś pięć lat temu kupiłam samoostrzące nożyczki. Używam je dosyć regularnie i rzeczywiście nie ostrzę. Muszę tylko uważać, żeby nie spadły na podłogę. Myślałam, że z dobrym noże jest podobnie, a tu jednak należy ostrzyć nawet najlepsze.

Lamia

postów: 20

28.12.2010 10:22

A ile Waszym zdaniem trzeba wydać? miałam przeznaczyć na nóż ok 200zł. czytałam, że ostrzy się go na prawdę bardzo rzadko, i że jest idealny do krojenia warzyw i owoców.

kamil

postów: 283

27.12.2010 11:44

Lamia napisała 27.12.2010 10:18:
A co myślicie o ceramicznych nożach?? podobno świetne.. ja się zbieram do zakupu.
nóż ceramiczny to jest gadżet. Nowy jest ładny i super ostry, a potem same problemy. Nóż ceramiczny byś musiała kupić bardzo drogi, by był odpowiednio twardy, a więc i wytrzymały. Poza tym, nóż ceramiczny jest trudny w ostrzeniu. Poza tym nożem ceramicznym możesz tylko kroić, nie potraktujesz go np. jak tasak to łamania kości drobiowych.
Jak chcesz porządny nóż, to kup zwykły, stalowy, np. gerlacha i do tego stalkę. Każdy nóż, w zależności od tego co się nim robi, wymaga podostrzenia co kilka dni. Ceramiczny też.

Lamia

postów: 20

27.12.2010 10:18

A co myślicie o ceramicznych nożach?? podobno świetne.. ja się zbieram do zakupu.

kamil

postów: 283

14.12.2010 22:55

kurczak012 napisała 09.12.2010 19:28:
Witam wszystkich, chciałabym dowiedzieć się czym kierowac sie przy kupnie noży kuchennych.Chodzi mi o dobry nóż na prezent gwiazdkowy dla kucharza amatora ale myśle o czymś dobrym....podobno dobre noże inaczej "leżą w ręce";).....i co to ma znaczyć??
przede wszystkim nie kupuj w sklepach typy duke w centrach handlowych, które mają ceny z tyłka wzięte, a jakość taką sobie. Ja Ci polecam noże firmy Gerlach. Tanie nie są, ale dobrze użytkowane przeżyją cie :-) Jeżeli chcesz kupić nóz dla kucharza amatora to wybierz nóż szefa kuchni. Jest taki, to rodzaj noża, dosyć dużego, ciężkiego, z wysokim ostrzem i z grubej stali. Do tego jak dokupisz stalkę, to obdarowany będzie miał nóż na całe życie.

kurczak012

postów: 2

14.12.2010 15:14

dziękuje za tę jedyną radę;*

magnolia

postów: 61

09.12.2010 21:50

Przyznam szczerze, że nie jestem specjalistką w tej dziedzinie, ale mam świetny nóż z Duki. Doradzał mi sprzedawca. Może mi się po prostu poszczęściło - nie wiem, ale jestem bardzo zadowolona :)

kurczak012

postów: 2

09.12.2010 19:28

Witam wszystkich, chciałabym dowiedzieć się czym kierowac sie przy kupnie noży kuchennych.Chodzi mi o dobry nóż na prezent gwiazdkowy dla kucharza amatora ale myśle o czymś dobrym....podobno dobre noże inaczej "leżą w ręce";).....i co to ma znaczyć??