Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ Poszukuję dobrego przepisu na krem do torta

hajduczek1966

postów: 13

11.02.2009 00:16

Podane przepisy oba się sprawdzają, ale do naprawdę dobrego kremu trzeba dodać trochę alkoholu, najlepiej spirytusu, bo ma procenty, a nie rozcieńczy za bardzo kremu. Wlewać alkohol trzeba powoli, mieszając intensywnie i bardzo uważać, żeby krem się nie zważył. I nie za dużo, bo też może się zważyć... Polecam i smacznego!

Aha, ale do tortu dla dzieci to jednak nie dodawajcie alkoholu!

czemu_nie

postów: 8

10.08.2008 11:07

Zgadzam sie z Toba *GIGI*, że makutra i pałka. Wskazowki zegara też się zgadzaja hehe. Mój sprawdzony przepis na krem do tortów tez pochodzi od mojej mamy i zawsze jest niezawodny.

Krem podstawowy:
Na 1 kostkę masła (82% tłuszczu 200g),
2-3 jajka,
12 dkg cukru.

To mala porcja..zazwyczaj biorę podwójna ilość składników

Jajka z cukrem ubić na parze na gęstą masę i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ubite jajka nie przerywając ucierania, aż masa będzie jednolita i pulchna.

Jest to masa podstawowa, z której możemy zrobic kremy o różnych smakach:

Krem kakaowy:
2 dkg kakao rozprowadzić w 1-2 łyżkach gorącego mleka. Ostudzić i dodać do masy podst. ucierając.

Krem kawowy:
2 dkg mielonej kawy zalać 1/4 szkl wrzatku i podobnie jak wyżej...choć w dzisiejszych czasach można po prostu dosypać 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej).

Inne wariacje z masą to juz kwestia wyobraźni ale i zdrowego rozsądku.

Pozdrawiam

*GIGI*

postów: 12

28.02.2008 22:15

ja jestem pod tym względem może i staroświecka, ale jak ktoś widzi torty mojej mamy, lub moje <nie chwaląc się to powiem ;)> - nie jest w stanie przestać je jeść :)))

do makutry wrzucamy kostkę masła (82% tłuszczu 200g) i kostkę palmy (np KASI) oraz pół szklanki cukru (jeśli ma to być bardzo duży tort 3-warstwowy, to bierzemy 2 kostki masła i 1 kostkę palmy oraz ok 3/4 szklanki cukru). Ręcznie - pałką ucieramy na puszysta masę - najlepiej aby tę czynność wykonywał mąż - moja mama zawsze powtarzała, że trzeba kręcić zgodnie ze wskazówkami zegara!!! Jeśli mamy pomocnika w postaci męża, możemy zabrać się za ugotowanie budyniu - najlepiej śmietankowy lub waniliowy. Nie powinien być zbyt gęsty. Studzimy go mieszając. Jak już w maśle nie będzie czuć grudek cukru, można zacząć dodawać budyń i dalej kręcić masę, aż budyń połączy się na gładką masę z masłem i cukrem. Teraz możemy masę podzielić na kilka części i dodać np kakao, dżem z czarnej porzeczki (pyyyyycha), orzechy mielone- najlepiej włoskie i co tylko nam się podoba. Ozdabiać owocami :))) Pychotka !!! Polecam
Ważne, aby biszkopt nasączyć wodą złączona z sokiem z cytryny i jak ktoś lubi może być trochę cukru - wszystko wymieszać i nasączyć tym biszkopt

post edytowany 2 razy, ostatnio 09.03.2008 13:39

Magduska

postów: 1

19.02.2008 05:24

Witam
Poszukuję przepisu na krem do torta, chcę dziecku zrobić torcik na urodzinki