Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Książki kulinarne

FORUM kuchnia+ Polecane ksiazki kucharskie.

nefere222

postów: 6

23.11.2016 14:15

Polecam książkę "Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego". Nieważne, czy ktoś stawia pierwsze kroki w gotowaniu, czy jest biegły w tym temacie. To książka absolutnie dla każdego. Przygotowanie potraw pokazane jest krok po kroku, a wszystkie opisane dania zdobią piękne zdjęcia. Nieudana potrawa? Z tą książką to niemożliwe ;)

cichare

postów: 12

04.11.2016 16:04

Ja uwielbiam stare książki Biruty Markuzy o przysmakach z całego świata. Co prawda zamiast wielu składników są tam wymienione nasze peerelowskie zastępniki, ale warto się inspirować.

monika45

postów: 4

21.07.2016 15:47

ostatnio na ksiegarnia-internetowa.pl widziałam fajną promocję na książkę, gotuj dla najmłodszych czy coś takiego. Kupiłam i zdecydowanie polecam

KuchennaKama

postów: 1

14.07.2016 11:02

Witam, zapraszam po smaczne nowości na bookmaster.com.pl na pewno znajdziecie dobre przepisy na obiad rodzinny

zmeczonyzyciem

postów: 6

26.11.2012 09:52

książka z przepisami na łososia i owoce morza! mnóstow przepisów i zdjęć wykonania!
polecam bo nie raz skorzystałem: www.almarfish.pl

Zofka

postów: 10

29.09.2012 09:21

Jak chcecie gotować z dziećmi to tutaj www.ilookandcook.pl są super książki kucharskie dla dzieci :) Ja z córką robimy sobie potrawy z książki "Śmieszne jedzonko" i wszystko szybko znika z talerza :))

zmeczonyzyciem

postów: 6

14.08.2012 13:07

Jeżeli lubicie łososia i potrawy z nim związane to ostatnio na jednej stronie można naleźć przepisy z łososia z rozposką jak nalezy robić, ile porcji itd, super czytelna. jużpodaje wam link bo sam z niej korzystam chcą coś zrobić dla mojej ukochanej
to jest na almarfish.pl

BaDmAn00

postów: 2

06.05.2011 20:54

Magnolia,
a słyszałaś jakieś plotki o tym, że ma być tłumaczona? Bo szykuję się do kupienia wersji angielskiej i teraz nie wiem czy mam poczekać chwilkę czy jednak nie ;)

magnolia

postów: 61

05.05.2011 12:13

A jeśli chodzi o książkę którą mogę polecić, to 'Desery Pierre Herme'. Z tym, że to dla osób, które wolą raczej pobawić się dłużej z przygotowaniami ciast, tartaletek itd. Ale wierzcie, że warto! :)

magnolia

postów: 61

05.05.2011 12:08

Niestety jeszcze chyba nie przetłumaczona :( Też na nią czekam :-)

mrowa

postów: 48

02.05.2011 21:07

Czy moze ktos wie kiedy bedzie nowa polskojezyczna książka Jamiego Olivera z daniami z programu "30 minut Jamiego"

humppa

postów: 2

27.10.2010 14:23

Polecam skarbnicę jaka są stare polskie książki kucharskie - w wersji elektronicznej. Moje ulubione przepisy i źródła do książek do ściągnięcia: dawne książki kulinarne online

Zyniek

postów: 16

27.05.2010 12:44

In Search of Perfection - obie części, uzupełnione filmami z programu pozwalaja na zrobienie naprawdę odlotowych w smaku rzeczy - do tej pory robimy z kumplami pizze jakiej w polskich pizzeriach sie nie spotyka raczej, teoretycznie w domu nie do osiagniecia a jednak.
Polecam

Hors Dewre

postów: 30

12.03.2010 12:30

Z wydawnictwa Atropos jest nie tylko kuchnia Grecji, o której pisał Jacek1f, ale też Bułgarii - obydwie pozycje są rewelacyjne, choć nie wyglądają jak typowe książki kuchenne. Warto poszukac.

Ela LISA

postów: 1956

11.03.2010 18:03

DZISIAJ W Auchan -e na Modlinskiej, kupilam dwie swietne ksiazki, w bardzo atrakcyjnej cenie.
Specjaly z calego swiata - wydawnictwa Delta, 250 przepisow z 50 krajow,za 19.99 Rewelacja.
Druga to Inspiracje kulinarne za 27.99 wydawnictwa Olesiejuk. Obie wielkie, piekne wydane , i warte kupienia. Goraco polecam.

ZSGnr2

postów: 3

22.01.2010 15:46

Z Małopolski pochodzi bryndza podhalańska - pierwszy polski produkt regionalny, którego nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Książka kucharska, którą oddajemy w Państwa ręce to owoc działań Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2.

www.zsgnr2-krakow.pl (zakładka multimedialna szkoła)

Szkoła gastronomiczna opublikowała naprawdę ciekawy zbiór receptur których nie można znaleźć nigdzie indziej.... Zapraszam do oglądania publikacji gastronomika z Krakowa.

Ela LISA

postów: 1956

17.01.2010 10:00

Pare dni temu, kupilam sympatyczna ksiazke.

Perfekcyjna Pani Domu - przyjecia z klasa.
Anthea Turner.

Anthea jest Wam pewnie znana z programu na TVN STYLE.
Ksiazka lekka, mila i przyjemna.Sporo milych i sympatycznych przepisow. Polecam dla pan, ale i mnie tylko. Mysle ze i panowie chetnie do niej zerkna.

Ela LISA

postów: 1956

03.12.2009 11:25

Czesc Pawel. Dobrze ze wrociles.Bedzie z kim popisac.Dobrze ze masz wlasnego bloga. Moze moglbys dac na niego namiar.Oczywiscie na priva. Pozdrawiam, cieplo i serdecznie.

aagata

postów: 62

23.11.2009 13:30

Dziękuję!

snoozy

postów: 2419

20.11.2009 20:22

Wysłałem Ci adres na priva

aagata

postów: 62

20.11.2009 13:09

Snoozy, a czy ja także o adres bloga prosić mogę? Sama od jakiegoś czasu się tym pasjonuję, więc chętnie poczytam i pooglądam o Kolegi wyczynach kulinarnych!

jacek1f

postów: 2296

20.11.2009 10:41

znam znam, dzieki, a jakże.
Przeciez ja z branży.... a to T&H w koncu:-)

MarcinO

postów: 415

19.11.2009 10:20

Jacku, sprawdzałeś w Red Onion? Ja ostatnio nabyłem tam coś pięknego:
Fabienne Gambrelle "Spices". Cudownie wydana publikacja składająca się z 2 tomów. Pierwszy opisuje historię a drugi smak przypraw. Książka po angielsku. Obowiązkowa pozycja dla maniaków kulinarnych!

snoozy

postów: 2419

18.11.2009 20:32

Zajrzyj na priva Migotna tam masz adres do bloga :-)

jacek1f

postów: 2296

18.11.2009 19:07

Pytaliście kiedyś o książki o kuchni greckiej, a ja mamrotałem, że nie ma dobrych:-)
I dalej twierdzę tak, że te pascale, te Ole jakieś i inne maluchy to śmietki jednak trochę....

Ale - polecam mocno Bałkańskie Zapiski, księga II,
Kuchnia Północnej Grecji..

Mmmmm, piekna, jakośc super, 60 przepisów, ale co ważniejsze, wspaniałe gadki wkoło i historyjki i powiastki.
Polecam spokojnie.

migotka333

postów: 1184

18.11.2009 14:28

snoozy napisał 04.11.2009 21:06:
Podam jak go uzupełnie o nowe wpisy i zdjęcia.teraz jest w nim niewiele :-)
no i jak tam idzie działalność blogowa naszego mistrza Snoozy'ego ?
:-D

mrowa

postów: 48

09.11.2009 19:25

Dla mnie kupowanie książek szczególnie kucharskich to najlepszy sposób na handre (i cena nie gra roli),jak w danej chwili nie mogę sobie na jakąs pozwolić to się sprężam oszczędzam i kupuje lub podsuwam jako pomysl na prezent.Ostatnio zakupiłam wielkie tomiszcze "Culinaria kuchnie Europy" o której marzyłam od dłuższego czasu-choć trochę się na niej zawiodłam ale może być.Teraz zbieram na przewodniki Pascala (tylko gdzie ja je poustawiam?)mam już ich dwie pozycje "Podrużnik w kuchni" i "Smak podróży".

snoozy

postów: 2419

09.11.2009 18:02

Dla Ciebie wszystko :-)

migotka333

postów: 1184

09.11.2009 16:45

ja poproszę (tak ładnie) na DVD

post edytowany 1 raz, ostatnio 09.11.2009 16:46

MarcinO

postów: 415

08.11.2009 21:00

Kurde, chyba przegapiłem zapisy...;)

Z książek kucharskich ciekawych poleciłbym Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo, które są dostępne w American Bookstore w Arkadii oczywiście w języku angielskim. Mnie biednego sushimana na razie jeszcze nie stać, ale w przyszłości na pewno wzbogacę nimi swoją kolekcję:)

snoozy

postów: 2419

08.11.2009 13:17

Kurs czeka na Ciebie jak zawitasz do Wawy :-)

migotka333

postów: 1184

06.11.2009 12:56

nie zapomnij o weekendowym kursie gotowania risotto... :-D

snoozy

postów: 2419

04.11.2009 21:06

Podam jak go uzupełnie o nowe wpisy i zdjęcia.teraz jest w nim niewiele :-)

MarcinO

postów: 415

04.11.2009 10:18

podaj linka do swojego bloga...:)

snoozy

postów: 2419

03.11.2009 22:04

Masz racje.Nie prywatna ale książka :-)

jacek1f

postów: 2296

03.11.2009 21:37

anienie, to juz nie jest "prywatna" ksiazka, tylko zaspokojenie potrzeby samorealizacji na zewnątrz:-)

snoozy

postów: 2419

03.11.2009 20:50

Inni jeszcze idą dalej i zakładają bloga kulinarnego.To forma wirtualnej książki kucharskiej :-)

migotka333

postów: 1184

03.11.2009 07:50

Michał napisał 22.10.2009 22:01:
A ja robię własną Książkę KUCHARSKĄ i chyba to jest nie złe rozwiązanie wystarczy troszkę pogrzebać w necie pospisywać przepisy albo z innych książek bo po co mieć ich 20 jak można 1 i sprawdzoną I DO TEGO WŁASNĄ :):) POZDRAWIAM
każdy przyzwoity "fanatyk" kuchni posiada taką swoją prywatną książkę, zeszyt, notes itp. z ulubionymi (najczęściej sprawdzonymi) przepisami
:-)))

MaxRedaktor

postów: 174

29.10.2009 00:33

snoozy napisał 26.10.2009 08:40:
Migotka pamiętasz jak rozmawialiśmy,że szkoda,że nie ma kuchni hiszpańskiej?
Otóż jest ale tylko wydanie anglojęzyczne.Na okładce jest przekrojona pomarańcza
Mam to wydanie, jest świetne. Kupione w Empiku, za jakies 50 - 60 zł.

snoozy

postów: 2419

28.10.2009 21:21

Masz racje.Do kolekcji brakuje greckiej i najlepsze kuchnie świata mamy w kolekcji.
W Kuchniach Europy fajnie opisana jest Polska gdzie autorzy skupili się na naszych miodach, grzybach, kaszach, wędlinach i świetnych mięsach.Oczywiście zawsze mogłoby byc tego więcej ale i tak dobrze wypadamy bo przecież kiedyś byliśmy spichlerzem Europy

migotka333

postów: 1184

28.10.2009 19:17

również korzystam z allegro :-)
jeśli zachodzi potrzeba. Jak pojawiła się po angielsku, to kwestia czasu a będzie po polsku (mam nadzieję)

no jeszcze kuchnia...GRECKA
:-D

snoozy

postów: 2419

27.10.2009 07:25

Stare polskie książki kucharskie można czasem zdobyć w antykwariatach i na tzw chodniku.Są fajnym słowem pisane i przepisy też niczego sobie

jacobs

postów: 27

26.10.2009 19:24

ja zbieram stare polskie książki kucharskie i ostatnio udało mi wejść w posiadanie
" Praktycznego Kucharza Warszawskiego z 1923" w prawie idealnym stanie

Hestia Q-34

postów: 419

26.10.2009 13:29

GRATULUJE!

snoozy

postów: 2419

26.10.2009 08:40

Już jestem szczęśliwym nabywcą Culinaria.Kuchnie Europy.Ksiązka jest świetna i maga cegła.Udało mi się kupic na allegro za połowe ceny.
Migotka pamiętasz jak rozmawialiśmy,że szkoda,że nie ma kuchni hiszpańskiej?
Otóż jest ale tylko wydanie anglojęzyczne.Na okładce jest przekrojona pomarańcza

Michał

postów: 2

23.10.2009 11:32

Nie ukrywam też mam kilka fajnych książek :):) i lubię szukać przepisów a upaćkane mąką strony i wspomnienia z potraw na której jest mąka :):)

MarcinO

postów: 415

23.10.2009 11:21

Arti: książki te znajdziesz spokojnie na ebayu. Wystarczy, że wpiszesz w googlach "culinaria ebay" i gotowe.

Michał napisał 22.10.2009 22:01:
A ja robię własną Książkę KUCHARSKĄ i chyba to jest nie złe rozwiązanie wystarczy troszkę pogrzebać w necie pospisywać przepisy albo z innych książek bo po co mieć ich 20 jak można 1 i sprawdzoną I DO TEGO WŁASNĄ :):) POZDRAWIAM
i bardzo dobrze, że robisz własną. Nie ma nic lepszego niż sprawdzone kilkakrotnie przepisy, ale... ja jestem maniakalnym zbieraczem książek kucharskich i nic nie sprawia mi chyba większej frajdy niż widok "upaćkanych" mąką stron książki Jamiego czy Steina;)

arti

postów: 28

23.10.2009 07:55

Hestio,te książki z mistrzami kulinarnymi Europy,sam szukam.Mam niestety jedną,przeglądałem kiedyś inne z tej serii u kogoś są rewelacyjne!Jak ktoś szuka pomysłu nawet na dekoracje,bardzo polecam te książki.Na razie szukam po necie tych książek,na allegro nie ma.Jak znajdę dam znać.

arti

postów: 28

23.10.2009 07:46

A w Empiku szukaliście?Znalazłem,tylko Culinaria,tam.Ale szukajcie czasami na allegro, można nawet kupić taniej niż w empiku.

Michał

postów: 2

22.10.2009 22:01

A ja robię własną Książkę KUCHARSKĄ i chyba to jest nie złe rozwiązanie wystarczy troszkę pogrzebać w necie pospisywać przepisy albo z innych książek bo po co mieć ich 20 jak można 1 i sprawdzoną I DO TEGO WŁASNĄ :):) POZDRAWIAM

snoozy

postów: 2419

22.10.2009 21:04

Też jej nie posiadam ale niebawem będzie moja do kolekcji :-)
Dzięki za info

migotka333

postów: 1184

22.10.2009 20:58

tutaj z reguły te książki ludziska mają, była na ten temat cała dyskusja, choć ja z tymi "Culinaria. Kuchnie Europy" się nie spotkałam.

MaxRedaktor

postów: 174

21.10.2009 14:01

Po polsku na pewno wyszły "Culinaria. Kuchnie Europy". A także "Culinaria. Italia", "Culinaria. Francja".

Hestia Q-34

postów: 419

18.10.2009 15:02

Elu Liso
Widze,ze fascynuja Cie ksiazki kulinarne i polecam " CULINARIA "
Ogromna ksiazka 32x28 i wazy 4kg,640 stron i 1500 ilustracji.Nie wiem,czy jest
do nabycia i czy tlumaczona na polski,a moze masz? Jesli nie to zycze,by znalazla
sie wTwoim zbiorze.Fantastyczna.
Zebrali material do ksiazki Andre`Domine`,Michael Ditter i fotograf Gunter Beer.
Jako ciekawostke dodam ze Gunter Beer robiac ilustracje do tej ksiazki podrozowal
199 dni po Europie z 70kg wyposazeniem fotograficznym.przebyl 59.000 km samochodem i prawie 14.000 samolotem,nocowal w 180 hotelach,zuzyl 1102 rolek
filmu i 880 kaset polaroidowych.
Druga ksiazka z tej samej serii to "EUROPEJSKIE DELICJE",w ktorej 85 MISTRZOW
ZAPRASZA DO STOLU.Przepisy tylko na gorace przystawki.
Jest jeszcze 5 z tej samej serii: ZIMNE PRZYSTAWKI, RYBY I OWOCE MORZA
MIESO I DROB,DESERY I CIASTA.
Ubolewam,bo mam tylko te dwie pierwsze narazie.
Pozdrawiam

MaxRedaktor

postów: 174

14.10.2009 22:46

No proszę, mówisz, że są pozycje Carluccia? To dobrze, ja jego knigi musiałem sprowadzać przez ebaya :/

MarcinO

postów: 415

09.10.2009 14:49

Po książki kucharskie polecam udać się do Red Onion na Burakowskiej 5/7. www.redonion.pl Dzisiaj byłem i jestem oczarowany. Poza świetnym sprzętem kuchennym są także nietypowe książki kucharskie, np. Antonio Carluccio (o grzybach), super wydanie książki o przyprawach, dla Jacka coś o kuchni greckiej, poza tym Jamie Olivery wszystkie, Nigelle, Ramsaya itp. Naprawdę dużo dużo fajnych pozycji. Polecam gorąco!!

migotka333

postów: 1184

10.09.2009 20:34

dziś (na spacerku z synkiem) wciągnęłam "piekarza"... przypadły mi do gustu chleby z roquefortem, dynią, tymiankiem. Pewnie to już czas nadszedł, aby rozszerzyć swoje umiejętności :-)
no i dynia w sezonie :-D

jacek1f

postów: 2296

10.09.2009 13:34

o dziekii, Chleb mi umknał jakos, kupię!

migotka333

postów: 1184

09.09.2009 19:59

dziś była kolejna wizyta w Empiku... no dwie kolejne pozycje pojawiły się w biblioteczce... Adamczewskich - Wędrówka po stołach Europy i cudeńko (jak dla mnie)... Wyznania francuskiego piekarza Petera Mayle & Gerarda Auzeta

Ela LISA

postów: 1956

28.08.2009 21:32

Ja wole wloska.Francuska kupilam,bo pierwsza ksiazka byla pieknie wydana.Wspaniale wydawnictwo.

migotka333

postów: 1184

28.08.2009 19:46

Francuską Kulinarię kupiłam sobie jako pierwszą... a potem była Włoska. Co nie znaczy, że kuchnię francuską lubię bardziej niż francuską.

Ela LISA

postów: 1956

26.08.2009 22:10

Ja Ciebie tez kocham.:-))))

KATARZYNKA

postów: 760

26.08.2009 20:56

A my (chyba mogę napisać i za innych) kochamy Ciebie siostrzyczko jedyna w swoim rodzaju. :-)))

Ela LISA

postów: 1956

26.08.2009 20:50

Pawle, to Ty jestes super. Wszyscy jestescie wyjatkowi.
Minutka, Marcin,Migotka,Katarzynka,Nikita,itd.
Najlepsze co mnie na tym forum spotkalo , to poznanie Was wszystkich. Dzieki Wam wiem, ze sa na tym swiecie tacy wspaniali ludzie, z pasja, o ktorej myslalam, ze jestem z nia sama.Malo rozumiana i podejrzliwie ogladana.Nie jestem dziwna, tylko normalna. Taka jak Wy.
KOCHAM WAS.

snoozy

postów: 2419

26.08.2009 17:11

Ja za kuchnią francuską jakoś nie przepadałem ale obejrzałem kilka programó gdzie były pokazywane dania z różnych regionów i bardzo mnie to zainteresowało.Miałaś racje.Jest super

Ela LISA

postów: 1956

26.08.2009 06:20

Tez ja mam.A jak mowilam ze swietna, to nie wierzyles.Co prawda, Wloska jest najlepsza.Ale i Francuska nie musi sie wstydzic.Obie piekne wydane, wypieszczone.Swietne wydawnictwo.Zbiory przepisow ,najlepszych potraw.Prawdziwe perelki w bibloteczce.

snoozy

postów: 2419

25.08.2009 21:05

Jakiś czas temu kupiłem świetną książke Kulinaria Italia.Z tej samej serii jest książka Kulinaria Francuskie.Miałem jej sobie nie kupic ale jak ją obajrzałem to stwierdziłem,że jest moja.Szczerze ja polecam bo jest świetnie napisana.Podział na regiony i charakterystyczn dla nich dania.Super lektura obowiązkowa

snoozy

postów: 2419

31.07.2009 15:17

Ja tez żartowałem ale tak na marginesie to farba drukarska, kleje i wybielacze do papierów nie sa eko więc tak czy siąk zawsze coś nie będzie eko.Uzywanie kompa, który ciągnie prąd tez nie jest eko więc zdrowym rozsądkiem róbmy wszystko z umiarem :-)

migotka333

postów: 1184

31.07.2009 08:55

jacek1f napisał 30.07.2009 21:10:
nie powinno sie drukowac!

Eko eko...

laptop o kuchni i jazda.
z jak zachlapie klawiaturę w ferworze gotowania ?

z reguły co "ważniejsze" przepisy zanotowuję sobie w zeszycie (tym od kuchni.tv)... toner jest drogi, więc oszczędzam
:-)

jacek1f

postów: 2296

31.07.2009 08:19

Cóż, to był żart...

Książki sa drukowane u mnie tylko z eko eko, więc mam ich za dużo nawet, ponieważ to moje życie całe prywatne i zawodowe.
A poważnie, to jestem przeciwnikiem drukowania bezmyślnego z komputera wszystkiego, bo pochodzę z firm (mediów, zeby było smieszniej papierowych) gdzie nie drukowała, lub starało sie nie drukowac niczego zbędnego, bo do tego stworzono komputry:-)

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 23:40

Rozumiem w takim razie,że ksiązek tez nie masz żadnych skoro to też eko eko

jacek1f

postów: 2296

30.07.2009 21:10

nie powinno sie drukowac!

Eko eko...

laptop o kuchni i jazda.

KATARZYNKA

postów: 760

30.07.2009 20:38

Ja na razie jestem skazana tylko na kompa, bo w domu występuje u mnie chroniczny brak drukarki. :-(

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 20:17

W każdej chwili przeciez można sobie wydrukowac jakis pzepis i miec pod ręką gdy kompa nie było

KATARZYNKA

postów: 760

30.07.2009 20:14

Też miałam podobne doświadczenia jak Wy. Dlatego chociaż dobrze (przynajmniej dla mnie), że mogę je poczytać i skorzystać z przepisów na podanych niżej stronach.

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 20:03

Ja się też przymierzałem do kupna w antykwariacie ale książka była bardzo zniszczona

migotka333

postów: 1184

30.07.2009 19:35

również swego czasu natrafiłam na Ćwierczakiewiczową, w antykwariatach on-line. Oryginały i cena również odpowiednia
:-)

KATARZYNKA

postów: 760

30.07.2009 18:59

MaxRedaktor napisał 23.07.2009 13:45:
dorzuciłbym jeszcze pozycje starą dobrą Ćwierciakiewiczową
Jeżeli chodzi o tego "demona kuchni" jak o niej mawiano, to podaję namiary, dla zainteresowanych, do jej książek w internetowych bibliotekach. Co prawda tyko dwóch, ale zawsze to coś. Zwłaszcza, że nie tak ławo o nie w księgarniach, czy nawet niektórych bibliotekach. A tak mamy je zawsze w domu, mimo, że tylko w necie. A więc:

-"365 obiadów za 5 złotych" - www.pbi.edu.pl

-"Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych oraz ciast" - www.polona.pl

post edytowany 1 raz, ostatnio 30.07.2009 18:59

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 12:10

książki są dla mnie też świetną odskocznią od codziennych spraw i troche metodą na doła choc tego skutecznie sobie ostatnio wyleczyłem robotem KitchenAid :-)

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 11:31

Właśnie dlatego nie lubie takich chochlików.Ja zawsze po wypróbowaniu jakiegoś przepisu i tak później go przerabiam pod siebie ale zanim to zrobie musze miec przepis z książki

Ela LISA

postów: 1956

24.07.2009 11:23

Tak najczesciej 0,20 litra.Ogolnie przyjete, ale stopnie F, czy przeliczanie wszystkiego na funty czy uncje. Niby nic, ale jednak.Po co to komu, skoro mozna prosciej?

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 09:52

Nie wspomne o tym,ze wiele książek orginalnych zawiera troche inne jednostki miary i objętośc niż nasze.Często podawane są np filiżanki ale nie ma podane jak obętośc ma ta filiżanka i bądz mądry co autor ma na myśli :-)

Ela LISA

postów: 1956

24.07.2009 09:19

Jest sporo, czesto na Nowym Swiecie, zagladam do ksiagarni.
Pojawiaja sie tam ksiazki, ktore sa dla mnie, pozycjami ktore chcialabym miec.W tym jednak problem, ze sa to ksiazki w orginalnej wersji jezykowej. Owszem, w momencie w ktorym, nie ma szans i nie bedzie na zdobycie jej w wersji polskiej, kupie ja.Ale w kuchni, powinny jednak byc ksiazki przetlumaczone. Po co sie meczyc.? To ma byc przyjemnosc czytania, i gotowania.

MaxRedaktor

postów: 174

23.07.2009 13:45

Ja do wszystkich tych książek podanych przez was dorzuciłbym jeszcze pozycje Keitha Floyda, Antonia Carluccia, starą dobrą Ćwierciakiewiczową, Krystynę Bockenheim i jej "Przy polskim stole", trzy książki Clarissy Dickson Wright i Jennifer Paterson, czyli Two Fat Ladies. To tak na szybko, z głowy, doskonałych książek kulinarnych jest naprawdę sporo.

Ela LISA

postów: 1956

01.05.2009 19:02

Polecam rowniez,ksiazke, ktora bardzo lubie.
OLA LAZAR
Kuchnia grecko - polska i polsko- grecka dla poczatkujacych.
Mam ja i jestem z niej bardzo zadowolona.
Tym bardziej ,ze przed nami tyle pieknych, cieplych miesiecy.
A kuchnia Grecka ma to do siebie ,ze wspaniale smakuje w takie dni,zwlaszcza w milym towarzystwie.

Ela LISA

postów: 1956

28.04.2009 16:12

Migotko 333,ksiazki takie ,najczesciej pisza osoby,ktore mieszkaly w kraju,o ktorego kuchni pisza.Zobacz np,Jamiego
Olivera,i jego Wloska Wyprawe Jamiego,.Ten chlopak byl we Wloszech pierwszy raz. W programie,czesto gubil sie w przepisach. A ile osob kupilo jego ksiazke?Tak naprawde,niewiele wie o kuchni tego kraju.Tyle ile zobaczyl na miejscu,i tyle ile nauczyl go Gennaro,jego przyjaciel, i tyle ile przeczytal z gazet i podpatrzyl od kucharzy.Nic wiecej.

snoozy

postów: 2419

26.04.2009 21:53

Mi bardzo się podoba seria Rzeczpospolitej "Podróże Kulinarne". 25 ksiązek z różnych stron świata.Oprócz przepisów wiele historii i tradycji kulinarnych w regionach

Ela LISA

postów: 1956

26.04.2009 21:10

Marcinie O, Maklowicz jest swietny,Rick tez.
Niestety jeszcze nie mam Passione.
Migotko 33,jezeli bedziesz kiedys miala mozliwosc ,kiedykolwiek obejrzec te polecane ksiazki,bardzo Cie prosze,wez je do reki.Naprawde sa warte kupienia.Zwlaszcza Pascal i poradniki kulinarne, Smaki Swiata tez super. To sa ksiazki ktore ciesza.Wartosciowe pozycje w domowej biblioteczce.

MarcinO

postów: 415

26.04.2009 19:50

ja bym polecił:
Makłowicz - "Fuzja smaków"
Gennaro Contaldo - "Passione"
a dla miłośników ryb i owoców morza: Rick Stein - "seafood"

migotka333

postów: 1184

26.04.2009 19:01

Ela LISA napisała 26.04.2009 11:21:
Podobna seria 3 książek.
SMAKI ŚWIATA.

WŁOCHY - LINDA DOESER
FRANCJA-BEVERLY LEBLANC
GRECJA-SUSANNA TEE

Kolejna seria 3 książek
SZCZYPTA SMAKU - WŁOCHY,CHINY I INDIE.

Warte kupienia.
Może i te książki są ładnie wydane, ale ich autorzy "klepią" książki z różnych działów kulinarnych.
Tak jak u nas p. Aszkiewicz.
Dla mnie książka z jakiejś światowej kuchni to tylko napisana przez mieszkańca danego kraju :-)

Ela LISA

postów: 1956

26.04.2009 11:21

Podobna seria 3 ksiazek.
SMAKI SWIATA.

WLOCHY - LINDA DOESER
FRANCJA-BEVERLY LEBLANC
GRECJA-SUSANNA TEE

Kolejna seria 3 ksiazek
SZCZYPTA SMAKU - WLOCHY,CHINY I INDIE.

Warte kupienia.

Ela LISA

postów: 1956

26.04.2009 11:16

Pascal - PRZEWODNIK KULINARNY.

Przepiekna seria ,wspaniale wydanych ksiazek.
Warta kazde pieniadze, a kosztuje bardzo malo,jedna ksiazka ok 30 zl.

W poradnikach jest kuchnia: BULGARSKA. WEGRY. GRECJA,.INDIE. CHORWACJA. POLSKA. MEKSYK. FRANCJA. EGIPT,TUNEZJA I MAROKO. oraz wiele innych.
Prawdziwa malinka. Serdecznie polecam.

snoozy

postów: 2419

25.04.2009 11:45

Ja polecam serie 8 ksiązek, które ukazały się wydawnictwem Świata Książki.Są super.Książki są w tematyce:
Ziemniaki
Ciasta
Pasztety i terriny
Sosy
Tapas
Przekąski
Ryby
Jężeli ktos miałby ochotę to oddam Sosy bo nie wiem jakim cudem ale mam dwie i chetnie sie pozbęde

KATARZYNKA

postów: 760

23.04.2009 11:45

jacek1f napisał 23.04.2009 08:26:
We wszystkich przepsiach - co nawet dowcipne - wystepowały "posikane pomidory"
:-))))
A to dobre :-) . Chciałabym zobaczyć jakiegoś cudzoziemca próbującego gotować z tej książki i zastanawiającego się - "o co chodzi z tym sikaniem na pomidorki?"

jacek1f

postów: 2296

23.04.2009 10:32

no niestety... pokazywali z duma wydrukowane ksiazki... potem byla afera, bo wydawca zachodni oryginalny się wkurzył za obnizanie poziomu.
Ale to takie dwie milutkie panie sa ... całe wydawnictwo:-(

migotka333

postów: 1184

23.04.2009 10:26

posikane pomidory, dobre :-D
i poszło to do druku, czy poprawili to?

Ela LISA

postów: 1956

23.04.2009 09:53

Nie Jacusiu f. Ksiazka jest odlotowa.Polecam.Kocham ksiazki,nie tylko kulinarne.I bardzo lubie tych,ktorzy je robia.Wychowalam sie na ksiazkach Musierowicz(Jezycjada).Pozostanie mi na cale zycie milosc do Poznania i tych ktorzy ksiazki skladaja, i drukuja.

jacek1f

postów: 2296

23.04.2009 08:26

jezu, mam nadzieje ze ARTI popracowalo nad swymi przekladami ksiazek... kiedys pokazywali mi z duma dzielo, ktore nie widzialo korekty, redakcji i łamacza dobrego, a tłumacz nie byl tlumaczek ale tłumakiem raczej. We wszystkich przepsiach - co nawet dowcipne - wystepowały "posikane pomidory"
:-))))

Ela LISA

postów: 1956

22.04.2009 16:55

Po stwierdzeniu ze kupie te ksiazke,podeszlam do kolezanki, pytajac czy beda moze mieli ksiazke podobnie wydana Kuchnia Narodow Rosji. Dowiedzialam sie od kierowniczki ktora stala obok,ze maja Kuchnie Kosyjska w innym miejscu.,stwierdzilamam ze jest to ksiazka ktora juz Wam wczesniej polecilam,inna niz ta ktorej szukala.Wobec tego ze bylam, w dalszym ciagu blisko ukochanych kulinarnych ksiazek,z ciezarem w dloni i siatka z zakupami,pogrzebalam tam. Wyciagnelam kilka ksiazek,ktore oczywiscie jak prawdziwy wariat kupilam. Nigdy nie moge sie powstrzymac.

Polecam rowniez jedna z nich.
KUCHNIA ORIENTALNA. wyd MUZA SA

Cienka 15-na 20 cm. Sliwkowo - amaratowa, z bialym napisem. Pod spodem informacja Ponad 100 oryginalnych przepisow na smakolyki:mezze,tajie,kuskus i wiele innych !

Warta kupienia ksiazka.

Ela LISA

postów: 1956

22.04.2009 16:41

Dzisiaj wzielam wyplate,pod pretekstem odwiedzenia kolezanki,pracujacej w Empiku,obok mojej pracy.Z ktora widzialam sie dzien wczesniej,zajrzalam do niej.Oczywiscie jak zawsze zerknelam do ksiazek kucharskich.Z gory znajac zakonczenie,ogladania.Wzielam do reki ksiazke,ktora widziala tam duzo wczesniej.

KUCHNIA SWIATA. Mala 10- na 15 centymetrow,czerwono biala,a zoltym paskiem. Wydawnictwo ARTI
Ciezka,gruba,nie wygodna,nie poreczna,okropna.
W srodku,cudowna.Po przejrzeniu kilku kartek,wiedzialam ze musi byc moja.Cudowny zbior przepisow,moze i znanych,ale wspaniale przedstawionych i pokazanych. Do kazdej potrawy ,sliczne zdjecie. Polecam.

Ela LISA

postów: 1956

27.03.2009 06:36

Czesc Wszystkim.Pomylkowo wpisalam polecane ksiazki,w (Ksiazkach kucharskich w sklepie.) Tam lepiej opisalam dlaczego je polecam,teraz tylko dodatkowo cos o nich napisze.
Kuchnia Nelli, Anieli Rubinstein,ksiazka ktora czesto podczytuje nawet do poduszki.Lubie ksiazki kucharskie z autobiografia,czy informacjami o osobach piszacych .W tej ksiazce,mozna zobaczyc wspaniala ciepla i wyjatkowa kobiete.Dla ktorej rodzina byla zawsze najwieksza wartoscia.
Druga ksiazka,to( ck kuchnia)Roberta Maklowicza. Polecam za usmiech jaki wywoluje,za poczucie humoru,i za przepisy.
Trzecia ksiazka, Kuchnia z Moralem, Susie Siegfried, za rozne historyjki,i nigdzie indziej nie spotykane przepisy.Nawet hamburger brudasek.Czyli mielone duszone mieso,jedzone potem w bule,tak jak hamburger.Mozna sie domyslic dlaczego brudasek.Jedzacy musi jesc najlepiej ze sliniaczkiem.
Czwarta ksiazka, Kuchnia Rosyjska,ponad 2000 przepisow z roznych rejonow Rosji. Moja wisniowawo - bordowa,wielka i ciezka.Przepisy wspaniale,wielki wybor swietnych dan.Godna polecenia. Ciekawe i warte polecenia ksiazki Pani Agnieszki Perepeczko,zbiory przepisow wlasnych,i przyjaciol,w formie autobiografi.Np Sniadanie w lozku. Ksiazka Kucharska Rodziny Soprano,Artiego Bucco. Zbior przepisow kuchni Wloskiej. Zbieranie ksiazek kucharskich to moja pasja,sa wsrod nich rozne perelki. Pozdrawiam Forumowiczow,i wszystkich pasjonatow gotowania. Ela.