Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Po-smak Turcji

więcej >>

magmet

postów: 1

28.11.2012 16:44

w jednym z odcinków mówi pani że w Turcji nie ma pasiek, że miód zbiera się w lasach ,,, otóż jest to bzdura ,,, nie wiem skąd pani czerpie takie informacje i puszcza je w eter ,,, no chyba że od miejscowych tureckich wieśniaków, którzy pewnie na swój użytek w ten sposób zbierają miód ,,, na drugi raz zanim pani coś "palnie" to proszę swoje informacje potwierdzić oficjalnie może np w tureckim ministerstwie rolnictwa ,,, pozdrawiam

lidia39

postów: 2

24.02.2011 21:32

admin napisał 23.02.2011 13:09:
Witam
Tytuł piosenki z czołówki to WHISTLE STOP, autor: John Denon & Neil Myers & Zizi Nero, ale w każdym odcinku pojawia sie kilka utworów, więc może chodzi o jeszcze inny utwór?

pozdrawiam
Bardzo dziękuję za pomoc ,ale to nie ta muzyka .
Chodzi mi o odcinek programu Po-smak Turcji .
Pozdrawiam

23.02.2011 13:09

 

Witam
Tytuł piosenki z czołówki to WHISTLE STOP, autor: John Denon & Neil Myers & Zizi Nero, ale w każdym odcinku pojawia sie kilka utworów, więc może chodzi o jeszcze inny utwór?

pozdrawiam

lidia39

postów: 2

22.02.2011 16:21

Bardzo proszę o podanie tytułu muzyki w tle programu PO-smak Turcji .Może ktoś zna tytuł owej muzyki Będę bardzo wdzięczna

Nalewka

postów: 50

21.02.2011 10:30

Jacku, co to za "polarab", bo w necie znalazłam jedynie agencję eventową, a o przyprawach wielkie NIC. Pewnie źle szukałam... Pomożesz?

Pia

postów: 1

22.11.2010 12:37

Niestety ten program zupełnie mi nie odpowiada. Jest to trochę rodzaj filmu z wycieczki i może ktoś kto zna osobiście Panią Gosię dobrze się bawi, ale jak dla mnie nic kompletnie nie wnosi on dla przeciętnego widza. Nie ma informacji dotyczących zwyczajów, przypraw jest tylko jakaś zwyczajowa paplanina dotycząca tego co autorka aktualnie widzi lub robi, a przepisy? No cóż są dość niewybredne a chyba tylko dla dodania im orientalności są w nich zastosowane unikalne dodatki mające smak którego nie uzyskamy korzystając z polskich produktów ogólnie dostępnych, tak więc mogę tylko patrzeć, słuchać mało interesujących szczegółów i myśleć że jak pojadę sobie do Turcji to będę mogła kupić odpowiednie składniki i może wtedy zrozumiem o co chodzi w tych rzekomo wyjątkowych daniach. Jestem bardzo zawiedziona bo program widziałam już dawno i sądziłam że ma spore szanse żeby zaistnieć a tymczasem klops na całej linii- moim zdaniem.

jacek1f

postów: 2296

13.08.2010 09:32

nie Kamilu, nie zrozumiales, nie podalem za malo przypraw,
podalem normalny podstawowy sklad, jaki w Turcji i Grecji stosuje sie do kebabow i gyrosa. Te wszystkie inne to juz kamisa wizja - dla mnie blizsza mieszankom indyjskim garam masala itp.

A reszta to Twoja sprawa i kazdego kebabotwórcy:-)

kamil

postów: 283

13.08.2010 00:08

tak właśnie myślałem, że podałeś wpierw coś za mało przypraw. Jednym słowem muszę pokombinować z przyprawami, bo gotowych mieszanek do czegokolwiek nie uznaję, bo nie mam wtedy żadnej kontroli nad smakiem.

jacek1f

postów: 2296

11.08.2010 20:46

tu masz świat wg Kamisa...

KAMIS - Przyprawa Kuchni Arabskiej KEBAB SHOARMA. Przyprawa Kuchni Arabskiej KEBAB SHOARMA to oryginalna kompozycja aromatycznych ziół i przypraw, dzięki którym można łatwo uzyskać specyficzną nutę smakową najbardziej znanych dań kuchni arabskiej - kebabu i shoarmy. Swój unikalny aromat i smak, mieszanka zawdzięcza przyprawom, które stanowią kwintesencję arabskiej kuchni, te przyprawy to: kmin rzymski, cynamon, goździki, imbir, kminek, gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma. Za słodko-pikantną nutę mieszanki odpowiadają: papryka słodka, chili, czosnek i pieprz czarny. Kolendra, gorczyca i koper włoski równoważą smak tej bogatej mieszanki przyprawowej.

i wg kamisa, brrr

jacek1f

postów: 2296

11.08.2010 20:44

hej hej Kamlu,
szafranu na pewno nie:-)

Sprobuj z tym zestawem podstawowym...

W gotowych zestawach suszoych przypraw, nie tylko glutośmutów z kamisa czy winiarka czy knurra, ale takich ze stron polarab, ktorzy robia swoje zestawy do marynowania - tam jest czesto suszona proszkowana cebula i czosnek, inne warzywa suszone, ktore dodaja smak.

Ale podaje jak na spowiedzi domowy kebab/gyros/shoarma - malo mocnych przypraw, a glownie kumin:-) da Ci ten TEN smak... No i czas marynowania.

Jak bedzie Ci za malo - to wtedy do tego żelaznego zestawu dodawaj do woli co wola.:-)

kamil

postów: 283

11.08.2010 20:12

jacku, dzięki za podpowiedź. Tak się tylko zastanawiam, że tak mało tych przypraw. Żadnego szafranu i innych takich? Tylko kumin, chili i oregano? To rzeczywiście daje turecki smak?

jacek1f

postów: 2296

11.08.2010 13:49

a, sorry, myslalem,ze tak ogolnie, juz prosze:

tu z kurczka i o tym

Najprosciej - piers kurczaka pociac po oplukaniu i wysuszeniu w cienkie plastry (wtedy jak kebab i shoarma))
albo w kostke duzą (wtedy gyros grecki),
albo w paseczki waskie (wtedy to yakitori japonskie)

Do miski wlozyc mieso, dodac dwie lyzki oregano, jedna lyzke pieprzu czarnego, lyzeczke kumino mielonego, podlac oliwa zeby mozna bylo reka wymieszac/wmieszac przyprawy w mieso. Na noc do lodowki.
Smazyc na patelni na koniec smazenia soląc do smaku.

Kupic pity - najlepiej u Turka lub Araba, albo ostatecznie cienkie tortille. Cebule pokroic w cienkie krazki, posolic lekko w misce, gesty jogurt zmieszac z zabkiem czosnku przesiekanym drobno.

Na placek nakladac mieso z patelni, klasc cebule z ręki i pokrywac 1-2 lyzkami jogurtu. Podawac od razu.

Gyros na talerzu, albo na szpadach - suvlaki gyros:
mieso w kostkach grubych do miski, oregano, kumin, pieprz, oliwe i 4-5 lyzek octu winnego. Zostawic na noc. Smazyc na patelni do zrumienienia doprawiajac solą. Albo na szpadach w piekarniku w 200 stopniach tak jakies 20-30 minut.
Podawac w pitach lub na talerzu normalnie z ziemniakami piecoznymi i tzatzikami lub po prostu z jogurtem gestym.

Mozna podobnie zrobic z indykiem.

Z wieprzowiny robimy tak samo - najlepsza poledwiczka: albo kroimy w plastry jak kostka grube, albo w platerki grubosci 1,5-2 cm. Marynata przykladowa taka sama.
Czas smazenia troszke dluzszy. Karkówka nie nadaje sie akurta, bo za wilgotna i tlusta troche i zaczyna sie dusic w wiekszej ilosci zamiast zesmażać.

Z wolowiny - szkoda poledwicy, wiec najleipej kroic cienkie wiorki z lopatki.

Jezeli chcemy mocno doprawiony to dodajemy wiecej przypraw i dluzej trzymamy w marynacie, jezeli mniej to mniej.
Naprawde akurat przy kebabach itp nie ma miarkowaych przepisow.

Mozna dodawac papryke ostra (trochę), można do oregano dac tymianek.

Jadlem mocno mietowe (suszona mieta w marynacie) kebaby z kurczecia...

Powtarzam - smak "wschodni" kebabowy - daje na pewno kumin, czyli kmin rzymski mielony. Solimy na koncu. I juz.

Pysznie i szybko na grillu zrobimy kebab z mielonego miesa - mieszajmy rozne rodzaje - wolowe i wieprzowe, wieprzowe i kurczaka/indyka.
Doprawiamy podobnie, dodajemy jedno cale jajo, mozemy dodac sol do smaku od razu tymrazem. Mieszamy dobrze i odtsawiamy na noc.
Formujemy dlonmi "kielbaski", takie walki jak chcemy - ja najczesciej oblepiam mieso od razu wkolo patykow szaszlykowych. Mozna i kulki wielkosci wloskiego orzecha.
Na rozgrzany grill kladziemy i obracamy do zbrązowienia apetycznego.

romans

postów: 12

11.08.2010 12:56

jak znasz tyle przepisów, to podaj chociaż jeden.
Do wykorzystania wieprzowina (jaka), wołowina (jaka) i pierś z kurczaka. Ile czego i jakie proporcje przypraw?

post edytowany 1 raz, ostatnio 11.08.2010 12:57

jacek1f

postów: 2296

11.08.2010 09:03

ależ nie ma jednego przepisu - tyo tak jakbyście sie pytali o bigos w Polsce:-)

Jest kilkadziesiat rodzajow miesnych dan pod nazwa kebab - w Turcji, shoarma u Arabaów, gyros w Grecji itd...

Z mięs w całości skrawanych w miare pieczenia: jagnięcina, kozlina, wolowina;
Z mies prasowanych w blokach - to znamy z wiekszosci punktow sprzedazy: jagniecina, baranina, wolowina.
Z mies pieczonych w kawalkach i mieszanych: tu dochodza kurczkai i w Polsce kebeby z indyka :"-)

Z mies mielonych - formowanych na szpadach - jagniecina, wolowina, ale i mozna mieszac wtedy dowoli.
Szkoda cieleciny na tak mocno doprawiane danie.
Trzeba zaznaczyc, ze jagniecina w kebabach to nie ejst jagnicina mloda , jaka mozemy kupic w naszych sklepach z agrube pieniadze. To raczej poprawnie mloda baranina.

A sposob doprawiania... hej... kazdy ma swoja inna mieszanke ziol, ale smak wschodni uzyskuje sie stosuja kmin rzymski (nie mylic z kminkiem!!!), zwany tez kumino, cumino, kumin.
Oregano lub czubryca, tymianek mile widziane.

Czarny pieprz lub czasem papryka ostra.

romans

postów: 12

10.08.2010 08:42

dołączam się do tej prośby. Nikt nie zna takie przepisu?

kamil

postów: 283

09.08.2010 09:16

też bym poznał przepis na mieszankę przypraw do kebaba oraz to, jakie mięsa i w jakich proporcjach użyć.

samsmak

postów: 10

08.08.2010 19:37

Potrafi ktoś napisać przepis na kebab turecki? Nie chodzi mi o szczegóły, ale konkretnie o mieszankę przypraw: jakich użyć i w jakich propocjach?

mamuska810

postów: 1

05.08.2010 22:50

Witam serdecznie.Właśnie znalazłam Pani program inspirowany smakami Turcji.Jak na razie,jeszcze jego edycji nie widziałam.Ale mam nadzieję że jutro wstanę o 06 godz.Moja córka ma chłopaka pochodzenia Tureckiego i chciałabym poznać zakamarki tak zagadkowej dla mnie kuchni.Dziękuję i Pozdrawiam!!!

post edytowany 1 raz, ostatnio 05.08.2010 22:54

IzaBella

postów: 17

30.03.2010 20:11

o co ten caly raban ? prowadzaca dziewczyna ma mnostwo uroku - jest bezpretensjonalna i swobodna, to nie jest proste gdy wokol tyle orientalnych klimatow.
Mile dla oka kolory i sympatyczny glos dopelniaja calosci, mnie ta estetyka bardzo, bardzo odpowiada - a prezentowana kuchnia ? no coz...swoboda wyboru.
Powodzenia pani Gosiu, tak trzymac)

IggyPop

postów: 27

08.02.2010 10:57

Ela LISA napisała 17.01.2010 10:36:
Nawet ja, zrobilabym lepszy program.Z cala pewnoscia ,wszyscy, chetnie by po obejrzeniu programu, pobiegli do kuchni gotowac. Z tydzien by z kuchni nie wysli.
To go zrób, a nie tylko piszesz Elu. Zrób, a my ocenimy. I może nie będziemy tacy kąśliwi dla Ciebie, jak Ty dla innych.

IggyPop

postów: 27

08.02.2010 10:55

Z naszych rodzimych produkcji lubię Ł'apetyt, Adama po pracy i coraz bardziej Po-smak Turcji. Fajna bezproblemowa dziewczyna z czerwonymi paznokciami. Miły klimat, proste przepisy. W sumie nieźle.

superchill

postów: 1

08.02.2010 08:40

ja bym chciał panią Gosię prosić o rękę :P jest super pozytywna, dzięki jej gotowaniu i całemu programowi mam dobry humor :) przez jakieś 4 godziny (później dopada mnie rzeczywisotość) mam nadzieję, że będzie kolejna seria np po Francji albo co :) Pozdrawiam Serdecznie i gratuluję programu :)

mniam_mniam

postów: 3

27.01.2010 12:11

jestem tu nowa, ale ela lisa jest nie do pobicia. Nic jej nie pasuje, a jezeli juz pasuje, to nie wolno slowa krytyki w tym temacie. Kobieto, a taki piekny nick, wiecej optymizmu i zadowolenia. Kazdy jezeli cos robi, to chce zeby bylo jak najlepiej. Ale coz, my tylko oceniac ......

moniar44

postów: 1

27.01.2010 11:36

Ja uwielbiam ten program. Jest super i bardzo ciekawy!!

jacek1f

postów: 2296

27.01.2010 10:06

wolę - miało być:-)

jacek1f

postów: 2296

27.01.2010 10:06

Ale szczerze - woe próby Gosi, niż szcztuczną, nieznającą się na gotowaniu w życiu MArylę - to dopiero skandal.

Chief_Botta

postów: 16

27.01.2010 09:57

zgadzam sie ! totalna klapa !!!
Ta osoba jest zbyt mało dojrzala zeby to ładnie przedstawic...zamiast opowiadac...tłumaczyc głupio sie usmiechnie..pokiwa barkami.. i co ma sie przez to rozumiec...złe ? dobre ? niesmaczne ?
Jej "wspaniałe" wnioski doprowadzaja człowieka do szaleństwa...
Byłem pare razy w Turcji i naprawde mozna znalesc wyszukane wykwintne dania..a nie rybe z targu :)

Chief_Botta

postów: 16

18.01.2010 09:33

chcieli zrobic cos na wzor bardziej znanych kulinarnych programów..ale nie wyszło!

Ela LISA

postów: 1956

17.01.2010 16:15

Ta krytyka, nie jest niestety bezpodstawna.Skopali temat, i program.

cebul'ka

postów: 18

17.01.2010 14:50

przyglądam się Wasze dyskusji- bardzo obiektywnie zresztą. Krytyka p. Gosi ("Ta cala Gosia, tylko swoje dziwaczne ubiory i czarne pazury reklamuje.") i własne mądrości ("Nawet ja, zrobilabym lepszy program.") wydaje mi się byc mocno bezpodstawna i nakręcona. Dajmy szansę, produkcja programu kulinarnego wcale nie jest taka prosta jak się wydaje :)

Ela LISA

postów: 1956

17.01.2010 10:36

Zgadzam sie z Twoja propozycja. Jedz Arczi, i zrob super program, jaki tylko pasjonat gotowania, i ktos uwielbiajacy kuchnie danego kraju moze zrobic.
Ta cala Gosia, tylko swoje dziwaczne ubiory i czarne pazury reklamuje.
Nic wiecej. Ledwie cos niecos pokazala .Malo ciekawego. Potrawy ktore proponuje , samo dno. Skopany temat. A moglo byc tak ciekawie. Gdyby ktos inny go zrobil, i pokazal cale bogactwo tej kuchni.

Nawet ja, zrobilabym lepszy program.Z cala pewnoscia ,wszyscy, chetnie by po obejrzeniu programu, pobiegli do kuchni gotowac. Z tydzien by z kuchni nie wysli.

Arczi

postów: 89

11.01.2010 11:51

Jak dla mnie program średni - ani fatalny, ani jakiś super-hiper. Prowadząca imho dziwna: wiecznie jakieś chustki na głowie, pantalony, tatuaże, o co chodzi jakby? Tak czy inaczej ciekawie się ogląda jak tam jest - miejscówki w sumie ciekawe, ładne zdjęcia. Z drugiej strony przepisy jakieś takie niespecjalne, bo ta kuchnia ma chyba więcej do zaoferowania. Ogółem próba pójścia w dobrą stronę, ale to jeszcze nie to.

Jednocześnie mam ofertę do producenta: wyślijcie mnie do meksyku, to wam zrobię taki program że mucha nie siada (i wrócę o 10 kilo cięższy :D ). Tylko najpierw obowiązkowe szczepienia, żebym w ogóle wrócił. Chociaż zejście na planie też by było na swój sposób atrakcyjne - taki reality show ;)

Aslan

postów: 6

08.01.2010 20:28

A Ty Leo jesteś chyba jakimś priv sojusznikiem programu? Czuję jakąś zajadłość w Twoich postach.
Pani Gosia jest zdecydowanie nie z mojej bajki, podobnie jak prowadzony przez nią program i chyba mogę wyrazić to grzecznie i stanowczo bez kontrowania i dziwnych uwag osoby, która kryje się pod nickiem Leo? Ma rację ten, kto wypowiada się merytorycznie, a nie ten, kto zmienia nicki i pisze więcej. Demokracja, moja droga.
Posty, które nikogo nie obrażają a piętnują braki są chyba cenną wskazówką dla prowadzących? Oceny innych forumowiczów -tych znających się na rzeczy i mających sporo merytorycznie wartościowych wpisów-mówią sporo...

leo

postów: 29

04.01.2010 22:25

Aslan napisał 04.01.2010 14:35:
Afirmuj, Leo, afirmuj: afirmacje czynią cuda;). Jeśli trafiają na podatny grunt:)
afirmuję to sobie zupełnie inne rzeczy. a program zwyczajnie lubię.
a Ty Aslan to chyba jesteś jakmiś priv przeciwnikiem programu, co? prowadząca kosza Ci dała czy jak? :)

Aslan

postów: 6

04.01.2010 14:35

Afirmuj, Leo, afirmuj: afirmacje czynią cuda;). Jeśli trafiają na podatny grunt:)

leo

postów: 29

03.01.2010 12:56

Wymarzonydom napisała 03.01.2010 11:12:
Znowu obejrzałam, w świetnym noworocznym nastroju i... Sztuczność, chaos, brak ciągłości, egzaltacja.Nie, nie, nie.
Ja rówież oglądałam w noworocznym nastroju i mam odczucia zupelnie odwrotne - naturalność, wciągająca akcja, bezpretensjonalność. Tak, tak, tak:)
naprawdę przyjemy program.

Wymarzonydom

postów: 25

03.01.2010 11:12

Znowu obejrzałam, w świetnym noworocznym nastroju i... Sztuczność, chaos, brak ciągłości, egzaltacja.Nie, nie, nie.

gulasz

postów: 17

01.01.2010 14:45

A ja lubię ten program. Oglądam każdy odcinek po kilka razy. Ta dziewczyna ma super sposób bycia i taki fajny głosik. Zapuszczam to sobie jako dobranockę :P

marghe

postów: 356

30.12.2009 23:06

BeeJay napisał 30.12.2009 11:52:
To, że przy programie współpracuje ambasada i że może jest to trochę pro turecka agitacja ... cóż telewizja to jedna wielka reklama.
Prezentacja różnych regionów, różnych smaków - super. Sam nigdy w tym kraju nie byłem, więc z chęcią zajrzę choćby w ten sposób.
Zdecydowanie wolę jako sponsora Ambasadę niż producenta kostek rosołowych , zupek w proszku tudzież przypraw czy innych "smakołyków" dodawanych do każdego przygotowywanego dania

BeeJay

postów: 51

30.12.2009 11:52

Lubię programy Gosi Polańczyk choć jej "funky" kuchnię niekoniecznie. ;) Ten też pokazuje nieco na luzie inną Turcję. To, że przy programie współpracuje ambasada i że może jest to trochę pro turecka agitacja ... cóż telewizja to jedna wielka reklama.
Prezentacja różnych regionów, różnych smaków - super. Sam nigdy w tym kraju nie byłem, więc z chęcią zajrzę choćby w ten sposób.

Regent

postów: 4

23.12.2009 14:52

Też mnie jakoś prowadząca do siebie nie przekonała. Strasznie chaotyczna, jakaś tak nadpobudliwa, biega, skacze, śmieje się głośno, gada głośno i dużo, ot pępek świata, paluchy oblizuje i jest zdecydowanie za słodka.
Już ktoś zarzucał je tatuaże, czy są estetyczne to już kwestia gustu, ale odkryte ramiona i głęboki dekolt w muzułmańskim kraju jest chyba pewnym nietaktem.

gab

postów: 2

22.12.2009 16:35

jest to jak dotad najlepszy polski program kulinarny na kuchni.tv, p.Gosia jest bardzo naturalna i w ciekawy sposob opowiada o Turcji. moze trudno sie z tego programu nauczyc jak przygotowywac dane potrawy ale to nie o to chodzi. program kulinarny nie musi uczyc, tylko inspirowac. Brawo!

beatraxx18

postów: 4

21.12.2009 14:23

Dla mnie taki sobie program, mało estetyczna prowadząca ''objada się'' ale co jje z czego to, to jedna wielka niewiadoma ? więcej inf. prosze !! ^^

pinezka84

postów: 2

21.12.2009 14:09

Rewelacyjny program :) Przez ten program polubiłam P. Gosię :) jest pełna życia i wnosi to do programu. Dobrze ze się uśmiecha a co ma stać jak badyl? jak w programie
Babeczki wigilijne P. Hania? Jest to coś świeżego w kuchni tv a P. Gosia przypomina mi trochę Rima V. Olverę :)

Aslan

postów: 6

19.12.2009 17:43

Jeśli chodzi o mnie-nie. Lubię programy z biglem, aurą, która otacza prowadzącego. Chcę indywidualności i charyzmy!!!

Wymarzonydom

postów: 25

10.12.2009 22:05

Doda też jest: fajna, młoda i niebrzydka, ale jakoś nie z mojej bajki;)

leo

postów: 29

10.12.2009 20:00

a mnie się ten Posmak bardzo podobał.
i czytam te Wasze niepozytywne komentarze i zastanawiam się w czym rzecz? program jest interesujący (w każdym odcinku inne wyzwanie), pokazuje kuchnię turecką z perspektywy turysty, zdjęcia są naprawdę ładne-na wysokim poziomie, prowadząca sympatyczna( nie widzę w niej infantylności, to raczej spontaniczność, cenna cecha w dzisiejszych czasach), konwencja kulinarnego podróżowania(a nie tylko samego gotowania ) jest ciekawa i naprawdę można się z tej produkcji czegoś dowiedzieć.
odcinki faktycznie były zróżnicowane (najsłabszy był chyba ten z szafranem) ale widziałam wszystkie i zdecydowanie jestem na plus.
nie wiem dlaczego tak bardzo się czepiacie tej dziewczyny - fajna, młoda, niebrzydka...no chyba, że właśnie w tym jest problem :)
a ja tam jej kibicuję!

talgo

postów: 1

10.12.2009 19:59

Witam wszystkich. Ja mam pytanie odbiegające od treści programu. Dokładnie chodzi mi o muzykę która leci jak głowna bohaterka coś gotuje. Czy może ktoś się orientuje co to jest? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

spicysweet

postów: 14

08.12.2009 21:49

Słabo, bez wyrazu. Brak ciagu tematycznego... Nie mowiac o wspomnianych rozmowach w jazyku polskim, skad ci biedni ludzie maja wiedziec co prowadzaca ma na mysli.
Kreci beke, czy powaznie podchodzi do sprawy.
Na przyszlosc niech sie nie usmiecha, znaczy smieje, infantylne zachowanie sa w programach z dziecmi do lat 7.
Brak logiki i wyrazu.
Malo wiarygodne.

magnolia

postów: 61

08.12.2009 18:03

Też nie przekonał mnie ten program... nie wiem czy zauważyliście, ale w Polsce tylko nieliczne z tego typu nadają się do wpuszczenia na antenę. Ten nie.

piani

postów: 54

05.12.2009 21:42

Tych niezyczliwych tekstow o Unii bylo w programie wiecej, przy roznych okazjach.
Turcja dobja sie do Unii od poczatku lat 60-tych ubieglego stulecia (wtedy zlozyli prosbe o przyjecie), pol wieku minelo i teraz w polskim programie wielki lament nad nieszczesliwa Turcja???!

Jesli zas chodzi o kokorec i "nie oplaca sie" c z y t a j: "nie oplaca sie utrzymywac czystosci", to przepisy o czystosci WSZYSTKIM WYCHODZA NA ZDROWIE.

Do Madmac w sprawie cebulki: dlaczego jeszcze nie zgloszono owej cebulki jako "specjalu regionalnego" - wtedy cebulka wejdzie do Unii po czerwonym dywanie jako cos wyjatkowego. Podobnie bylo z utopencami, marynowanymi parowkami z Czech. Utopence w Unii maja sie bardzo dobrze, sa nawet bardziej znane w Europie niz przedtem.

post edytowany 2 razy, ostatnio 05.12.2009 21:58

marghe

postów: 356

04.12.2009 23:57

jacek1f napisał 29.11.2009 09:47:
Ale to podobnie jak bylo z oscypkiem.... i bryndza - to raz.
i z włoskimi serami , wędlinami
zapewne z francuskimi takoż

madmac

postów: 1

04.12.2009 22:43

piani napisała 28.11.2009 17:09:
Pamietacie lament w Polsce ze jak wejdziemy do Unii, to Unia zamorduje ogorka kiszonego? I co? NIC. Ogorki maja sie dobrze. Podobnie byloby z tureckimi specjalami.
Fakt ogórki kiszone zostały ale nie wiem czy zauważyłeś/aś że zniknęła tradycyjna polska cebulka marynowana? To prawda! W Unii można sprzedawać tylko marynowaną cebulke perłową. Kilka firm które jeszcze produkują tą naszą polską - w najlepsze eksportuje całą produkcję poza Unię...

Ela LISA

postów: 1956

03.12.2009 10:57

Prowadzaca , jest do niczego.Szkada, ze ktos inny,bardziej profesjonalnie, nie pokazuje tej ciekawej i pysznej kuchni. Tyle ciekawych przepisow, mozna w takim programie pokazac.A nam, serwuje sie jakies byle jakie potrawy,pokazane przez kogos, kto niczego nie potrafi pokazac.Ani zaprezentowac. Kto cos takiego produkuje ? Czy przed czyms takim, nie mozna troche pomyslec?

jacek1f

postów: 2296

29.11.2009 09:47

Ale to podobnie jak bylo z oscypkiem.... i bryndza - to raz.
Dwa - jak pioslaem juz - Grecja jest w Unii i co? I nic:-)

Wydaje mi się po wszystkim, że program zrobiliscie troche "na żywioł" i na "jakoś to będzie".
I na tak zrobiony - jest niezły.
Ale przecież, prosze mnie poprawić, jęsli nie mam racji, ponad 50% pracy powinno odbyć sie na miejscu w reaserchu, przdd wyjazdem. O kontaktach i tzw. osadzeniu w kraju kręcenia nie wspomnę:-)

Ale uczymy sie cały czas!

:-)

funkyfood

postów: 59

29.11.2009 09:02

już wyjaśniam niejasności:

Uliczne punkty sprzedające kokorec nie spełniają norm dotyczących przetwórstwa mięsa na podstawie ustaleń stworzonych przez UE (Układ Europejski art. 74) oraz Dyrektywę Rady 43 / 93 EEC. Aby sprostać dyrektywom, większość zakładów musiałoby ponieść wysokie koszty dostosowania punktów sprzedaży i przygotowywania kokoreca na dostosowanie infrastruktury do obowiązujących w UE norm. To sprawia, że sprzedaż kultowej i taniej kanapki z flakami przestanie być opłacalna. Póki co UE do kokoreca nic nie ma, ale Turcy obawiają się, że jak wreszcie się uda, z kokorecem może być problem.
W każdym razie "sprawa kokoreca" jest dość nagłośniona (słychać o tym zwłaszcza w Stambule) . O kokorecu i jego unijnych problemach powstał nawet disco -pop hit , w którym tamtejsza gwiazda Mirkelam śpiewa : " Kokorec - jakże jesteśmy szczęśliwi! Rano w południe, wieczorem. Zbierzmy się razem i przeciwstawmy tym, którzy chcą nas rozdzielić". http:// www. youtube.com/watch?v= 1GpRmJ22Slc
Być może problem jest prowokacją przeciwników wstąpienia, a być może jest to zwykła troska o kulinarne dziedzictwo, do którego Turcy przywiązują ogromną wagę!

snoozy

postów: 2419

28.11.2009 21:22

Też kompletnie nie rozumiem po co ten wątek sie pojawia w programie

piani

postów: 54

28.11.2009 17:09

Swego czasu wypowiedzialam sie bardzo pozytywnie o tym programie na tle innych polskich produkcji.

Teraz z kolei maly kamyczek: o co chodzi z tymi tekstami o zlej Unii co to nie chce trueckich pysznosci?! Po pierwsze z cala pewnoscia Turcja nie wejdzie do Unii ani teraz ani w duuuuuzej przyszlosci, ba wyglada na to ze nigdy. A nawet jesli weszlaby jutro?

Pamietacie lament w Polsce ze jak wejdziemy do Unii, to Unia zamorduje ogorka kiszonego? I co? NIC. Ogorki maja sie dobrze. Podobnie byloby z tureckimi specjalami.

Autorzy programu powinni o tym wiedziec skoro tak ochoczo sie zabieraja za te tematyke. Wlasnie dzieki wejsciu Polski do Unii ogorki kiszone mozna kupic i w Londynie, i w Brukseli.

Sara

postów: 45

27.11.2009 21:53

Nędza! szkoda słów.

katarzyna droszcz

postów: 1

26.11.2009 22:12

Błagam niech kto inny pokazuje tę wspaniałą kuchnię! Ta Pani jest koszmarna!!!

jacek1f

postów: 2296

26.11.2009 17:45

Jest jedna słuszna nauczka: należałoby nastepnym razemw wtakiej sytuacji zaprosic studenta 3 roku z turkologii na UW o pomoc i wspolny wyjazd. Np za koszty podrozy, bo przygoda i praktyka dla takich ludzi jest i tak wielka:-)

Wiekszosc problemow zostalaby tym samym rozwiazana. Tak mi się wydaje teraz i tu:-)
Albo popytac wśród znajomych lub choc na forum tu:-) i znalazłoby sie kilka osob w Turcji, które by pomogły...

pozdrawiam!

lena_lena_

postów: 1

23.11.2009 19:18

ja uwielbiam ten program! naturalny,swiezy, smaczny i inspirujacy. nareszcie polska ciekawa podrozniczo-kulinarna produkcja. tak trzymac Pani Gosiu!!!

Wymarzonydom

postów: 25

23.11.2009 00:59

Cieszę się, kiedy widzę nowe pomysły. Cieszę się, kiedy widzę, że ludzie realizujący pomysły mają w sobie pokorę i skromność(co nie oznacza byciem gapą przed kamerą, ale jest w tej pracy bardzo korzystne).
No właśnie...pokora i trzeźwy ogląd własnych dokonań.
Jest coś takiego przy okazji wypuszczania programów jak kolaudacja-ja chyba zastanowiłabym się będąc szefem tego przedsięwzięcia, czy jest ono dostatecznie dopracowane. Może się czepiam...ale od kanału Kuchnia TV oczekuję profesjonalizmu a nie śmiałej dziewczyny z fatalną dykcją.
Nie każda z nas może być Nigellą-zresztą po co:)-jedna wystarczy. Cisną mi się na usta słowa pewnego bliskiego sercu myśliciela: Lepiej nic nie robić, aniżeli robić nic.
Nie wiem jak Pani Małgorzata stylizuje potrawy, nie wiem jaką jest znawczynią kulinarną... W związku z programem mam po prostu smutne wrażenie, że nie o pasję gotowania tu chodzi a o uparte wypromowanie kolejnej osoby. To moja opinia.

funkyfood

postów: 59

22.11.2009 23:18

Witam,
Bardzo dziękuję za próbę wnikliwego oglądania programu. Jednak muszę sprostować Pani uwagi:

- w programie nigdy nie padła nazwa Rachatlukum. Mówiąc o słodkich galaretkach z fabryki w Safranbolu, użyta została jedynie słuszna nazwa LOKUM.

- KASAR oznacza dojrzewający żółty ser. ser ESKI KASAR został określony jako ESKI (czyli stary) podczas gotowania w plenerze. Co do wymowy to ma pani rację- głosce S jest bliżej do SZ.

- przy okazji mowy o LAHANA DOLMA nie użyto słowa HAMSI (czyli najbardziej popularnej w regionie Morza Czarnego ryby - sardeli/NIE SZPROTKI jak Pani napisała!/ - o tym było w odcinku Amasra).
W felietonie zostało użyte słowo HEMSHIN (pisownia ang.) określającego region i jego mieszkańców (tamtejszych "górali",pochodzących głownie z Armenii, zamieszkujących część górzystego regionu Rize).
To właśnie HEMSHIN uwielbiają potrawy z czarnej kapusty (bo właśnie czarna kapusta, lekko pikantna w smaku jest na szeroką skalę uprawiana w tym regionie i z niej tradycyjnie robi się tam LAHANA DOLMA).

Założeniem programu zdecydowanie nie było "silenie się na wizerunek speca od kuchni danego regionu", co chyba jest dość wyraźne. Po-Smak jest zapisem podróży kulinarnej i próbą zgłębiania tajemnic kuchni tureckiej, poprzez jej doświadczanie i kontakt z mieszkańcami.

pozdrawiam smacznie!

Kfiatosss

postów: 18

22.11.2009 22:59

straszne bzdury somm tu piszesz. Nie bylem najlepszy w szkole z czytania ze zrozumieniem ale ty chyba tego w ogóle nie przeczytałeś!:) blahaha

może będą powtórki...

somm

postów: 1

22.11.2009 17:18

Witam wszystkich serdecznie!
İ niestety musze zaczac od krytyki programu:(.
Mieszkam w Turcji,wiec ze szczegolna uwaga ogladalam ostatni program Po-smaki Turcji-moze nie jest najgorzej,ale....
Musze zaczac od opisu-w kuchni tureckiej nie ma Rachatlukum!!!!-te galaretki,o ktorych piszecie i mowicie w Turcji nosza nazwe LOKUM.Nie jest to jedyny blad jezykowy-Pani Gosia w ostatnim odcinku o Rize mowila o zoltym serze i z uporem maniaka mowila KASAR-prosze zauwazyc,ze w tureckiej pisowni uzywa sie literki S z ogonkiem u dolu,ktora to zreszta szczegolnie dokladnie sfilmowala kamera na prezentowanym w programie serze.Ta literke wymawia sie jak polskie SZ,a wiec nie KASAR,a KASZAR:)-dla uzupelnienia dodam,ze kazdy zolty ser w Turcji to wlasnie KASAR,a nie tylko ten jeden jedyny prezentowany przez prowadzaca-zgodze sie,ze uscislila mowiac,ze to tzw ESKİ KASZAR(pisze w polskiej wymowie:)),czyli faktycznie dlugodojrzewajacy(eski-stary(tr)).
Denerwuje mnie,ze jadac do obcego kraju,tak trudno jest zapytac sie-zreszta nie tylko Pani Gosi,ale takze innym prowadzacym programy kulinarne o wlasciwa wymowe uzywanych obcych nazw.Musiala miec Pani kiepskiego konsultanta lub tlumacza,sorry:).
Nastepna sprawa-uzyto slowa HAMPSİ przy okazji o rozmowy o LAHANA DOLMASİ-bzdura i w dodatku blednie uzyta.
W regionie Morza Czarnego je sie bardzo duzo ryb o nazwie HAMSİ-podobne do naszych szprotek-przygotowywane sa w tysiacu przepisow i nie ma to nic wspolnego z faszerowana kapusta.
A juz napewno faszerowana kapusta nie jest HAMPSİ:)İ kolejna bzdura,ze zacytuje slowa Pani Gosi podczas przygotowywania faszerowanej kapusty,ze niby turecka kapusta jest inna,jest taka sama jak u nas w Polsce.Wystarczylo zaznaczyc,ze ta,uzywana do faszerowania wlasnie w regionie Morza Czarnego-jest jak to doslownie okreslil Gosc programu tzw KARA LAHANA,a wiec poprostu jeden z rodzajow kapusty.
Pani Gosia w rozmowie ze zwyklym rolnikiem ,sorry,ale nawet nie potrafila powtorzyc po nim wyraznie nazwy potrawy.
Aha i KABAK w jezyku tureckim to cukinia,a nie kabaczek
Kabaczka w naszym rozumieniu tutaj nie znaja-dla nich to poprostu cuknia o ciemniejszej skorce.
Dla uogolnienia dodam,ze Pani Gosia,powinna wspomniec,ze kuchnia turecka jest nie tylko bogata z opisu,ale i praktycznie-ta sama potrawa moze sie roznie nazywac nawet w wioskach oddalonych od siebie o 10 km,a co dopiero o cale tysiace kilometrow.
To takie moje czepialstwo,ale mam dosc nie tylko w tym progrmie,ale dla pocieszenia dla Pani Gosi rowniez w wielu innch z totalnym dyletanctwem.Wystarczy spojrzec w slownik,zapytac sie tlumacza..to naprawde nie zabiera duzo czasu
A po co wporowadzac w blad widownie i silic sie na wizerunek speca od kuchni danego kraju,regionu itp..
pozdrawiam serdecznie i zycze wiecej roztropnosci,lepszego przygotowania merytorycznego przy okazji nastepnych podrozy,ktorych rowniez Pani Gosi zycze:)

Nursultan

postów: 13

18.11.2009 05:00

GRATULUJE - kolejny udany start polskiego programu kulinarnego.
Jesli pomyslem sa podroze kulinarne to moze Po-smak do... Kazachstanu i Kirgizji. Zapraszam)), kontakt bardzo prosty - trzeba tylko glosno w gronie przyjaciol wyrazic zyczenie.

kobieta37

postów: 8

17.11.2009 09:31

Program mało wnosi do kuchni.tv,nudny,mało gotowania i te wieczne spacerki Pani po bazarkach...mmhhhh,efekt mizerny.

Sara

postów: 45

16.11.2009 09:31

Fatalny,żle prowadzony program.Szkoda czasu!

Bartek Grzywacz

postów: 29

14.11.2009 09:02

A moze trzeba popatrzyć bardziej merytorycznie a nie na "dziary" ??
Program moim zdaniem średni - przepisó to tam nie znajdziemy, troche mi to pachnie Anthonym Bourdainem.
Takie sobie

Dzidka

postów: 33

13.11.2009 21:32

piani napisała 06.11.2009 20:58:
Dzidka, pisalam o p r o g r a m i e jako skrzyzowaniu..., nie o prowadzacej.
Obejrzałam drugi odcinek i niestety, tego skrzyżowania w tym programie nie widzę ( ani skrzyżowania Makłowicza z Olivierem w osobie Pani Gosi, ani skrzyżowania prowadzonych przez obu panów programów). Ale starałam się dostrzec:-)

Pani Gosia powinna też uważać i nie robić błędów w języku polskim - telewizja zobowiązuje.

cebul'ka

postów: 18

12.11.2009 22:20

myślę, że jeżeli w kimś te tatuaże budzą niesmak (bo nie we mnie) to wystarczy przełączyc program :)

Kfiatosss

postów: 18

12.11.2009 16:09

To moja reakcja na arcy mądry wpis pana bigmacka. Pewno każe pan dzieciom wyjmować kolczyki. A sam zasuwasz w szarym śmierdzącym swetrze a tak oszpecony koleś to dopiero powoduje niesmak

Hestia Q-34

postów: 419

12.11.2009 14:44

Kfiatosss!,Co Ty wygadujesz?Przeciez jej nie znasz.

marghe

postów: 356

12.11.2009 00:55

bigmaciek napisał 11.11.2009 16:42:
Prowadząca mogłaby zadbać o estetykę i pozasłaniać te swoje tautaże. W końcu występuje publicznie i nie wszystkim musi się to podobać. A we mnie oszpecona kobieta powoduje niesmak.
Po co takie komentarze?

migotka333

postów: 1184

11.11.2009 19:24

moja siostra ma więcej tatuaży...a do recydywistki jej daleko
:-)
tak, gadanie po polsku do obcokrajowców to obciach.

Kfiatosss

postów: 18

11.11.2009 19:09

tak, tak - recydywistka na bank! albo jeszcze gorzej. i taka do telewizji się pcha...

bigmaciek

postów: 114

11.11.2009 16:42

Prowadząca mogłaby zadbać o estetykę i pozasłaniać te swoje tautaże. W końcu występuje publicznie i nie wszystkim musi się to podobać. A we mnie oszpecona kobieta powoduje niesmak. Co do reszty to zgoda z pozostałymi komentarzami. Szczególne z tym, że o miesiąc jesteśmy za wcześnie na szafran. Strata czasu.

jacek1f

postów: 2296

10.11.2009 16:24

jak rozumiem, nie jest to zamiar programowy - jak u Cejrosie, chamskiego wręcz,
ale ratowanie sie w sytuacji, gdy nikt nie kuma juz angielskiego i brak pomocy "opiekuna-tłumacza"...

aagata

postów: 62

10.11.2009 14:47

Mnie też irytuje to mówienie po polsku! Ja bym się na miejscu słuchaczy czuła co najmniej dziwnie...w końcu nigdy nie wiesz, czy się z Ciebie właśnie nie naśmiewają...

Hestia Q-34

postów: 419

10.11.2009 14:18

Masz racje Jacku,ze mowienie po polsku do ludzi,ktorzy tego jezka nie rozumieja
to wielki nietakt.

jacek1f

postów: 2296

07.11.2009 16:09

nie no, mozna ogladac, pamietajac, ze sciagnieto nieudolnie literki i animacje przechodzaca w ksiazke (czyzby juz powstawala z podrozy ksiazka "Gosia w Turcji" ?)
z JO,
przykra maniera, potepienia godna - mowienie po polsku do ludzi nierozumiejacych jezyka - to ten gosc co ma inicjamy WC tak robi!!!

I malo gotowania raczej, procentowo najmniej ze wszystkich programow podrozujacych.
ALe broni sie na tle, ze tak powiem - wylacznie w mojej opinii:-)

Robienie odcinka o miejscu upraw szafranu i "chwalenie" sie na wizjii, ze o miesiac za wczesnie przyjechalismy z kręceniem.... pominę milczeniem osłabionym:-)

piani

postów: 54

06.11.2009 20:58

Dzidka, pisalam o p r o g r a m i e jako skrzyzowaniu..., nie o prowadzacej.

Dzidka

postów: 33

04.11.2009 22:01

[piani napisała 04.11.2009 09:52]
W efekcie powstał Makłowicz z luzem Jamiego Olivera.

To chyba żart. Pani Gosi bardzo daleko i do Makłowicza i do Olivera.

MaxRedaktor

postów: 174

04.11.2009 18:00

Widziałem fragment jednego odcinka. jak dla mnie - in plus :)

babsy

postów: 34

04.11.2009 13:33

Niestety, dla mnie nuda. Zaczęliśmy wczoraj oglądać z moim facetem- po 3 minutach stwierdziliśmy, że mamy dość. Dlaczego (niemal) każdy polski prowadzący mówiąc sprawia wrażenie, jakby czytał z kartki? A. Bourdain też podkłada głos z offu, ale brzmi to stokroć bardziej naturalnie.

piani

postów: 54

04.11.2009 09:52

W mojej opinii program jest bardzo dobrze zrobiony. Wreszcie cos polskiego bez zadecia i pozy.

Naturalna prowadzaca, z dobra dykcja, piekne zdjecia a calosc z pomyslem (zwlaszcza oprawa graficzna, czyli pomysl z pamietnikiem inspirowany Jamie Oliverem + uzywanie lokalnych garnkow do gotowania). W efekcie powstal Maklowicz z luzem Jamiego Olivera.

Jedno male "ale": program powstal we wspolpracy z ambasada Turcji, co chyba oznacza ze ogladamy MATERIAL PROMOCYJNY, rodzaj reklamowki, a nie obiektywny program.

cebul'ka

postów: 18

03.11.2009 22:53

obejrzałam i nie żałuję! lekko, przyjemnie i niesamowicie kolorowo. apetyt rósł w miarę oglądnia..
dodatkowo wreszcie to nasze, polskie :)

jacek1f

postów: 2296

03.11.2009 22:05

to robione jest bardzo okazjonalnie, a nie normalnie ..)
gr-pl. net/k uchnia_ grecka.htm

tu lekcja:-)
Kokoretsi robi sie z podrobow obwiazywanych na ruszcie/kiju, pręcie jelitami - i z kozy i z jagniecia/barana.

snoozy

postów: 2419

03.11.2009 22:02

Niechby tylko spróbowali zakazac nóżek itp pyszności :-)
Nie jestem zwolennikiem niecodziennych rarytasów z kręgu karaluchy, prusaki, nosy itp ale takie kokoreczki chętnie bym spróbował

jacek1f

postów: 2296

03.11.2009 21:35

Obejrzane, bardzo fajne.
Tylko pojechała z tymi jelitami i zakazami ewentualnymi Unii:-)))) tak pod publiczke, albo bez rozeznania, ze to narodowa potrawa Greków na przyklad - na Wielkanoc.
Pewnie zreszta z rodowodem wlasnie z Turcji, z ich czasow panowania.
Nazywa sie kokoretsi, a u Turków kokoreczi:-)

Bardzo dobre.
Nam tez jeszcze nikt nie śmie zakazać nózek wieprzowych w galarecie lub slacesonu a cala Europa stoi flakami prawdziwymi na 100 sposbow od gór po morza i oceany.....:-)

Dzielna Gosia, moze troszke roz-en-tuz-jaz-mo-wa-na... ale dzielna. Bedziemy ogladac.

marghe

postów: 356

03.11.2009 21:08

No to obejrzałam cały dzisiejszy odcinek (kebaby itp)
Dobrze się oglądało.
ps. jeśli juz musze się czegoś czepnąć ;-) to zdrobnień.. pyszniutkie, mięciutkie. Trochę mnie to drażni, ale przeżyję

migotka333

postów: 1184

03.11.2009 08:03

Ma dziewczyna odwagę i chęci, niech jedzie i gotuje.
Tyle już widzieliśmy "zagranicznych" takich programów, wreszcie mamy swój.
No i oczywiście jak to na Polaków przystało - narzekamy, a to że nudno, a to że kumoterstwo, a to że to jest wyjazd sponsorowany itd.

migotka333

postów: 1184

03.11.2009 07:53

wczoraj trafiłam na odcinek o Kebebach,
jest ok :-)

marghe

postów: 356

03.11.2009 00:50

Za mało widziałam, żeby porządnie ocenić :)
Na razie wydaje mi się, że jest lepiej niż np w Babeczkach Wielkanocnych (nie pomyliłam tytułu?)

inakes

postów: 7

02.11.2009 12:52

jacobs co do tej ryby to sie zgadzam... myślałam, że spadnę z fotela jak to oglądałam hahaha...ta laska się do tego nie nadaje!!!program był nudny!!!

snoozy

postów: 2419

01.11.2009 16:51

A moim zdaniem to najlepsza odsłona Gosi Polańczyk z dotychcasowych jej programów.Fajny lekki i dla osób,,którzy nie znają tej kuchni wiele dający.

jacobs

postów: 27

01.11.2009 16:22

Sara-niestety masz racje prowadząca reprezentuje wiadomą f-me i jedzie sobie na wycieczke , jej egzaltacja rybą doprowadziła mnie do śmiechu , ale cóż jaka prowadząca taki program

Kfiatosss

postów: 18

01.11.2009 11:18

Niezły z Pana hejter!:)

Sara

postów: 45

01.11.2009 10:04

Koszmar - skąd się biorą tak koszmarni prowadzący nasze rodzime programy kulinarne?Kumoterswo czy casting negatywny?