Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ PLACEK CZESKI I KWAS CHLEBOWY!!!

KATARZYNKA

postów: 760

01.08.2011 17:51

Proszę bardzo :-) Przepis na "Kwas litewski" wg Monatowej (UWAGA-duża ilość!)

CYTUJĘ:
"Wody gorącej 20 litrów wlać do baryłki na złożone poprzednio dwa bochenki chleba razowego, wysuszonego w niewielkich kawałkach w piecu.
Po wystygnięciu wody, dodać 3 dkg rozrobionych w wodzie drożdży.
Po 12 godzinach płyn przecedzić, wsypać 1 kg i 75 dkg miałkiego cukru i ponalewać w butelki z grubego, mocnego szkła, do każdej włożyć pół plasterka cytryny bez pestek i parę dużych rodzynków.
Po 24 godzinach napój będzie gotowy. można go trzymać dobrze zatkany w chłodnej piwnicy i przez parę miesięcy".

Tadek36

postów: 1

01.08.2011 11:39

A co z przepisem na kwas chlebowy?

zielony groszek

postów: 14

29.04.2009 10:18

korzystając z okazji, że atmosfera nieco czeska, Chciałabym Was zapytać czy nie posiada ktoś może przepisu na takie placuszki, które w czeskich knajpach nazywają się Zelniky. Nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnego przepisu, a były takie dobre.....

Bona

postów: 24

26.04.2009 15:46

"Czeski placek drożdżowy ze śliwkami"
-30 dkg mąki
-szklanka letniego mleka
-2 dkg drożdży
-łyżka cukru
-łyżka stopionego masła
-2 żółtka
-szczypta soli
-otarta skórka z cytryny lub trochę gałki muszkatołowej
Wszystkie te składniki wymieszać i wyrobić na lużne ciasto.W razie potrzeby dodać odrobinę mleka.Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę,na grubość palca,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Śliwki węgierki przekroić wzdłuż i wyjąć pestki.Pestki rozbić,wyjąć ziarenka i utłuc je w moździerzu.Ubić pianę z białek z kilkoma łyżkami cukru,wsypać do piany utłuczone ziarenka,delikatnie przemieszać i wyłożyć na ciasto ze śliwkami.Piec w gorącym piecu(dawniej ,takich piekarników,jak obecnie,nie było) około 40 minut.

arti

postów: 28

26.04.2009 15:00

Dla Bony! pewnie że jestem zainteresowany,będę wdzięczny.Z mojej strony mogę podać również ciekawe przepisy.Pozdrawiam Arti.

Bona

postów: 24

23.04.2009 10:29

Arti.
Mam przedwojenny,pisany ręką mojej babci przepis na"Czeski placek drożdżowy ze śliwkami".Jeżeli jesteś zainteresowany,daj znać,to go podam

arti

postów: 28

19.04.2009 12:00

Szukam dobrych przepisów na placek czeski i kwas chlebowy.ARTI