Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pizza wersja 2.0 - zainspirowany postem wwwaldi...

Filip F xxx

postów: 61

25.01.2007 13:31

Strasznie dużo drożdży. Jak można robić sos pomidorowy z koncentratu i ketchupu. To jest świętokradztwo

wwwaldi

postów: 4

24.01.2007 10:12

Do autora przepisu.
Wydaje mi się że 3 łyżeczki soli na 2-3 szklanki mąki to strasznie dużo.

mario

postów: 12

19.01.2007 08:40

Iwa namawiasz ludzi do zbrodni, jak można skonsumować pizze z sosikiem czosnkowym, za to powinni kierować sprawę na kolegium.

iwa

postów: 1

19.01.2007 02:51

koniecznie do tego sosik czosnkowy

mario

postów: 12

18.01.2007 12:22

wyrzuć pieczarki, dodaj jeszcze dwie cebule i boczek.

SuperLamer

postów: 2

15.01.2007 19:14

Witajcie łasuchy :)
Wwwaldi napisał o cieście do pizzy, ale ja postanowiłem ten przepis uzupełnić o własne doświadczenia i dokończyć...
Pewnie bym się nie ośmielił, ale córy uważają naszą za najlepszą na świecie, a z niejednego pieca pizzę jadły... :)
Oto składniki:
1. Ciasto.
- 2-3 szklanki mąki
- 1/3 kostki drożdży
- 3 łyżeczki soli
2. Sos!!! (bardzo ważny a często zapominany)
- koncentrat pomidorowy
- łagodny ketchup
- sos tabasco
- oregano
- czosnek
- olej/oliwa
3. Wsad pizzowy - czyli co kto ma. Ja preferuję:
- salami - 10 plasterków
- szynka lub podobna szynkowa - 5 plasterków
- 4 spore pieczarki
- 1 średnia cebula
- pół czerwonej papryki
- oregano
- ser! 20 dkg słonego sera!

A teraz po kolei:

Robimy placek...
Bierzemy 1/3 kostki drożdży i wrzucamy do szklanki/kubka (co kto ma pod ręką), wsypujemy pół łyżeczki cukru i merdamy dopóki drożdże się nie rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak na zaczynie pojawi się około 0,5 cm pianki, bierzemy szklankę, przystawiamy do ucha, żeby posłuchać śpiewających drożdży, po czym jednym płynnym ruchem
wlewamy je do miski w której czyha na nie 2-3 szklanki mąki.
Mieszamy i po kilku chwilach, kiedy wszystko się ładnie rozmiesza (pewnie trzeba będzie pomóc drożdzom - dodajmy stopniowo coś koło pół szklanki wody), wyrzucamy na przesypaną mąką stolnicę/blat.
Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie w dotyku.
Jak ktoś ma ochotę, można dolać łyżkę oleju, ale nie trzeba.
Po uformowaniu małego bochenka, odstawiamy na drewnianej desce posypanej mąką i przykrytej ściereczką.
Pije wodę - będzie wielkie!

Sos do pizzy...
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego mieszamy z 3 łyżeczkami łagodnego ketchupu. Dolewamy pół łyżeczki oleju i mieszamy. W międzyczasie przeciskamy przez praskę 2 średnie ząbki czosnku.
Czosnek dodajemy do sosu, wraz z kilkoma szczyptami oregano i 5-6 kroplami tabasco (tak na smaczek tylko).
Merdamy i odstawiamy bo...

Czas zabrac się za pizzowy wrzut.
5 plasterków szynki i salami kroimy na ćwiartki, bądż ciut mniejsze kawałki. Resztę salami ciachamy na cienkie paseczki.
Pieczarki obieramy ze skórki i tniemy na niezbyt grube plasterki. Cebulę na piórka a z papryką jak kto woli.
Ja też "piórkuję".

Ciasto już wyrosło, więć rozwałkowujemy je na kwadrat o boku ciut mniejszym niż nasza kuchenkowa blacha do pieczenia.
Jak już mamy rozwałkowane, to wyrzucamy je na na blachę uprzednio posmarowaną niewielką ilością oleju (tyle, żeby błyszczała). Wałkiem rozprowadzamy ciasto, żeby wypełniło całą blachę i smarujemy sosem.

A teraz wolna amerykanka... Każdy wrzuca co chce, ale ja napiszę jak ja to robię...

Na sosik ścieram na drobnej tarce cienką warstwę sera.
Na nią wrzucam kawałki szynki i salami.
Potem znów lekko przecieram serem, żeby delikatnie przykryć mięso i dorzucam cebulę i plasterki pieczarek.
Delikatna mgiełka sera a na nią idzie papryka i reszta poszatkowanej wręcz salami.
Całość ponownie przyprószam nieco grubiej serem, żeby było żółto a na koniec posypuję oregano.

Jak to piec?
Bez problemu i bez sprawdzania łopatką...
Wrzucam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piekę 2x po pięć minut (przekręcam blachę) a potem 2x po 2 minuty.

I dalej?
Ano nic...
Po prostu palce lizać :)