Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej


Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej


Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29735
najnowszy wpis: 22.08.2017 21:07

Mamy 26985 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pierniczki

videlo

postów: 3

24.02.2015 10:38

Pierniczki - składniki:
1 kg mąki
1/2 kg cukru
200 g margaryny
1/2 kg miodu
3 jaja
2 torebki przyprawy do pierników
1/2 paczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Pierniczki - sposób przygotowania: Ciasto na pierniczki może leżeć krócej lub dłużej. Zdarzyło mi się piec pierniczki z ciasta, które leżakowało kilka dni, i z takiego, które miało 12 miesięcy. W obu przypadkach były znakomite. Jaja ubijamy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Można je ubić na parze - będzie szybciej: miskę z jajkami i cukrem wkładamy do garnka z gorącą wodą i ubijamy mikserem. Do garnka wkładamy miód i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy margarynę i przyprawę piernikową, dobrze mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby przestygło. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia,wlewamy ubite jaja i ostudzony miód z tłuszczem. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody, dodajemy do mąki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Czystą miskę wysypujemy mąką, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do chłodnego miejsca (najlepiej do lodówki). Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Odcinamy małe kawałki ciasta i bardzo cienko wałkujemy. Wykrawamy pierniczki foremkami i układamy na blachach w

krystynka1814

postów: 8

23.02.2015 21:17

Świąteczne serce z piernika
Świąteczne serce z piernika - przepis blogera - składniki:

1/4 kostki margaryny
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżka przyprawy korzennej
jajko
2 łyżki miodu lipowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
suszona żurawina
migdały

Świąteczne serce z piernika - przepis blogera - sposób przygotowania: Do misy robota wrzucić wszystkie suche składniki, czyli mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, wbić całe jajko, wlać rozpuszczoną margarynę, dodać miód i zmiksować. Rozłożyć ciasto na 2 blaszki w kształcie serca posmarowane margaryną i obsypane posiekanymi migdałami. W ciasto wcisnąć suszoną żurawinę, posypać migdałami. Blaszki wstawić do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 25-30 minut. Co do dekoracji może być zrobiona w zależności od okazji

kasiatoja

postów: 11

20.02.2015 16:31

klasyczne pierniczki
0,5 szklanki miodu
160 g (2 szklanki) mąki pszennej
100 g (1/2 szklanki) cukru
1 żółtko
125 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do 180°C
Miód mocno podgrzać, a następnie dodać do mąki i wymieszać. Po przestygnięciu dodać cukier, żółtko, masło, sodę, przyprawę do pierników i szczyptę soli. Wymieszać.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach.
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180°C.

kruszynkaF

postów: 3

19.02.2015 13:19

Pierniki z cukrem pudrem
mąka 500 g
masło 100 g
cukier 100 g
miód 3 łyżki
jajka 2
kakao 2 łyżki
mleko 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
przyprawa do pierników 2 łyżeczki
soda 1 łyżeczka


Zagotować masło, cukier, miód i przyprawę do pierników. Ostudzić. Wymieszać z przesianą mąką. Dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę rozpuszczoną w łyżce mleka. Wyrobić jednolite ciasto.

Rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka. Można posłużyć się gotowymi foremkami do pierników.

Ciasteczka piec około 15 minut w 180'C.

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

spiksu

postów: 7

13.02.2015 14:59

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
3/4 szklanki cukru, około 12 łyżek
1,5 łyżki masła
1 jajko + (samo żółtko)
1/3 szklanki ciepłego mleka
1/2 torebki przyprawy do piernika
Półtorej łyżeczki sody oczyszczonej

Bardziej wymagające łakomczuszki przy przygotowaniu pierników do ciasta mogą dodać dwie łyżki miodu lub łyżeczkę cynamonu. Dzięki temu pierniczki zyskają cudownego aromatu i smaku.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodajemy do siebie i wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy je do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto do grubości 3-4 mm i wycinamy pierniczki specjalnymi świątecznymi foremkami (znajdziemy je w każdym sklepie ze sprzętem kuchennym) bądź sami wycinamy nożem (tudzież gdy pierniczki przygotowują dzieci lepiej zakupić gotowe już foremki). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (koszt ok. 3 zł), a następnie wycięte wzorki układamy na blaszce w odstępach 1,5-2 cm od siebie, tak aby nie stykały się ze sobą. Górę pierniczków smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 15-20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dekorujemy według uznania.

rozowalandryna15

postów: 4

11.02.2015 00:53

Ja polecam dosyć prosty i sprawdzony przepis :)

Składniki, około 40 sztuk:

mkl91

postów: 9

29.01.2015 18:01

Składniki:

1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)

Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pierniczki z otworkiem do przewlekania - otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).

Pierniczki z witrażykami - również przed upieczeniem w dużym pierniczku wykrawać mniejszy otworek, nasypać do niego pokrusznych landrynek (z górką) i piec na macie teflonowej, ściągając z blachy dopiero po ostygnięciu.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180

Bona28

postów: 2

15.01.2015 14:36

Brzmi bardzo smakowicie. :) A mąkę jakąś konkretną używasz? Z pełnoziarnistą jak wychodzą?

Iris3

postów: 3

19.12.2013 20:00

Składniki:
0,6 kg mąki
0,3 kg miodu
0,1 kg cukru
2 szt. jajka
0,25 kg masła
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przypraw do piernika
1 łyżka kakao

Przygotowanie:
Miód i cukier zagotować, gorące wlać do miski z mąką i kakaem, dodać masło, jajka, sodę oraz przyprawę do piernika.
Wszystko dokładnie zagnieść i odstawić do lodówki do następnego dnia.
Po wyjęciu z lodówki ciasto jest twarde, ale tak musi być :) Ukroić nożem kawałek resztę odstawić do lodówki.
Ciasto pod wpływem ciepła dłoni robi się miękkie.

Rozwałkować w zależności jakie chcemy:
- cienkie i bardzie chrupiące pierniki około 2,5mm
- grubsze dla łasuchów około 4mm.
no i powycinać ukochane kształty :)

Piec w temperaturze 150 st. C
Czas: 10 minut
Miejsce: środkowa półka w piekarniku