Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

jakie meble do kuchni >

Najlepiej wybrac meble na wymiar, wtedy bedzie wszystko idealnie do siebie pasowac....

piotr_e, 18.10.2017 | czytaj dalej


co sieje na dzialce >

A co z przycinaniem drzewek owocowych? Niektórzy mówią, że najlepiej na jesień...

B.Sadowska80, 18.10.2017 | czytaj dalej


Produkty bez laktozy >

Sprawdźcie koniecznie na tej stronie, bo tam mają bardzo dużo produktów i...

B.Sadowska80, 18.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29950
najnowszy wpis: 18.10.2017 23:07

Mamy 27173 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pieczone ziemniaki

Hestia Q-34

postów: 419

15.10.2009 21:24

PIECZONE ZIEMNIAKI Z LISCMI LIMONKI I TRAWA CYTRYNOWA
20 nieduzych ziemniakow /rownej wielkosci,nie sypkich/
20 lisci limonki /jesli mozna dostac,dadza extra piff,ale nawet bez lisci nalezy zrobic naciecia/
150ml oliwy
trawa cytrynowa /kilka/
5-6 zabkow czosnku
1 czerwona papryczka chili
1 cytryna
ze 2 galazki bazylii
Obrac ziemniaki, zrobic 2cm naciecia wlozyc w kazde zlozony lisc limonki, ukladac
na blasze do pieczenia, polac oliwa ok 5-6 lyzek, posolic.Piec 1 godz.w 180st
Po 45min wlozyc miedzy ziemniaki rozcieta trawe cytrynowa i ponacinane z lupina
zabki czosnku,ja dodatkowo miazdze lekko gruba czesc trawy dla wiekszego aromatu.
Piec 1 godz.w 180 st.
Papryczke oczyscic z pestek i drobniutko pokroic zetrzec skorke z cytryny,wycisnac
1 lyzke soku i wymieszac wszystko z odrobina soli i reszta oliwy.
Krotko przed podaniem pokroic bazylie i dodac do masy.Rozlozyc po troszeczku na ziemniakach.Jesli sa liscie limonki,nalezy je wyjac.
Kiedy nie moge dostac lisci,robie wtedy wiecej masy i wkladam szczypte w naciecie.
Doskonale do carpaccio z lososia,albo szynki parmenskiej.,

jacek1f

postów: 2296

07.10.2009 23:10

Są super Twoje "ogniskowe":-) i warto popularyzowac:-)

marghe

postów: 356

07.10.2009 22:45

JAcku, dzięki za promowanie ;-) mojego przepisu
Dorzucam kolejne

Piekarnik na 210 stopni

ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, ponakrawać
formę wysmarować olejem/ oliwą
ziemniaki ułożyć w formie nacięciami do góry
posmarowac roztopionym masłem

piec 30 - 40 minut co jakiś czas smarując masłem

zetrzec spory kawałek zółtego sera (na tarce z grubymi oczkami)
wymieszac z łyżeczką ostrej lub łagodnej papryki i 2 - 3 łyżkami bułki tartej
Posypać masą ziemniaki
zapiekac 5 - 10 minut
--
Piekarnik - 180 stopni
Kilka ziemniaków (jakieś 400g) obrać, umyć i osuszyć
Przekroić na pół
20 ml oleju z pestek winogron wymieszać z sokiem z 1 cytryny, dodać sól (najlepiej
morską) i pieprz, wlać 1 łyżeczkę oleju chilli (albo wkruszyć papryczkę)
Ziemniaki polać marynatą i piec ok 25 minut. Przekręcić do góry nogami :D i piec kolejne
25 minut.
zerwać liście z 1/ 2 pęczka tymianku, wrzucić do ziemniaków
Piec kolejne 15 minut

post edytowany 1 raz, ostatnio 07.10.2009 22:45

KRZYCH_KH

postów: 1

07.10.2009 21:35

PUFY ZIEMNIACZANE

Ziemniaki pokroić w plastry grubości ok.5 mm,ułożyć na blaszce do pieczenia ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni po czym włożyć blachę z plastrami ziemniaków na około 45 minut. W połowie tego czasu czyli po około 23 minutach przewrócić plastry na drugą stronę.
Powstają piękne i smaczne pufy z przypieczoną skórką.
S M A C Z N E G O

Chenia

postów: 459

26.09.2007 11:28

Ziemniaki w tej samej wersji zostały powtórzone na kolejny obiad :-) Robią furrorę! Zawsze już jesteśmy bardzo głodni kiedy wracamy z pracy i im szybciej tym lepiej, a surowe ziemniaki dłużej się robi... Może spróbujemy w sobotę :-)

jacek1f

postów: 2296

26.09.2007 10:13

teraz czas na Złote Mojej Mamy:-)

Chenia

postów: 459

24.09.2007 09:47

Robiłam wczoraj na obiad pieczone ziemniaki, wariant obgotowane i zapieczone z oliwą i ziołami prowansalskimi. Pychotka, nie chcę nawet myśleć ile to było kalorii... :-)

jacek1f

postów: 2296

22.09.2007 16:27

cieszę się :-)

marieta5

postów: 495

22.09.2007 16:02

Zrobiłam dzisiaj, niebo w gębie :) Ja zwykle robię pieczone ziemniaki z czosnkiem, ale dzisiaj obiad jadł u mnie bratanek, a on czosnku nie trawi. Nigdy nie próbował takich ziemniaków, zjadł z przyjemnością i nawet stwierdził, że są lepsze od frytek (!!!) :))))
Pozdrawiam i dziękuję :))

jacek1f

postów: 2296

19.09.2007 17:52

tak.

Ziemniaki "jak z ogniska" Marghe:

ZIemniaki NIEOBRANE ale umyte,
UWAGA - nie wytarte!!;
mieszanka mąki z solą - 2/3 maki i 1/3 soli.
Każdy ziemniak w tym utaplany.
Na blache na 60-90 minut.

kiwi

postów: 234

19.09.2007 17:13

jacek1f napisał 19.09.2007 16:01:
A - UWAGA, poplenilem blad w drugim p[rze[isie - NIE OBIERAĆ tych niby z ogniska, tylko umyć i takie w skorce obtoczyć wilgotne w mieszance.
przepraszam, dawno ich nie robilem:-0
Najlepiej edytuj pierwotny przepis! :)

jacek1f

postów: 2296

19.09.2007 16:01

Polecam szczerze - bomba!

Same w sobie czesto moga byc daniem, podane z kawalkiem masla i sola i pieprzem. A do ryb, śledzi itp - super.

U nas są od kiedy p[amietam tez na Wigilię, właśnie do śledzi wszelkich.

A - UWAGA, poplenilem blad w drugim p[rze[isie - NIE OBIERAĆ tych niby z ogniska, tylko umyć i takie w skorce obtoczyć wilgotne w mieszance.
przepraszam, dawno ich nie robilem:-0

pozdrawiam

marieta5

postów: 495

19.09.2007 15:19

Dziękuję za przepis :) Na Ciebie zawsze można liczyć :D
Tak więc zrobię Złote ziemniaczki Twojej Mamy. Już się nie mogę doczekać - przepis zaplanowany na sobotę :)

Dziękuję raz jeszcze.

jacek1f

postów: 2296

18.09.2007 17:21

Dwa królewskie sposoby na pieczone ziemniaki (żadna tam RACHEL..)

1. Złote Ziemniaki mojej Mamy:

obrane zeimniaki średnie - podobnej wielkosci, umyte i WAŻNE - dobrze wytarte;
każdy pojedyńczo nasmarowany masłem we własnych łapkach (może być solone, ale nie musi);
na blache i do piekarnika 200 st na 45 minut, w połowie przełozyć.
Podawać od razu.
BOMBA! Stukająca skórka z rumieńcem złotym, a wśrdku poezja...

2. Ziemniaki "jak z ogniska" Marghe:

ZIemniaki obrane, umyte, UWAGA - nie wytarte!!;
mieszanka mąki z solą - 2/3 maki i 1/3 soli.
Każdy ziemniak w tym utaplany.
Na blache na 40-45 minut.

Cudo - wychodzi skorupka jak z popiołu pieczone!

polecam.

restza standardowa, to pokrojone w czesci, obgotowane 5-7 minut, do naczynia żaro, skropione oliwa i posypane ziołami i przy[rawami jakie sobie zamarzymy.

do pieca na 30 minut lub do solidnego zrumienienia.

(ale dla mnie obgotoeany ziemniak to nie pieczony ziemniak:-)))

marieta5

postów: 495

18.09.2007 14:50

Czy ma ktoś przepis na pieczone ziemniaki? Problem w tym, że niestety muszą być bez czosnku... Kiedyś Rachel chyba przyrządzała takie coś, tylko ja oczywiście nie zanotowałam....
Z góry dziękuję za pomoc ;)