Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pieczona kukurydza

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 19:42

Kiedys w Austrii, w Wiedniu,jak bylam mala,jadlam kukurydze smazona w glebokim oleju.Potem sie ja solilo.Byla smaczna.Taka kukurydze sprzedaja tam caly czas,pod wesolym miasteczkiem i nie tylko.

marieta5

postów: 495

11.09.2007 13:18

Jak pisze Jacek.

Ja dałam pastę chilli (sporo) i sos worcester :) I wyszło przepyszne:D

jacek1f

postów: 2296

11.09.2007 12:49

Marleju - co chcesz i masz to dodaj:-) Harissa, sambal, chili pasta, zwykła w proszku chili, gorczyca w proszku...

Marlej

postów: 202

11.09.2007 02:05

marieta5 napisała 31.08.2007 20:24:
Zrobiłam ze świeżej kolbki. Czegoś takiego z kuku jeszcze nie jadłam. Przyznam, że wyszło mi dość ostre. Ale że ja uwielbiam ostre potrawy... :-) Taka mała przekąska przy filmie, zamiast popcornu, pożarłam w 2 minuty :) Bardzo fajny przepis :)
Ale co tak ostrego dodałaś ? Bo ja lubię na ostro i chętnie bym spróbowała>

marieta5

postów: 495

31.08.2007 20:24

Zrobiłam ze świeżej kolbki. Czegoś takiego z kuku jeszcze nie jadłam. Przyznam, że wyszło mi dość ostre. Ale że ja uwielbiam ostre potrawy... :-) Taka mała przekąska przy filmie, zamiast popcornu, pożarłam w 2 minuty :) Bardzo fajny przepis :)

marieta5

postów: 495

29.08.2007 00:57

No może taniej :)))) Rozejrzę się jeszcze.

jacek1f

postów: 2296

28.08.2007 16:05

Marietto:-) ale czy nie taniej teraz w szczycie sezonu świeże kolby kupic?

marieta5

postów: 495

28.08.2007 13:26

To biorę mrożonki, a co. O matko, ile ja nagotuję w najbliższm czasie. Moja kuchnia przeżywa oblężenie!! ;)))

jacek1f

postów: 2296

28.08.2007 11:13

No jasne, jesli tylko kolbę da sie pokroic w plastry i nie rozpadnie sie przy tym po rozmrozeniu, to tak...
:-)

marieta5

postów: 495

28.08.2007 01:52

Dziękuję Marlejku :-)

Marlej

postów: 202

27.08.2007 23:52

marieta5 napisała 27.08.2007 18:53:
A widziałam mrożoną kuku. Też można ją zrobić wg. Twojego przepisu Jacku?
Pytanie było do Jacka, ale myślę, że sie ze mną zgodzi- mrożona jest do celów spożywczych i można ją wykorzystać jak tylko się chce, może tylko trzeba poczekać jak rozmarznie.

post edytowany 1 raz, ostatnio 27.08.2007 23:54

marieta5

postów: 495

27.08.2007 18:53

A widziałam mrożoną kuku. Też można ją zrobić wg. Twojego przepisu Jacku?

Chenia

postów: 459

27.08.2007 11:00

Spróbuję, a może też nie warto kupować podejrzanie taniej kukurydzy?

jacek1f

postów: 2296

27.08.2007 10:51

Nooo, ta "ludzka" a nie pastewna to ma ziarna, które powinny wystrzleić sokiem po nakłuciu.
A pastewna ma mniej soku, nie strzela.

Chenia

postów: 459

27.08.2007 10:02

A właśnie, czy można jakoś rozpoznać jakość kukurydzy przed kupieniem. Już dwa razy na targu kupiliśmy kukurydzę, która po ugotowaniu była niezjadliwa...

Marlej

postów: 202

26.08.2007 22:41

Raz z lenistwa wzięłam puszkę kukurydzy i odsączoną wsypałam do miseczki, na to władowałam łychę masła i do mikrofali aż do rozpuszczenia masła, potem dodałam szczyptę soli i cukru i też była niezła, ale pojechałam wtedy po najmniejszej linii oporu. :))

Marlej

postów: 202

26.08.2007 22:35

jacek1f napisał 26.08.2007 14:14:
Marleju, ja jednak bym nie solił wody pod kuku - chemia wskazuje, że zbyt dużo skrobi w temperaturze prowadzi do szybkiego zmączenia i stwardnięcia.
Innymi słowy spróbuj nie solić podczas gotowani, a po i zerknij naróżnicę w czasie i miękkosci ziarenek
:-)
ok, spróbuję po twojemu, może rzeczywiście coś w tym jest.

jacek1f

postów: 2296

26.08.2007 14:14

Marleju, ja jednak bym nie solił wody pod kuku - chemia wskazuje, że zbyt dużo skrobi w temperaturze prowadzi do szybkiego zmączenia i stwardnięcia.
Innymi słowy spróbuj nie solić podczas gotowani, a po i zerknij naróżnicę w czasie i miękkosci ziarenek
:-)

Marlej

postów: 202

26.08.2007 00:14

Ja gotuję kukurydzę we wrzątku z dodatkiem soli, cukru i masła, a po ugotowaniu odsączam i smaruję masłem i posypuję solą i jest super, bez żadnych dodatków. Jest super.
Ale nie powiem, że nie zaciekawił mnie sposób Jacka.

marieta5

postów: 495

21.08.2007 15:10

Fajny przepis na kukurydzę. Mmmm :)

jacek1f

postów: 2296

21.08.2007 12:22

aha, ostroznie z ckrem, kuku ma w sobie duzo slodyczy juz. Dlatego miod nie pasuje do niej za bardzo, a fajnie by oblepiał:-)

Mozna tak samo zrobic kawałki ziemniaków:-)

jacek1f

postów: 2296

21.08.2007 12:21

Magiczne krążki

Przypomniałem sobie o tym wczoraj i lekko zmodyfikowałem przepis - chyba Martina...:-)

Bo ile mozna piec i gotowac kolby kukurydzy?

Kroimy ostrym nozem kolby obrane w plastry grrube - 2 cm.
Gotujemy we wrzatku (niesolimy!!!!) 12-15 minut, odsączamy i stawiamy na ogień znów ale - dodajemy łyche masła solonego, łyche oliwy i łyche sosu sojowego, albo i dwie, cukier, sól, pieprz, ocet balsamiko, mozna troche ostrości dodać (sambal, albo harisa, albo chili proszku troszku albo tabasco pare kropel) I mieszamy smazymy i potrzasamy i tak z 4-5 minut zeby ladnie sie oblepily plasterki. i wchlonely smaki wszelkie.

Generalnie mozna dodawac wszystko co zamarzymy - i lyzke musztardy i ketchup albo Worcester albo soso rybny, albo ostrygowy, slodki chili tez nie zawadzi - chodzi o kompozycje mocną i charakterystyczna:-)

Krążki wchłona i oblepia sie tym.

Wysypujemy na talerze - dobra jak ciepła ale jak zimne tez pyszne. Je sie palcami:-) obgryzając krązek z magczne doprawionych ziarenek:-)

polecam, teraz kuku tania, a znika w sekunde przy piwie lub jako przystaweczka ciekawa.

marieta5

postów: 495

16.05.2007 13:52

Dziękuje ;) Na pewno skorzystam z tego przepisu na gotowaną kukurydzę :) Jeszcze raz dziękuje za pomoc.

jacek1f

postów: 2296

16.05.2007 13:02

Gotuje sie w lekko oslodzonej wodzie -łyzka na 2 litry - i po wrzuceniu na wrzatek jakies 7-10 minut zaleznie od wielkosci.
Soli sie PO ugotownaiu.

1. szybciej - 7-10 min vs 20-25 min;;
2. oszczędniej - bez nagrzewania piekarnika;
3. bez zużywania foli;

Co innego na grillu - :-)

marieta5

postów: 495

16.05.2007 11:08

Dziękuję Ci Jacku:) Naprawdę bardzo mi pomogłeś :)
A jeśli mogę spytać, czemu wolisz gotować kukurydzę, skoro jak sam przyznałeś mało różni się od pieczonej? Bo wiesz, za bardzo się na tym nie znam :)

jacek1f

postów: 2296

15.05.2007 19:25

a prosze bardzo Marietto:
kolby obierz z lisci i kazda zawin w folię, ale zostaw szczelinę od góry zyby moglo powietrze sie dostawac. W 220-210 stopniach w nagrzanym piecz 20-25-30 minut zaleznie od wielkosci kolb.
Dopiero po upieczeniu kladz na kolby maslo, sol i piperz - to juz kazdy sobie.

Przyznam, ze malo rozni sie pieczona od gotowanej i wole gotowac.

marieta5

postów: 495

15.05.2007 16:03

Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na pieczoną kukurydzę? Mam na nią ostatnio wielką ochotę, a nawet nie wiem jak się do niej zabrać. Mam nadzieję, że mi pomożecie :)