Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pieczona kaczka

mozaika

postów: 58

28.01.2008 21:52

O ile wiem trzeba pozawijać w cienkie plastry słoniny, bo dzikie jest bardzo chude
;)
Ale nie mam doświadczenia z dziczyzną

b-bar01

postów: 1

15.01.2008 17:16

może ma ktoś przepis na dziką kaczkę lub inny dziki drób ??

mozaika

postów: 58

10.01.2008 19:14

Kaczkę przygotowujemy jak zwykle (sól, pieprz, majeranek)
Nadzienie to ugotowana (nie musi być sypka) kasza gryczana z dodatkiem wątróbek drobiowych, zielonej pietruszki i jajek (no i przypraw, oczywiście :). Pieczemy tak jak kaczkę z jabłkami lub kaczkę z ziemniakami (też polecam, z takiej kaczki najbardziej lubię ziemniaczki)
;)
Smacznego, spróbujcie

Chenia

postów: 459

08.01.2008 20:21

To dawaj przepis mozaika :-)))

mozaika

postów: 58

08.01.2008 20:08

Ja to kaczuszkę lubię najbardziej nadzianą kaszą gryczaną...
Pychotka.
;)

jacek1f

postów: 2296

05.01.2008 21:05

ach tak, mozna wepchnąć pomarańcz pociętą, albo jabłko, albo cebulę... ... da troche wilgotności od środka.
:-)

ale mozna i nic:-)

Chenia

postów: 459

05.01.2008 20:50

A wpychać coś w bebechy? U Jamiego była chyba cała pomarańcza. Dzięki Jacku za przepis - jak się w końcu zabiorę do tej kaczki - dam znać co wyjdzie :-)

jacek1f

postów: 2296

05.01.2008 16:33

ten jest ok:
z K GW

Kaczka w pomarańczach
Danie wegetariańskie: nie
Autor:
Składniki:
- 1 kaczka
- 7 pomarańczy
- 16 dag masła
- 1 łyżka octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego
- 1 kieliszek likieru brzoskwiniowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka galaretki porzeczkowej

Sposób przyrządzania:

Francuzi podają Canard a l'Orange m.in. na Boże Narodzenie. Doskonałym dodatkiem są słodkie ziemniaki lub kasztany
Kaczkę posól i natrzyj pieprzem. Posyp wiórkami masła, piecz godzinę - najpierw w temp. 150°C (15 minut), następnie w temp. 180°C. Co kilka minut polewaj sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Jedną pomarańczę obierz i wyciśnij sok. Skórkę pokrój w paseczki, zmaceruj w soku z cukrem i łyżeczką likieru pomarańczowego.
Gdy kaczka jest już upieczona, zlej sos z brytfanny i połącz go z sokiem z 3 kolejnych pomarańczy, octem, likierem brzoskwiniowym, resztą likieru pomarańczowego i galaretką. Wlej mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody, zagotuj, mieszając.
Kaczkę udekoruj paskami skórki pomarańczowej. Polej 1/3 sosu, resztę sosu podawaj oddzielnie.
Sparz i osusz 3 ostatnie pomarańcze, pokrój je w plastry i ułóż wokół kaczki.
.. .. .. .. .. .. .. .. .

Pamietaj zeby natrzec kaczke rozmrozoną dobrze i OSUSZONĄ sola i pipeprzem i ponakłuwac .

Potem podlewać w trakcie.

reszta to TY i Twoja wola - mozes dolozyc czesc czastek pomaranczy wczesniej, mozesz na koniec z sosem.
Baw sie dobrze!

Chenia

postów: 459

05.01.2008 14:31

Mam zamrożoną ekologiczną kaczkę... Chciałam ją zrobić wg świątecznego przepisu Jamiego, nie oglądałam programu od początku, więc kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać... Ktoś może zapisał przepis, albo ma jakiś swój własny wypróbowany? Kaczka ma być z pomarańczami :-)