Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pełny przepis na pizze

enni

postów: 1

09.02.2007 06:32

wypróbowałam pycha polecam!!!!!!!!!!!

Vega_bw

postów: 6

30.01.2007 10:45

Co do przepisu wwwadi'ego to jedyne co mogę dodać lub podpowiedzieć, to to, że wręcz cudowne ciasto do pizzy wychodzi, gdy zamiast oliwy dodamy kilka łyżek smalcu. Oburzą się może ci , co chcą jeść super zdrowo, ale cóż podniebienie też potrzebuje. Wypróbowałam i na te proporcje podane w Jego przepisie wystarczą 3-4 łyżki stołowe smalcu. Gorąco polecam taką zamiankę. :))

wwwaldi

postów: 4

24.01.2007 10:18

ciąg dalszy przepisu na pizze

Przygotowanie sosu pomidorowego:
W małym rondelku wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy posiekany czosnek i zioła (oregano i bazylię), podsmażamy chwilkę (czosnek nie może zbrązowieć bo będzie gorzki), następnie dodajemy koncentrat i mieszając chwilkę smażymy. Dodajemy tyle wody aby utworzył się gładki sos. Chwilę gotujemy na małym ogniu i sos mamy gotowy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i jedną część kładziemy na stolnicę podsypaną mąką, podsypujemy placek ciasta z góry mąką i dłońmi rozgniatamy go równomiernie na okrąg grubości 2-3cm. Teraz przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem (ja używam taką emaliowaną czarną jaka była w komplecie z kuchenką na srebrnych cienkich blaszkach pizza będzie się długo rumienić od spodu) i dalej poprzez naciskanie dłońmi kończę formowanie pizzy. Ja lubię pizze na cienkim spodzie więc formuje placek grubości ok. 0,5 cm, brzegi zostawiam oczywiście grubsze.
Pizza może mieć kształt okrągły, ale również może być kwadratowa, czyli na całą blachę.
Kiedy placek uformowany najpierw smarujemy połowa sosu pomidorowego i sypiemy połowę utartego sera. Na tym układamy szynkę posypujemy cebulką, papryką i na końcu pieczarki. Jeżeli ktoś lubi pizzę z dużą ilością pieczarek to proponuje pieczarki wcześniej podsmażyć aby odparować z nich wodę ponieważ duża ilość surowych pieczarek na pizzy spowoduje, że będzie taka wodnista. Posypujemy ułożone składniki oregano i bazylią oraz szczyptą soli.
Teraz wkładamy gotową pizzę do piekarnika rozgrzanego na maxa ( u mnie 230st) i pieczemy ok. 15 - 20 minut. Po 10 minutach można już zaglądać unosząc łopatką czy nożem brzeg pizzy. Jeżeli jest rumiana pod spodem to można włączyć tylko grill ( opiekanie z góry) i podpiec przez chwilę górę pizzy.

dodatkowe informacje
Można ją podawać z sosem pomidorowym albo (co u mnie się stosuje) z sosem czosnkowym robionym na bazie jogurtu, majonezu, czosnku i szczypiorku.

Pizza robiona z takiego dosyć luźnego ciasta ma tą cechę, że jest chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku.

Oczywiście można zastosować przepis na ciasto z mojego poprzedniego postu na aromatyczne ciasto na pizze

wwwaldi

postów: 4

24.01.2007 10:16

składniki
Wszystkie podane ilości składników są orientacyjne ponieważ zawsze robię wszystko na tzw"oko".

Ciasto
0,70 dkg mąki tortowej
5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
ok. 400 ml ciepłej wody
1/5 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli

sos.
3 łyżki koncentratu pomidorowego (mój ulubiony to Łowicz)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
trochę wody
oregano
bazylia

To co na ciasto:
Kilka plastrów szynki (dowolna)
10 dkg pieczarek
1 duża cebula (jak ktoś nie lubi to może być bez)
1 mała papryka czerwona
ok. 60 dkg sera żółtego (najlepsza jest mozarella ale równie dobrze może być inny ser, byle by był miękki i się łatwo topił)

sposób przygotowania
To co wyłożymy na wierzch pizzy jest w zasadzie dowolne. Może być tak jak wyżej, mogą być do tego oliwki, mogą być pomidory, kiełbasa i wszystko co nam do głowy przyjdzie.
Należy jednak pamiętać aby na ciasto nie nakładać strasznie dużo składników, a szczególnie tych które zawierają dużo wody (pomidory, pieczarki itp.)

Ciasto
Najpierw z drożdży, cukru, troszkę ciepłej wody i troszkę mąki robimy zaczyn. Zaczyn powinien mięć gęstość śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu na kilkanaście minut aż wyrośnie. Po wyrośnięciu do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie rękoma. Sprawdzamy czy jest odpowiednio miękkie, poprzez ugniatanie wszystkich składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, jeżeli jest twardawe dodajemy jeszcze trochę wody (ilość wody jaką podałem jest orientacyjna i także zależy od rodzaju mąki) W początkowej fazie powinno się lepić do rąk. Jeżeli składniki połączą się w jedną całość dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość).
Kiedy ciasto rośnie można przygotować pozostałe składniki.
Pokroić w piórka cebulę, utrzeć ser, pokroić w plasterki pieczarki i w drobną kostkę paprykę.

ciąg dalszy w następnym poście