Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29733
najnowszy wpis: 22.08.2017 09:43

Mamy 26983 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ peklowana szynka pieczona?

myszsza

postów: 251

24.01.2011 18:45

kamil napisał 23.01.2011 23:03:
Myszsza, zaciekawił mnie Twój przepis na długie pieczenie w bardzo niskiej temperaturze. To w zasadzie suszenie przypomina. Muszę spróbować, tylko powiedz proszę, czemu służy do zawijanie w gazety?
Raczej nie suszenie, bo mięso wychodzi bardzo soczyste, wszak zawinęte jest w folię. Co do gazet, sama nie wiem, przepis ten mam od koleżanki "od psów", kazała tak robić i robię. Może ono tak "dochodzi"? Przyznam, że 4 lata temu z dużą nieufnością podchodziłam do tej metody i byłam pewna, że zmarnuję kawał dobrego mięsa.
Ale jest rewelacyjne i robię 2-3 razy do roku, również dla znajomych, nie opłaca się włączać piekarnika na tyle godzin na małą ilość. Dodam, że tak przyrządzone mięso bardzo długo może leżeć w lodówce, nie tracąc na świeżości. Oczywiście warunkiem jest sól peklowa.
Jeszcze jedno: pekluję na sucho, czyli nie w zalewie, tylko natarte solą peklową i codziennie przez tydzień obracane i nacierane. W chłodnym miejscu i pod przykryciem, czyli zimą na strychu a latem w lodówce. Naprawdę dobre, a najlepsza szynka i rolada z boczku z majerankiem.

kamil

postów: 283

23.01.2011 23:03

Widelcu, chętnie bym uwędził, ale mieszkam w bloku.
Myszsza, zaciekawił mnie Twój przepis na długie pieczenie w bardzo niskiej temperaturze. To w zasadzie suszenie przypomina. Muszę spróbować, tylko powiedz proszę, czemu służy do zawijanie w gazety?

Widelec

postów: 41

22.01.2011 18:04

http://www.bankfotek.pl/view/904104

post edytowany 1 raz, ostatnio 28.02.2011 20:03

myszsza

postów: 251

22.01.2011 12:29

Ja wciskam mięso w siateczkę wędliniarską, owijam szczelnie folią alu i "piekę" przez 6 godzin w 40-45 stopniach z termoobiegiem. Potem zawijam mięso w parę warstw gazet i zostawiam na kilkanaście godzin. W ten sam sposób przyrządzam schab, roladę z boczku, filet z indyka, różne są tylko przyprawy.

kamil

postów: 283

21.01.2011 23:16

Pomoże mi ktoś. Od tygodnia mam szynkę w soli do peklowania + przyprawach. I nie wiem jak ją upiec. Jedni piszą, by ją zagotować, dać wystygnąć i dopiero piec. Inni, żeby gotować w wodzie od peklowania, a inni, że w czystej wodzie.
Powie mi ktoś jakie to ma znaczenie i jak zrobić najlepiej?