Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26976 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pasztet

funkyfood

postów: 59

29.05.2009 17:00

gotowane:
pręga wołowa+łopatka wieprzowa+kawałek udźca cielęcego+podgardle+marchewka, pietruszka, cebulka, czosnek + grzybki suszone
podsmażone na maśle:
trochę wątróbki indyczej
dodane, dosypane:
+bułka+ ziele angielskie+ pieprz+ nasiona kolendry+czarnuszka+ SUSZONA ŻURAWINA !!

Ela LISA

postów: 1956

29.05.2009 11:39

Pasztet.
Pokroic i lekko stluc po 1/2 kg miesa wieprzowego i wolowego.Dodac 30 dag swiezego boczku,i calosc dusic do miekkosci.W tym czasie,obtoczyc w mace 30 dag watrobki cielecej lub drobiowej i usmazyc na tluszczu.
Do duszacych sie mies,dodac 1 cala pietruszke, 1 pokrojona marchew,1 cebule,udusic.Kiedy wszystko miekkie,wyzucic pietruszke,a calosc 2 - 3 razy zmielic przez maszynke.Dodac 4 jajka i odcisnieta z wody kajzerke.Doprawic sola, pieprzem i galka.Piec w formie wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka.Mozna dac na gore lub dno,kilka plasterkow sloninki.
Piec 45 min 180 C

MarcinO

postów: 415

10.04.2009 11:35

- 2,5 kg mięsa (standardowy zestaw dla mnie to: wieprzowina, wołowina, cielęcina, udziec z indyka, podgardle i wątróbki drobiowe)
- włoszczyzna + cebula
- suszone grzyby (garść), ziele angielskie i liść laurowy
- 3-4 jajka
- kasza manna
- miód
- przyprawy (jałowiec, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ziele angielskie, cząber, imbir, nasiona kolendry, kmin rzymski, zioła prowansalskie)

Mięso podsmażam na rumiano (oprócz wątróbki), przekładam do garnka, wkładam obraną włoszczyznę, opieczoną cebulę, grzyby ziele angielskie, sól, pieprz, zalewam wodą żeby przykryła wszystko i gotuję do miękkości. Wyjmuję mięso (zostawiam wywar), wyrzucam włoszczyznę, bo już spełniła swoje zadanie. Ostygnięte mięso i grzyby przepuszczam przez maszynkę 2 razy, dodaję miód i przyprawy. Z pozostałego wywaru na podaną ilość mięsa zostawiam około 3 szklanek, podgrzewam i dodaję kaszę manną, aż powstanie gęsta zawiesina. Dodaję tego "gluta" do masy mięsnej, mieszam, doprawiam do smaku (u mnie króluje jałowiec), wbijam 3-4 żółtka, i pianę z białek, mieszam dokładnie i przekładam do blach wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Pewnie każdy ma swój patent na pasztet i sekretny składnik, dlatego czekam na Wasze przepisy. Moja wersja jest podstawowa. Czasami jak się uda, dodaję jakąś dziczyznę i eksperymentuje z przyprawami.

Pozdrawiam