Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ owocowe party

saharra

postów: 9

16.02.2015 23:09

A ja już nie mogę się doczekać lata i truskawek i malin w roli głównej. Świetnie oczywiście sprawdzają się do ciast i deserów, ale nietylko. Ale póki co mamy luty i zostaje wcześniej przygotowany sok z malin do herbaty.

jacek1f

postów: 2296

11.03.2009 07:40

o to, to ot... zapmnialem - arbuz - tez z ouzo, ale i z rumem pyszny...

Jak i melon i pomarancze.
aaa, pomarancze:-))) to cała historia styropianowa:-) kiedy do wiezienia dla niektórych opozycjonistow dawnych nosilo sie pomarancze pracowicie nastrzykiwane w domu spirytusem..:-) Potem mieli wieczorne balangi. Dla jednej osoby stryzkalo sie ... whisky:-)
Wiecie dla kogo?

:-)

MarcinO

postów: 415

10.03.2009 11:47

z wódką do owoców, to chyba najbardziej popularne wg mnie jest połączenie z arbuzem.

jacek1f

postów: 2296

10.03.2009 11:00

a ja wole i to i to:-)) jak mawial moj syn malutkim bedac.

tzn ouzo na poczatek, a raki na koniec:-)

czaja

postów: 39

10.03.2009 09:28

tak faktycznie przepraszam z tym ouzo faktycznie źle zrozumiałam ale ja i tak do owoców wolę ouzo niż raki :)

jacek1f

postów: 2296

09.03.2009 20:42

to teraz nawet melony sa "po polsku"...:-) ? nawet te po włosku?

migotka333

postów: 1184

09.03.2009 19:26

ja robię melona na sposób polski (przepis chyba z miesięcznika Kuchnia z przed ładnych paru lat)
żółtego melona przekrajam na pół, wydrążam pestki, obieram ze skóry. Kroję na ćwiartki, a potem na plasterki (nie za cienkie). Na to trochę cukru, trochę wódki i soku z limonki. Do lodówki.

jacek1f

postów: 2296

09.03.2009 17:10

a jak juz o ouzo...:-)\
to olecam w temacie:
polowka melona, wydrążony, nakłuty lekko miąższ, pół kielszka ouzo do środka (lub araku w Syrii, lub pastisu we Francji, lub rakiji w Turcji) i do lodówki na noc....

Podawac z kilkoma małymi łyżeczkami lub wykrawac kulki.

KATARZYNKA

postów: 760

07.03.2009 18:45

Potwierdzam Raki to nie Ouzo.

jacek1f

postów: 2296

03.03.2009 22:29

oj... nie ... ja tam mieszkam..:-) na Krecie znaczy.

ale masz tu wycinek naszej kiedysiejszej dysputy i wykladu:-)

ouzo - to wódka z wytłoczyn winogron zaprawiana anyżem
mocno..

Raki/raky - wódka czysta z wytłoczyn winogron z Grecji, na Krecie inaczej nazywana w ogoile - pita przed i po do wocow i sledzi (!);

tsikoudia - to wlasnie kreteńska raki bardzo mocna z czystych wytłoczyn winogornowych,

a meli-raki - mmmmmmmm - to miodowa raki, pyszna!

tsipoura - jest mniej zaprawiana anyzem, bardziej wódczana;

arak - syryjska wódka anyżowa - patrz ouzo:-);

rakija - w Turcji anyzowa wódka - patrz ouzo i arak...

pastis - ach,,, wódka anyżowa z Francji, patrz ouzo, arak i rakija z Turcji:-)

Raki/raky - wódka czysta z wytłoczyn winogron z Grecji;

rakija - z Bułgarii wódka z jak z Grecji plus często ze śliwek;

rakia - z Chorwacji zawsze śliwowica:-)

travarica to chorwacka rakija z ziołami :-)

W Czarnogorze rakia nazywa sie loza/łoza.

A na Cyprze raki to ziwanija, z winogron i bez anyzku, bo z anyzkiem to ouzo.

czaja

postów: 39

03.03.2009 20:54

raki to na Krecie w Grecji to nazywa się Ouzo :)
ja osobiście ouzo najbardziej lubię z pomarańczami:)

jacek1f

postów: 2296

03.03.2009 07:52

raz na jakis czas warto - kupic w dobrym sklepie po dwa owoce - wszystkie jakie znajdziemy...

I najwioeksza frajda, odkrycwcza czasem, jest z tych dostepnych dziwolagów:
papaja, pitahaja, karambola, miechunki, liczi, passiflorka, itp itd....

Rozkrojone, lub w plasterkach, wkolo łyzeczki... - do tego wina białe i czerwone, lub ..... jest taka wodka na swiecie - raki z Grecji - pod owoce wlasnie:-)))