Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Szykuj się o depilacji laserowej pod okiem speca >

Przy atopowym zapaleniu skóry można?http://notariusz-guckler.pl/

justdobosz21, 17.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Witam miło tych zarejestrowanych i niezarejestrowanych.

jagodka8, 17.10.2017 | czytaj dalej


Czy grzyby mają wartości odżywcze? >

Większości można się spotkać z opiniami, że nie mają, ale ostatnio widziałam...

Katitcu, 17.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29947
najnowszy wpis: 17.10.2017 17:30

Mamy 27171 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Posiej i zbierz

FORUM kuchnia+ Owoce - jak podawać, by były najlepsze?

*GIGI*

postów: 12

17.02.2008 11:08

Jeśli chodzi o najlepsze owoce mrożone, to dla mnie osobiście bezkonkurencyjne są porzeczki !!! Ja uwielbiam białe i czerwone, a jak ktoś lubi na surowo jeść czarne porzeczki, też może je zamrozić. Kto nie ma czasu oddzielić owocu od zielonych gałązek, nie ma problemu- może i z gałązkami zamrozić. Czas przechowywania do 12 miesięcy. Porzeczki można zamrozić również w cukrze i syropie, podobnie jak truskawki.
jeśli ktoś ma ochotę na mrożone puree lub mrożony sok z porzeczek, również można go zamrozić, ale czas przechowywania wynosi max 8 miesięcy. Puree lub sok nakładamy łyżką do sztywnych pudełek i zostawiamy 2cm wolnej przestrzeni od góry. Zamykamy, opisujemy, mrozimy :)
To chyba jeden z nielicznych owoców, który zachowuje po rozmrożeniu jędrność i pierwotny smak, a może właśnie dzięki mrożeniu smakuje mi jeszcze bardziej ... ;)

*GIGI*

postów: 12

17.02.2008 10:44

wszystkich zainteresowanych zamrażaniem- a można prawie wszystko, odsyłam do książki, którą nabyłam w księgarni Świat Książki "Co i jak zamrażać... a można wszystko".
Jeśli chodzi o truskawki, to faktycznie nie jest to łatwe zadanie. Należy bowiem wybierać dojrzałe, ale nie przejrzałe, zdrowe owoce. Mrozimy truskawki w całości na tacach, a kiedy będą już twarde pakujemy w odpowiednich do jednorazowego użycia ilościach do polietylenowych torebek. Zamykamy, opisujemy i wkładamy z powrotem do zamrażalnika.
Można je także włożyć do sztywnych pojemników, przesypując warstwy cukrem w ilości 100g na 450g owoców. Zamykamy, opisujemy, mrozimy.
Można także zapakować truskawki, w ilościach odpowiednich do jednorazowego użycia, do sztywnych pojemników i zalać mocnym syropem z cukru i wody. Należy zostawić od góry 2cm wolnej przestrzeni. Zamknąć, opisać i zamrozić.
CZAS PRZECHOWYWANIA: 12miesięcy

SMACZNEGO :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 17.02.2008 11:10

tessa

postów: 1

26.09.2007 22:25

Ja zamroziłam truskawki. Po rozmrożeniu są tak ciapowate, że nie wiem do czego mogę ich używać. Może mi ktoś podpowie. Dzięki :))

Marlej

postów: 202

28.08.2007 00:38

zmrożone w/g mnie są pozbawione smaku o 50 %, z resztą mogę się zgodzić.
Pozdrawiam :))

Cukiernik

postów: 8

12.06.2007 23:13

Owoce wcale nie jest łatwo podać dobrze. Ja bardzo lubię, gdy owoce typowo leśne (jeżyny, jagody, maliny, truskawki itp.) są zmrożone. To wydobywa lekką kwaskowatość. Mogę też być bardzo ciepłe, wtedy są słodsze. Inne owoce wolę podawać albo w temperaturze pokojowej, lub wyższej. Zaś soki owoce powinny być według mnie zawsze nieco chłodniejsze. A wy co o tym myślicie? Wiem, że temat nieco głupi, ale jednak...