Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Urządzamy kuchnię

FORUM kuchnia+ ostrzałka

Darianna

postów: 6

24.11.2015 12:27

Ze znalezieniem dobrej ostrzałki wcale nie jet taka prosta sprawa. Większość to zwykłe jednorazówki, które po dwóch, trzech użyciach nadają się do wyrzucenia. Jakiś czas temu kupiłam w sklepie dajar bardzo dobrą i niedrogą ostrzałkę firmy Shark Ambition.
najlepsza ostrzałka

post edytowany 1 raz, ostatnio 24.11.2015 12:28

mankell

postów: 21

20.01.2015 21:54

Moja ostrzałka ma już trochę lat i sprawdza się naprawdę super, myślałem, że już dawno pójdzie na szczaw, a jednak się trzyma. W razie czego polecam, taką samą widziałem ostatnio do kupienia na samura.pl :)

morfeus1828

postów: 1

09.12.2013 22:41

co powiecie o tej stalce może ktoś z was ją posiada
Ostrzałka Berg Hoff Diamentowa Pro 12
poszukuje jakiejś dobrej i nie chciałbym kupić badziewia

gimlak

postów: 1

07.11.2013 17:19

z dobrych i tanich ostrzałek polecam ostrzałki Taidea. trochę informacji o tym jaką ostrzałkę wybrać znajdziecie np tu:

http://ostry-sklep.pl/c/89/ostrzalki-do-nozy.html

+ spory wybór ostrzałek różnych firm

salomea0903

postów: 7

25.02.2013 15:54

polecam taką ostrzałkęostrzałkę

łasuch_kuchenny

postów: 1

21.03.2012 13:15

łasuch kuchenny lubi

560705

postów: 35

22.12.2011 21:59

Aby ciąć a nie miażdżyć żywności, aby praca w kuchni nożem (jakby nie było najważniejszym narzędziem w kuchni) nie było męczarnią a przeciwnie przyjemnością i aby w końcu nie zrobić sobie krzywdy, trzeba trzech elementów:
(1) Ostry, dobrej jakości i właściwy nóź; najlepiej tzw. nóż szefa lub tzw. santoku; dobry nóż musi kosztować; nie jakieś tam kilkadziesiąt złotych lecz co najmniej 500 zł.; polecam japońskie (produkowane w Japonii a nie w Chinach) o twardości ostrza ok. 60 HRC (długo trzymają ostrość a jednocześnie stosunkowo łatwo się ostrzą;
(2) Dobrą i właściwą ostrzałkę a te kosztują albo więcej od noża (kamienie japońskie, kamienie Arkanzas, oselki diamentowe) albo mniej więcej w cenie noża; najlepsze są te które zachowują właściwy dla danego noża kąt ostrzenia (APEX EDGE PRO - cena ok. 2 000 zł i można kupić tylko w Ameryce - internet) albo wymagają małej sprawności (SPYDERCO); używanie kamieni wymaga jednak pewnej sprawności i precyzji w dłoni; kazda inna ostrzałka skróci żywot dobrego i drogiego i własciwie dożywotniego, noża;
(3) Umiejętność ostrzenia i dbania o nóż; to straszne ale ludzie ostrzą noże na elektrycznych ostrzałkach (które zmieniają strukturę stopu metalu i zdzierają nóż); poza tym, noże nalezy podostrzać na ceramicznej (bądx diamentowej)ręcznej tzw. stalce; nie polecam stalek stalowych; no i wszystko to co powyższe szlag trafi jeśli noże będziemy przechowywać w szufladzie gdzie się tępią w kontakcie z innymi, myte w gorącej wodzie lub z innymi naczyniami, a kroić będziemy na blacie szklanym lub kamiennym lub na talerzu (nie róbcie tego nigdy; do krojenia jest jedynie właściwa drewniana deska, ew. plastikowa);

ciasto_marchewkowe

postów: 25

13.12.2011 11:44

o udało się :D

ciasto_marchewkowe

postów: 25

13.12.2011 11:44

Co sądzicie o takiej takiej (nie potrafię wkleić linka łee) ostrzałce? W moim domu od zawsze używało się osełki, ale świat idzie naprzód to chyba i ja powinnam?

yourash

postów: 33

03.12.2011 02:13

Tylko stalka

kuchcik1

postów: 6

30.09.2011 10:30

skuteczna i niedroga ostrzałka daje efekty w kilka minut, nie potrzeba specjalnie się wysilić, ostrzałki typu Forecaster http://www.hihawa.pl/produkty/72_Ostrzałki.html mają wymienne ostrza

bigmaciek

postów: 114

24.08.2011 01:08

Hestia Q-34 napisała 10.02.2010 11:28:
Mam kilka japonskich nozy GLOBAL i postanowilam kupic dobra japonska
ostrzalke,ale do glowy mi nie przyszlo,ze moze az tyle kosztowac,
Nie pytajac o cene podeszlam z ostrzalka do kasy i szczeka mi opadla
kiedy zobaczylam ile kosztuje.Nie chcac stracic twarzy zaplacilam prawie 80 Euro
i wyszlam .Czulam pieczenie w portmonetce przez nastepne dwa dni.
Ostrzałki do noży japońskich a szczególnie do Global tyle kosztują. Firma Global poleca szczegolnie jedną firmę - Minosharp. Dostępne są zarówno kamienie o 4 gradacjach jak i ostrzałka obrotowa z dwoma lub trzema kólkami w którą wlewa się wodę. To cacko rzeczywiście trochę kosztuje a wcale nie jest idealne. Firma Global fabrycznie swoje noże ostrzy na kąt bodajże 27 st (sic!) Różnica miedzy 27 a 30 st jest żadna. Wystarczy zmienić nieco kąt i używać innych ostrzałek. Niestety do noży global kąt 40 st sie nie nadaje bo są one walcowane a przez to dość cienkie i wykonane z dobrej, twardej stali. Ten kąt pozbawiłby tym nożom ich podstawowej zalety - dobre trzymanie stosunkowo cienkiej i ostrej krawędzi tnącej przez dłuższy czas.

bigmaciek

postów: 114

24.08.2011 00:49

piotrek14 napisał 14.02.2010 11:27:
Ze swojej strony polecam Turnbox .Dostępne w sklepach internetowych
Turn Box firmy Lansky opiera sie na tej samej zasadzie co Spyderco Triangle. Jest tańsze (ok. 100zł) ale:
1. Kąty ostrzenia to 40 i 50 stopni. Bardziej przydatne do noży na biwak niz do kuchni gdzie max kąt to 40 st.
2. Pręty są owalne a nie trójkatne przez co nie naostrzy się noży zabkowanych

Tym niemniej jest to również rozwiązanie godne rozpatrzenia szcególnie że jest tansze a kąt 40 s jest w zupelnosci wystarczający

bigmaciek

postów: 114

24.08.2011 00:33

Od swojej strony powiem że ostre noże to niejako mój konik w kuchni. Pierwsza ważna zasada to taka że noże w kuchni muszą być z dobrej stali. Im lepza stal tym nóż droższy ale też lepiej trzymający krawędź przez co mozna naostrzyć go do mniejszego kata np 3o stopni. Wszelkie ostrzałki z obrotowymi kólkami odpadają (mam ich kilka). Jeśli ktos twierdzi że po nich nóż jest ostry to jestem w stanie naostrzyć go jeszcze bardziej. Najlepze są kamienie, japońskie waterstone o różnych gradacjach. Tylko że one mają kilka wad:
1. Trzeba mieć kilka gradacji - co najmniej dwie (to z reguły wystarcza dla większości zastosowań) a najlepiej 4, szczególnie do nozy japońskich. Każda gradacja kosztuje - im wyższa, tym droższa.
2. Noże ostrzy sie na mokro.
3. Kąt ostrza trzyma się na wyczucie ale można kupić specjalne prowadnice ułatwiające to zadanie

Jest jeden podstawowy plus tego rozwiązania - jest to najlepsza i jedyna metoda ostrzenia noży o ostrzu jednostronnym a taka jest większość nozy japońskich.

Tak naostrzony nóż (dobrej jakości) jest jak brzytwa i trzyma ostrze dosc długo.

Jest na rynku dostępne rozwiązanie kompromisowe które sam używam. Jest to Spyderco Triangle. Niestety jest dość drogie (ok 270zł) ale....:
1. Ma dwie gradacje - wystarczy. Diament mozna sobie dokupić osobno
2.Ma dwa fabrycznie ustawione kąty 30 i 40 stopni - wystarczy
3. Używa się go na sucho
4. Dość ważne - można bez problemu ostrzyć noże ząbkowane

bigmaciek

postów: 114

24.08.2011 00:08

ania7403 napisała 14.02.2010 01:06:
Kupiłam ostrzałkę Fiskars i mam niejaki problem. 3 noże wyostrzyły się przcudnie (test robiłam na pomidorach) natomiast noże niejakiej marki (to za dużo powiedziane) NIROSTA nijak nie chcą być ostrzejsze.
Spotkaliście się kiedyś z takim problemem?
Noże Nirosta są wykonane z kiepskiej stali i są tanie. Z tego powodu fabrycznie maja ustawiony duży kat ostrza, prawdopodobnie 50 stopni. One są ostre ale nie na długo. Aby je naostrzyć trzeba zmienic kąt ostrza np na 40 st. Jest to robota dość pracochłonna. Tego nie da się zrobić na ostrzałce Fiskars bo zajmnie to kilka godzin i prędzej ostrzałke szlag trafi. Najlepiej do tego użyć ostrzałki diamentowej. Ale cos za coś. Kiepskie noże Nirosta nie będą trzymały krawędzi zbyt długo i trzeba będzie je podostrzac dość często nawet codziennie.

osid

postów: 53

23.08.2011 15:38

ja również nie cierpię tępych noży a ostrzałek miałem kilka i od dłuższego czasu mam
zwykła kamienną z dwóch rodzajów kamienia po obu stronach i jestem mega zadowolony :) ostrze nią wszystkie noże (poza ceramiką) w domku a że powierzchnia się ściera... trudno niech się ściera ! dla mnie noże są narzędziem i mają się zużywać i być wymieniane jak już odsłużą swoje  a swoją drogą to kiedyś oglądałem program (chyba nawet na kuchni.tv) jak Japończycy wytwarzali noże kilkuwarstwowe ręcznie ostrzone i tam dziadzio w okularkach ostrzył je na kilku kamiennych kołach o różnej grubości potem szlifował i polerował i tyle !! żadnych wymyślnych ostrzałek

kuchcik1

postów: 6

23.08.2011 14:41

dobra ostrzałka to podstawa w kuchni nienawidzę tępych noży http://www.byletaniej.pl/ostrza%C5%82ka.html

Hestia Q-34

postów: 419

14.02.2010 11:38

Przygladalam sie kiedys pokazowi ostrzenia nozy przez mistrza Japonczyka.
Robil to artystycznie.Obok na talerzu mial zoltko w calosci,nie rozlane.Nalezalo
dotknac delikatnie powierzchni zoltka,by wyczuc aksamitna gladkosc i taka gladkosc
powinno miec ostrze noza. Rzeczywiscie tak bylo.

piotrek14

postów: 5

14.02.2010 11:27

Wszystkie ostrzałki, o których piszecie mają sporo mankamentów.Są one zbyt agresywne. Żal mi by było ostrzyć na nich droższe noże. Przy częstym ostrzeniu bardzo szybko krawędź tnąca będzie się podnosić, więc będzie co raz grubsza, a co za tym idzie nóż będzie kroił gorzej.Krawędź tnąca uzyskana na tych ostrzałkach jest w formie mikro piłki i przez to jest mało trwała.Konieczne jest częstsze ostrzenie i koło się zamyka...Ze swojej strony polecam Turnbox .Dostępne w sklepach internetowych

Hestia Q-34

postów: 419

14.02.2010 10:43

Moze zmienilas kat ostrzenia,albo nalezy wyrownac plaszczyzne ostrzalki.
Powodzenia

ania7403

postów: 63

14.02.2010 01:06

taka ostrzałka to nawet nie musi leżeć obok :) wystarczy, że jest w mieszkaniu i wszystkie noże już ostre :)

Kupiłam ostrzałkę Fiskars i mam niejaki problem. 3 noże wyostrzyły się przcudnie (test robiłam na pomidorach) natomiast noże niejakiej marki (to za dużo powiedziane) NIROSTA nijak nie chcą być ostrzejsze.
Spotkaliście się kiedyś z takim problemem?

Lamia

postów: 20

12.02.2010 09:24

ojej taka to chyba ostrzy noże leżąc w szufladzie obok;)

Hestia Q-34

postów: 419

10.02.2010 11:28

Mam kilka japonskich nozy GLOBAL i postanowilam kupic dobra japonska
ostrzalke,ale do glowy mi nie przyszlo,ze moze az tyle kosztowac,
Nie pytajac o cene podeszlam z ostrzalka do kasy i szczeka mi opadla
kiedy zobaczylam ile kosztuje.Nie chcac stracic twarzy zaplacilam prawie 80 Euro
i wyszlam .Czulam pieczenie w portmonetce przez nastepne dwa dni.

Lamia

postów: 20

10.02.2010 10:56

Zawsze używałam zwykłej ostrzałki (nie wiem jak się fachowo nazywa) gdzie samemu trzeba machać nożem o metalowe coś heh ciężko to opisać. Ale ostatnio i ja kupiłam ostrzałkę tego typu co proponuje bartek_bartek i jestem mile zaskoczona. Choć obie ceną różnią się bardzo..

pawel_280575

postów: 2

06.02.2010 20:46

witaj Aniu7403.
nie jestem wielkim znawcą ale praktykującym kucharzem domowym amatorem.
Ja swoje noże (Amefa) ostrzę ostrzałką do noży i siekier firmy FISKARS.
Można ją kupic np. w Castoramie, kosztuje ok 30 PLN ale efekty są niesamowite.
Polecam

ania7403

postów: 63

06.02.2010 15:13

Też szukam porządnej ostrzałki. Ta wydaje się być "fajna" patrząc na markę i cenę. Ale niestety nie pomogę Ci, gdyż nic o niej nie wiem.

Ja jednak zdecyduję się na Fiskarsa na początek.

creazy chef

postów: 44

14.01.2010 13:00

???????????

bartek_bartek

postów: 1

13.01.2010 10:45

Co sądzicie o tej ostrzałce?

Ostrzałka
Jeśli ewentualnie ktoś ma jaką godną polecenia proszę pisać :)

Pozdrawiam