Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Omlet z serem żółtym

zielony groszek

postów: 14

20.02.2009 10:19

Mi omlet kojarzy przede wszystkim z takim, który mama mi robiła zawsze w niedziele jak byłam dzieckiem :) Był pulchny i posmarowany kwaskowatymi powidłami... mniaam, Ale na ostro tez można i faktycznie wychodzą świetne, ja jednak robię zawsze z dodatkiem mąki i proszku do pieczenia

Mirina

postów: 1

15.02.2009 17:38

Składniki:

4-5 jajek
Śmietana 12%
Ser żółty w kostce(najlepiej Gouda)
Sól
Olej

Przygotowanie:
Przygotować niewielką miskę i dodać 4-5 jajek roztrzepując je widelcem na jednolitą konsystencję , potem posolić pół malutkiej łyżeczki do herbaty. następnie znowu delikatnie pomieszać , następnie dodać 2 łyżki do zupy śmietany 12% i znowu energicznie mieszać na jednolitą konsystencje(tak żeby nie było białych krupek). Potem wziąźć tarkę i zetrzeć ser na tarce z większymi oczkami, następnie wszystko zmieszać. Wziąźć patelnie i nalać niewielką ilość oleju i rozprowadzić równomiernie po całej patelni i pozostawić na małym ogniu, aż się olej rozgrzeje. Kiedy to nastąpi wlać całą zawartość miseczki a potem mieszać zupełnie jak w przypadku jajecznicy za pomocą drewnianej kopystki, a potem uformować naleśnik i zostawić na ogniu ok 1-2 min na małym ogniu.Ewentualnie można jeszcze zetrzeć sera na powierzchnie omleta by ten się rozpuścił. Kiedy omlet będzie skończony wyłożyć go na dużym talerzyku zawijając pchając do przodu patelnią. Smacznego.

post edytowany 1 raz, ostatnio 15.02.2009 17:43