Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ oliva

Amelka

postów: 4

13.11.2006 21:25

Nikanna dzieki za swietny wyklad bede juz pamietala i wyprubuje oliwe z pewnoscia

Amelka

postów: 4

13.11.2006 21:14

Czesc i dziekuje za wszystkie rady dotyczace oliWy.Dzieki przedewszystkim krewetce i kluseczce.A do Max Redaktora tez mam zdanie nie wiem czy zauwazyl ale za granica tez mamy dostep do tych wspanialych przepisow i nie musi mnie poprawiac w pisowni polskiej bo jesli sie przez 20 lat pisze tylko po niemiecku lub angielsku to chyba mozna sie pomylic.Czlowieku badz bardziej tolerancyjny bo ja tu nie przyszlam sie klucic tylko fajne przepisy i ludzi poznac.O Olwe to bylo tylko pytanie bo nie mam doswiadczenia.

lewaloff

postów: 6

12.11.2006 21:36

esencji waniliowej nie udało mi się znaleźć w żadnym sklepie w Warszawie, pomógł dopiero wyjazd szefa do UK.

nikanna

postów: 36

10.11.2006 19:02

oliwa z oliwek tłoczona na zimno czyli ta extra virgin (dziewicza?!) z pierwszego tłoczenia mechanicznego ma najmocniejszy smak nawet lekko pieprzny ,owocowy aromat i jest najzdrowsza i najdroższa.Wyciśnięte oliwki tłoczy się jeszcze raz ale na gorąco i wycieka gorszy produkt mniej aromatyczny,uboższy w wit. itp.Tą gorszą poprawia się często małym dodatkiem tej extra.Na koniec jeszcze z tych odpadów coś odzyskują "chemichnie". To tak upraszczajac.Generalnie dostajesz to za co płacisz jak mówi Jami.Osobiście szkoda mi oliwy tej naj do smażenia i pieczenia w bardzo wysokiej temp. bo i tak traci właściwości zdrowotne.Najlepiej dać ją do maczania pieczywa, dipówi i sałatek.Jak robię coś w bardzo gorącym piekarniku lub patelni dodaję tą gorszą tłoczoną na gorąco.
Nawet gorsza oliwa jest nieporównywalna z margaryną.To jak markowe skórzane buty i plastikowe adidaski ze stadionu.
Bez urazy sama dodawałam kiedyś margarynę do ciasta.
Się rozpisałam to już sobie oszczędzę jaka jest niezdrowa.
Zastąp ją np.masłem z dodatkiem oliwy aby się nie przypaliło tak jak pokazywali w kuchni tv.Łyżka oliwy i masła dziennie działa świetnie na oczy,skórę,układ nerwowy i umożliwia wchłanianie wit. rozpuszczalnych w tłuszczach. Pamiętajcie o tym zwłaszcza jeśli karmicie dzieci.

MaxRedaktor

postów: 174

10.11.2006 15:33

Skoro w przepisie jest oliwa, to lepiej dawać oliwę, która NIE ŚMIERDZI. Takich bezeceństw to lepiej nie wypisuj :)
p.s.
Po polsku pisze się oliwa, u nas nie ma a alfabecie "v".

domii

postów: 1

10.11.2006 11:54

Ja mam pytanko. Gdzie można kupić esencje waniliową??

Kluska

postów: 27

10.11.2006 10:22

oliwa z oliwek wcale nie smakuje oliwkami i chyba wcale nie pachnie, zawsze można użyć oliwy z winogron :D

wild rice

postów: 1

09.11.2006 23:38

Bój się Boga Kobieto! gdzie margarynie do oliwy z oliwek?!

Kreweta

postów: 16

09.11.2006 23:38

Amelka kup sobie naturalną oliwe cytrynową wogóle nie czuć oliwy

Amelka

postów: 4

09.11.2006 22:30

czesc zauwazylam ze w prawie kazdej potrawie pokazywanej na antenie kuchni tv pojawia sie oliva.Czy to normalne?Przeciez te przepisy musza wszystkie oliva smierdziec.Bardzo fajne i ciekawe rzeczy lecz boje sie wyprubowac bo nienawidze smaku olivek.Napiszcie prosze jak to jest.Czy moge zastapic olive margaryna?