Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26980 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ olej/oliwa do smażenia

Kasia34

postów: 8

13.12.2016 10:10

A powiedzcie mi proszę czy taki olej będzie dobry do smażenia? Zależy mi na czymś zdrowym.

Jacek_Kucharzy

postów: 1

15.05.2015 10:56

Jak oliwa do smażenia - to najlepiej rafinowana (bo mówimy o smażeniu). A poza tym trzeba właśnie zwracać uwagę na punkt dymienia - im wyższy tym lepszy do smażenia (jak zaczyna dymić, to olej już stracił swoje właściwości a wręcz może być szkodliwy).

Pod względem smażenia z roslinnych najlepsze są : oleje palmowy, kokosowy, ryżowy, oliwa z oliwek.
Rzepakowy, mimo iz ma wysoką temperature dymienia (246 st.C) to jednak ma w swoim składzie dosyc duzo kwasów wielonienasyconych, a to nie jest wskazane przy smażeniu. Podaję linka to artykułu z bardzo przydatnymi informacjami o olejach do smażenia:

mozgi.pl/na-jakim-tluszczu-najlepiej-smazyc-2A2C

smakoszka22

postów: 1

09.09.2013 10:59

Jeżeli chodzi o sam proces smażenia, musisz zwrócić uwagę na jedno ...aby temperatura oliwy nie przekroczyła 180 stopni i co ważne zawsze smażymy na głębokiej oliwie..zapobiegnie to pienieniu się, a co za tym idzie przypalaniu i wydalaniu dziwnego "zapachu" :)
smaczności!
ja znalazłam wyśmienitą oliwę, nazywa Arbequina jest bardzo delikatna w smaku nadaje się nie tylko do smażenia ale i do picia.

Wspomnianą oliwę można ją dostać w sklepie internetowym "Proste Jedzenie" .. ale można też znaleźć ich na allegro
sklep

myszsza

postów: 251

10.07.2013 22:06

dylsien: jak już spamujesz, rób to z głową. Oliwa, którą polecasz, jest dość droga. Ja kupuję oliwę prosto z Krety, 23 zł za LITR, a więc prawie dwukrotnie taniej.
Może znajdź sobie inne miejsce na reklamy?

dylsien

postów: 2

10.07.2013 13:04

Ja od dawna używam tej oliwy: Oliwa z oliwek extra virgin ze sklepu www.smaczneko.pl

simpson84

postów: 3

13.04.2012 11:11

Przeglądając większość wypowiedzi, widzę że problemem w Polsce pośród Polaków jest produkt Oliwa z Oliwek. Ludzie którzy uwielbiają gotować, którzy mają pojęcie o gotowaniu,oraz ludzie którzy od kuchni trzymają się z daleka, czy też Ci którzy jedzą "byle co byle było zdrowe" itd. nie mają pojęcia jak używać daną oliwę, albo też która oliwa z jakiej odmiany oliwek jest dobra do smażenia lub sałatek. Pracując za granicą jako kucharz, miałem możliwość przejścia różnego rodzaju szkoleń między innymi z towaroznawstwa. Dzięki temu dowiedziałem się wielu cennych rzeczy na temat samych oliwek, sposobu produkcji oliwy, drzewach oliwnych itd.
Dlaczego większość ludzi w Polsce szuka oliwy z oliwek bez smaku i zapachu? Po co?
Oliwa z oliwek jest to dość aromatyczny produkt ! Po co pozbawiać go jego cech?
W naszym kraju oliwa z oliwek jest jak "Michael Jackson" (bez swojego koloru itp.).
Wszystko to przez wielkich importerów którzy poszli na ilość a nie na jakość, winni są również producenci którzy sami sobie zaszkodzili sprzedając miksy oliw zamiast prawdziwą Oliwę z Oliwek. Do tego doszły jeszcze jakieś niesłychane teorie w mediach np. nie wolno smażyć na oliwie (a krewetki al ajillo ?) , czy też najzdrowsza oliwa to tylko na zimno tłoczona (gdzie tłoczenie takiej oliwy odbywa się i tak w temperaturze około 60 - 80 stopni Celsjusza), lub każą nam kupować oliwę tylko w ciemnych butelkach szklanych (dzięki czemu nie widzimy jej koloru - którego nie ma) Są to niesłychane mity od których robi się nie dobrze.
Mógłbym się rozpisywać na ten temat jeszcze dłużej ale nie chce was zanudzić.
Najważniejszą rzeczą którą powinniśmy się kierować przy kupnie oliwy jest jej barwa, gęstość, aromat i smak oczywiście.
Z własnego doświadczenia wiem że w naszym kraju kupno oliwy z oliwek reklamowanej w tv jest równe z kupieniem po prostu oleju. Ja wybieram te nieznane marki i jestem zadowolony.
Pozdrawiam :)

Grek

postów: 4

20.02.2012 17:50

jacek1f - bardzo dobrze pisze - pełna racja!

----------------------------------
...a grecka oliwa smakuje mi najlepiej :)

jacek1f

postów: 2296

17.08.2011 13:03

no to tak, po krótce:
najlepsze oliwy, nierafinowane i co wazniejsze NIEFILTROWANE - smakuja najelpeij na swiecie poprzez zagestnik oliwny, reszteczki miazszu nadal unoszace sie w plynie.
Takie oliwy nadaja sie jak do zimnego uzycia - nie ma salat lepszych od doprawionych tymiż, czesc przepisow na makarony z podgrzewana oliwa jako nosnikiem smaku i sosu - to murowany rarytas.
Do duszenia tez.... ale szkoda tego plynnego zlota troche w polskich warunkach, co innego u źródłą i to taniego.

Drobinki te z takiej olwiy spalaja sie chetnie w wyzszej temperaturze i nie diwne ze wydzielaja podczas procesu rozne rtzeczy....

Oliwa filtrowana juz bardzij nadaja esie do smazenia.

O farinatach nie wypowiadam sie, bo to zlewy i sztucznosc...

Ale
1. w krajach nie oliwnych nazwaoliwa jest jedna i stad rozne opinie sprzeczne.
2. w krajach olwinych oliw jest kilka rodzajow do kazdego innego uzycia.
A i tak nikt nie smazy w wysokich temperaturach zaplonowo lub nie uzywa oliwy do smazenia w glebiokim - do azjatyckiej kuchni czy do frytek - po prostu nigdy nikomu to sie nie oplaci.

Znajdz sobie tabele spalania w danyc temperaurach roznych tluszczy.
Przyloz do tego filtr , np to co napisalem. I wszytsko bedzie jasne.

Ja oliwy od 30 lat uywam - najlepszych do picia duszkiem, salat i chleba, generalnie zawsze i wszedzie na zino.
Do duszenia tez... jak mam duuze zapasy z Krety.
Winogornowy olej do smazenia kazdego.
Ghee do hinduskiej kuchni.
Smalcu do mies mocno smazoych - ale od lat nie jadam, wiec nie uzywam praktycznie. (po prostu zaden schabowy czy zeberka nie beda smaczne po smazeniu w oliwe!)

slawek7

postów: 35

17.08.2011 07:14

Czy może mi ktoś powiedzieć jaka jest prawda w tym, iz nie wolno używać oliwy z oliwek do smażenia.
Ostatnio w którymś "zdrowotnym" programie w Kuchni.tv słyszałem że nie jest prawdą, że nie wolno używać do smażenia oliwy z oliwek. Wiec sam już nie wiem jak to jest. Jedni mówią, że podczas smażenia wydzielają się trujące związki a inni że to nie prawda. Wiec gdzie ona jest?

jacek1f

postów: 2296

16.08.2011 18:09

dodawanie ekstraktow truflowych to najprostszy sposb "aromatyzowania" slabych oliw.
Zwlszcza masowki od Moninich.

jacek1f

postów: 2296

16.08.2011 18:07

mam raporty Slow Foodu wloskiego i hiszpanskiego,
mam prase wloska opisujaca pozwy i porcesy sadowe organizacji konsumenckich,
mam ekonomiczny rachunek ceny do jakosci sprowadzanych "oliw"
mam znajomych z branzy spozywczej :-(niestety... raczej.
mama przyjaciol producentow oliwy w Toskanii...
mama przyjaciol na Krecie produkujaych oliwe i zajmujsacych sie handlem.

Ostatnie 3 lat to ciag skandali wloskich eksporterow, sprzedajacych hurtownikom lub do sieci hipermketow... jeden z adrugim. Podobnie jak z mozarella:-( Oliwa wloska stracila dziewictwo juz dawno:-(

pannamigotka

postów: 7

16.08.2011 15:36

Smak to co by nie powiedzieć kwestia gustu:) Też próbowałem Monini truflowej i mi smakowała:) do smażenie poleciłabym chyba olej ryżowy:)

pannamigotka

postów: 7

16.08.2011 15:31

Widzę, że interesujecie się bardzo oliwami:)
A wiecie o nowym parametrze jakościowym dla oliwy extra vergine? Przynajmniej stosunkowo nowym, bo od poczatku tego roku obowiązującym:) Jest to dopuszczalny poziom alkilo-estrów, który nie może wynieść więcej niż 75mg/kg.

Jacku jakie oliwy uważasz za włoskie i hiszpańskie oszustwo? Masz jakieś podstawy do takich osądów?

jacek1f

postów: 2296

11.08.2011 13:53

Szkoda tylko, ze 80% oliw na rynku w Poslce to wloskie i hiszpanskie oszustwo w majestacie unijnego prawa. Klamliwe uzywanie oznaczen virgin oraz kwasowosci nagminne.
Rozlewana wiekszosc w Polsce, czyli z cysstern z trabnsportu kolejowego, czyli mieszanki polrafinowane - najczesciej z Wloch, ktorzy ciesza sie złą slawa w tym temacie.

Dobra oliwe mozna policzyc na placach i to bardzo drogich palcach wciaz.

(a poza tym - nie ma innej oliwy niz z oliwek:-)))

Grillcenter_pl

postów: 32

11.08.2011 13:24

Wg mnie zdecydowanie najlepsza do przyrządzania wszystkich potraw jest oliwa z oliwek,kupi się ją niemal w każdym sklepie. Ma bardzo dobry smak i aromat.

ursi5

postów: 219

21.06.2011 10:50

Cieszę się, że kucharzowaty podjął znów ten temat, bo mogłam zapoznać się z burzliwą dyskusją jaka odbywała się w dniach, kiedy nie miałam dostępu do internetu i ominęła mnie ta przyjemność na bieżąco. Dzięki sugestii Jacka zamówiłam oliwę w greckichsmakach.com, a także oregano. Wszystko w świetnym gatunku i szybciutko przysłane. Teraz sama mogę polecać ten adres, bo już sprawdzony:-)

kucharzowaty

postów: 7

21.06.2011 10:17

I nastała martwa cisza :)

Nalewka

postów: 50

06.06.2011 10:17

Jacku, jak zwykle podpisuję się pod Twoim elaboratem o oliwie greckiej wszystkimi kończynami, z ust mi wyjąłeś te pienia. Dodałabym jeszcze tylko jedno, chociaż niekoniecznie jest to o oliwie... Dodałabym więc wzmiankę o tym, że nasz polski olej lniany jest równie, a może nawet bardziej zdrowy i swojski, chociaż równie, a może nawet bardziej drogi :(

Tak więc (wiem, nie zaczyna się od "więc" :P) w mojej kuchni łączę oliwę grecką z pierwszego tłoczenia (są sklepy internetowe - hurra!!!) ze swojskim olejem lnianym także tłoczonym na zimno. Używam ich do innych potraw rzecz jasna, ale i jedno i drugie po jednej, czy po kilka łyżek stołowych dziennie na osobę.

Czego i Wam życzę :)

kucharzowaty

postów: 7

06.06.2011 10:00

Dziękuję jacku1f za za podpowiedź spróbuję z kawałkiem papryczki :)
pozdrawiam

jacek1f

postów: 2296

03.06.2011 16:12

no brawo:-)
Jelsi przypadkiem jeszcze nie ma wsrod przepisoow greckich we walsciwym watku tego na fetke to koniecznie tam go dodaj:-)

I dodaj koniecznie, ze nie dajemy tzw fety apetiny czy inncyh podobnych, ale twarda grecka, bo inaczej maziaje wychodza...

- i ze mozna z oregano, ale i z galzakami swiezego tymianku, tylko sparzone wczesniej musza byc, jesli maja stac wiecej niz 7-10 dni;

- i na ostro, z kawalkiem papryczki dodanej tez moze byc;
pozdrawiam

kucharzowaty

postów: 7

03.06.2011 13:05

ja osobiście nie lubię się chwalić co, gdzie kiedy :) ale cóż trzeba się zgodzić z Tobą jacku1f, że o gustach i smakach się nie dyskutuje i że LOKALNE,DOMOWE PRODUKTY lepsze są od masowej produkcji
(a w greckich smakach właśnie takie są),choćby z tego względu , że wytwarzający je ludzie wkładają w nie serce i wielopokoleniową tradycje wytarzania .
Jeśli chodzi o przechowywanie to jak wiadomo największym wrogiem oliwy obok tlenu i temperatury jest ŚWIATŁO SŁONECZNE, a puszka właśnie najlepiej przed nim chroni. Nie sądzę żeby w czasach norm i certyfikatów opakowanie w formie puszki szkodziło przechowywanym w nich produktom, może 10-20 lat wstecz tak :) ...

dlatego zachęcam wszystkich smakoszy do próbowania lokalnych wyrobów z różnych zakątków świata :)

a przepis proszę :)

FETA Z ZIOŁAMI marynowana w OLIWIE.

Do wyparzonego słoja wkładamy pokrojony w kostkę ser feta(200g), dodajemy 3-4 ząbki czosnku, po łyżeczce ziaren kolorowego pieprzu i oregano, liść laurowy, kilka kropel soku z cytryny. Można też dodać trochę skórki z cytryny, chili lub innych ziół- wedle upodobań. Całość zalewamy oliwą, tak by dokładnie pokryła ser. Słój zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3-4 dni.
Tak przyrządzoną fetę możemy dodać do sałatek, podać do grillowanych warzyw lub zjeść ze świeżą bagietką.

jacek1f

postów: 2296

03.06.2011 09:29

coz - chwala oliwe greckije! W sumie:-)

Ja osobiscie gotuje od ponad 30 lat, a na oliwach greckich od ponad 20.
Wszedzie lokalnie na miejscu, taka domówka oliwna jest lepsza zawsze od kazdej sklepowej.
Wiecie, ze oliwa nie lubi metalu , wiec puszki to taka koniecznosc ostateczna - ale transport ma swoje prawa. I tak metal jest lepszy od plastku. Wozilem oliwe od lat w duzych ilosciach i tak i tak, ale nawet jak kupuje teraz wielkie puchy, to przelwamy od razu do ciemnego szkla traktując puszki jako transportowe jedynie.

Z oliwa jest jak z winem - nie ma jednej dobrej - od pewnego momentu jakosciowego produkcji z x kilogramow oliwek wychodzi y litrow płynnego złota. Pola, regiony, nachylenie, nasłonecznienie, deszcze, czas zbioru - czas do wytłoczenia (najlepiej maks 6 godzin!) robia tak różne smaki.....
Grzechem byłoby pozostawać przy jednej oliwe - zwoże zawsze różen różniaste - pyszne bardziej i mnije.

Ciągle mówimy to o wysokiej klasie, czyli z pierwszego tłoczenia, na zimno, natychmiast po zbiorze, nie starsza niz 12-15 miesiecy, niefiltrowana.

I tak jak z winem - nie dyskutujmy o gustach, smakach:-) Kazde jest dobre, ktore smakuje - my wolimy kretenskie smaki - malych, oliwek, 8-10 kg na litr oliwy w odroznieniu od wloskich zlotych - 5-6 kg na litr, lub olbrzymow hoszpanskich - czasem 5 kb na litr - to jest wynik:-) Wole tez ostre smaki, pieprzne, czyli wczesniej zbierane olwiki, nie dojrzale juz w punkt srodkowy.

Portugalska oliwa jest swietna - przypomina mi kretenska, chilijska - musze przyznac - dosc latwo znalezc LEPSZA od greckiej, re-we-la-cja - moze i dobrze, ze nie eksportuja do Europy..:-)
Z wloskich - Apulia, Sycylia - wiecej skalistych, trudnych terenow przyczynia sie do mocniejszego charakteru. Niestety Wlosi i Hiszpanie uczynii sport narodowy z mieszania oliw, falszywek, zanizania jakosci itp - bo z tego zyja w duzej mierze. Oczywiscie generalizuje. A Grecy i inne nacje skupija sie na spozywaniu wlasnej oliwy, na szczescie, co zapewnia nam:-) klasę smaku.

Czy argolidzka, czy z Kos, czy z okolic Cahni lub Sitii - zielono-zlote złoto:-) z kawalkiem chleba lub prosto z kieliszka malutkiego, mmmm to jest to!

pozdrawiam wszystkich oliwożłopów, nawwt tych co tak nagle loguja sie świezo na forum,
i radze - w imie smaków niezliczonych oliwy nie skupiac sie na jednej, z jednego sklepu, czy z kropelkikrety, czy smakow grecji, czy greckich smakow itp itd....
Smakujmy i poznawajmy szeroko!

lady1974

postów: 1

03.06.2011 08:30

Co za gorąca dyskusja:) A ja chcecie mi wierzyć czy nie - prosta młoda mama, kura domowa używam właśnie oliwy z greckiesmaki.com ;) Kupiła mi ją kiedyś koleżanka bo jestem fanką gotowania i jakoś już przy niej zostałam . a dodatkowo nie mam czasu latac po sklepach o rozczytywać się w etykietach także zamawiam sobie przez internet i przyjeżdza:) Także polecam ze swojej strony

miska

postów: 64

02.06.2011 23:18

@kucharzowaty
Wczoraj zamieściłam tu jeszcze jeden post, ale że jego ton był zaczepny, więc go zmieniam. Na szczęście da się to zrobić :) Dziś wolę wyjaśnić, o co mi chodzi: stronę polecaną tu przez Jacka niezależnie wypróbowałam i również mogę ją polecić - produkty są autentyczne, sprowadzane z Grecji, pyszne. Jacka reputacji nikt nie musi bronić, bo broni się sama (dlatego poprzednio zwróciłam uwagę na liczbę wypowiedzi na forum). Jeśli mogę coś zaproponować: korzystajmy z cudzych doświadczeń, dzielmy się swoimi doświadczeniami. Na szczęście możemy kupować tam, gdzie chcemy i polecać to, co nam smakuje. O to chyba chodzi na forum kuchennym: wrzuć jakiś dobry przepis, podziel się pomysłem. Nie traćmy czasu na badanie koneksji i teorie spiskowe, poproszę.
Miłego dnia :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 03.06.2011 07:52

miska

postów: 64

02.06.2011 21:15

kucharzowaty napisał 02.06.2011 15:34:
jak to jest że mówisz 90zł za 3 litry a w ofercie masz 35zł za 500ml :) czyli 210zł /3litry
a na greckiesmaki.com jest oliwa za 60zł/litr :) policz gdzie wychodzi taniej
@ kucharzowaty (postów: 4)
jacek1f (postów: 2120) mówi - jak zwykle - szczerą prawdę. Strona jest świetna, ludzie wiarygodni, towary najwyższej jakości, a TRZYLITROWĄ PUSZKĘ wspaniałej greckiej oliwy kupisz tam właśnie za 90 zł, jeśli uważnie przejrzysz stronę. A jeśli chcesz, możesz również kupić sobie tę za 35 zł/500 ml.
Pozdrowienia :)

jacek1f

postów: 2296

02.06.2011 15:37

dlaczego "kolejny"?!
Kiedy pomylilem sie wczesniej?

Szkoda, ze nie Twoj biznes, moglbys z marży spuścić i sprzedawać więcej dobrej oliwy:-)

kucharzowaty

postów: 7

02.06.2011 15:34

jak to jest że mówisz 90zł za 3 litry a w ofercie masz 35zł za 500ml :) czyli 210zł /3litry
a na greckiesmaki.com jest oliwa za 60zł/litr :) policz gdzie wychodzi taniej
hehehehehehe hahahahaha
Pozdrawiam
Jacku1f

jacek1f napisał 02.06.2011 12:22:
Drogi Kucharzowaty, nie wiem za bardzo o czym piszesz, bo ja o swietnej oliwie od chlopa najwyzszej klasy - 90 zl za 3 litry, prosto z Krety. Jak inne produkty sprowadzane.

Nic o taniej podróbce z marketow i mieszankach polprzem,yslowych wloskich i hiszpanskich nie pisalem....

A Ty doliczasz sobie pewnie marżę 25% - Twoja sprawa, Twoj biznes. Ale przeginasz raczej tutaj z cena.

Mozna i tak i tak jak OliviaBio - gdzie litr oliwy tez z Krety - kosztuje 110 zl. Ich sprawa.

kucharzowaty

postów: 7

02.06.2011 14:42

jacku1f to żaden mój biznes, nie sprzedaję ani oliwy z oliwek ani żadnych produktów greckim, także kolejny raz się mylisz :)

jacek1f

postów: 2296

02.06.2011 12:27

ale generalnie gratuluje i zawsze bede popieral takie sklepy - wecej jakosci i zdriwa dla Polakow!
To cudnie, ze jest coraz wiecej takich miejsc, gdzie mozna kupic pradziwie dobre oliwy, a nie zlewki wlosko-hiszopanskie, oliwki nie pastewne hiszpanskie tylko kallamonki, miody pyszne... Super!

jacek1f

postów: 2296

02.06.2011 12:22

Drogi Kucharzowaty, nie wiem za bardzo o czym piszesz, bo ja o swietnej oliwie od chlopa najwyzszej klasy - 90 zl za 3 litry, prosto z Krety. Jak inne produkty sprowadzane.

Nic o taniej podróbce z marketow i mieszankach polprzem,yslowych wloskich i hiszpanskich nie pisalem....

A Ty doliczasz sobie pewnie marżę 25% - Twoja sprawa, Twoj biznes. Ale przeginasz raczej tutaj z cena.

Mozna i tak i tak jak OliviaBio - gdzie litr oliwy tez z Krety - kosztuje 110 zl. Ich sprawa.

kucharzowaty

postów: 7

02.06.2011 12:00

Drogi jacek1f tanie są oliwy z oliwek są w biedronce, tesco itp. też są niby z grecji :) oliwa z greckichsmakow jak i inne produkty autentycznie sprowadzane z Grecji w większości wytwarzane ręcznie, a nie na masową skalę, a jak sam wiesz produkty masowe są tańsze :) a jak sam napisałeś teraz inni robią za ciebie czyli chcesz zarobić jak najwięcej kupując byle jaką oliwę.

jacek1f napisał 01.06.2011 14:48:
kropla kretyoj....

60 zl za litr????? I to z czystym sumieniem polecasz?! Bo niby co - z Argolidy...?
:-)

Ja polecam z czystym sumieniem oliwe kreteńską od chlopa ale 90 zl za 3 litry.

http://www. greckie- delikatesy. pl/oliwa_ kropla_krety. htm

Kiedys wozilem bańki do Polski, teraz za mnie robia to inni i jest dostepna zawsze....

ursi5

postów: 219

01.06.2011 22:35

Dzięki, na pewno zamówię:-)

migotka333

postów: 1184

01.06.2011 20:38

Potwierdzam, jak użyjesz greckiego oregano, w życiu nie użyjesz polskiego, to jak niebo a ziemia.Tak przynajmniej było w moim przypadku
:-D

jacek1f

postów: 2296

01.06.2011 17:42

Tak Ursi oczywiscie - to inne oregano kompletnie - o wiele bardziej aromatyczne - zawsze wlasnie sobie przywoaze oregano z Krety, ale to to samo co u Gosi i Bartka - polecam tez szczerze.

Swieze to swieze, do czego innego,
a suszone kretenskie jest x-razy mocniejsze od polskiego...

ursi5

postów: 219

01.06.2011 15:30

Rzeczywiście, bardzo fajna ta strona i mają jeszcze inne ciekawe rzeczy. Zaraz zamówię tę oliwę. Wprawdzie teraz mamy świeże oregano, ale czy korzystałeś kiedyś Jacku z tego suszonego, które oferują też na tej samej stronie?

jacek1f

postów: 2296

01.06.2011 14:48

kropla kretyoj....

60 zl za litr????? I to z czystym sumieniem polecasz?! Bo niby co - z Argolidy...?
:-)

Ja polecam z czystym sumieniem oliwe kreteńską od chlopa ale 90 zl za 3 litry.

http://www. greckie- delikatesy. pl/oliwa_ kropla_krety. htm

Kiedys wozilem bańki do Polski, teraz za mnie robia to inni i jest dostepna zawsze....

kucharzowaty

postów: 7

01.06.2011 12:47

Kamilu ja z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić oliwę z oliwek którą kupuję w greckiesmaki.com tam mają prawdziwe greckie produkty wytwarzane w grecji, smak , smak i raz jeszcze smak!!!greckiesmaki.com

kamil

postów: 283

26.05.2011 23:52

nikt ci nie poleci dobrej oliwy, konkretnej marki bo czegoś takiego nie ma. Ważne, by cena oliwy zaczynała się od 40-50 złotych, jeżeli ma być używana na zimno. Do smażenia można kupić tańszą. Chodzi o to, że oliwy mają dziesiątki aromatów, posmaków, są tłoczone w różny sposób, a wpływ na ich smak ma mnóstwo czynników. Moim zdaniem oliwę najlepiej wybrać metodą prób i błędów kupując ich małe opakowania. W dobrych sklepach włoskich, greckich, tego typu miejscach prowadzonych przez pasjonatów można dostać oliwę na spróbowanie.

wroclawskikucharek

postów: 4

26.05.2011 21:55

Wiesz, ja osobiście zamiast oliwy z oliwek używam Oleju Głubczyckiego. Jest bardzo dobry i nadaje sie do smażenia jak i do salatek:)

paola1234

postów: 1

26.05.2011 21:25

Witam!!!

Podpowiedzcie mi - macie jakąś sprawdzoną oliwę z oliwek?? Chcę zrobić porządna kolację i wybrałam potrawy w których jest jej dużo a słyszałam zawsze że warto zainwestować w porządną. Więc wolę zapytać się bardziej doświadczonych żeby nie popsuć całej kolacji:)

Pozdr
P

creazy chef

postów: 44

02.01.2010 21:40

ha ha,a to niezłe,rzeczywiście to prawda jej smak jej smak jest okropny ja sam robiłem oliwę z czarna truflą(nie kupną)jest specyficzna,nadaje się dobrze np. do carpaccio,smakowało wybornie.Oliwa ta nie nadaję się do wszystkiego

migotka333

postów: 1184

02.01.2010 12:45

Zakupiłam ostatnio oliwę aromatyzowaną białymi truflami firmy Monini. Ja się tam, kurcze blade to nie znam na smakach oliw, ale smak tej oliwy jest paskudny. Pierwsze skojarzenie po zapachu i posmakowaniu, to to jakiś olej napędowy czy coś podobnego.
Bo smakowałam hiszpańskiej oliwy aromatyzowanej chilli - pychotka, no niebo a ziemia

alex1616

postów: 27

24.03.2009 09:02

ja proponuje olej ryzowy, nie tylko nie zostawia zapachu, ale takze nie wchlanie sie w potrawy. Nie wiem, czy jest ogolnie dostepny, ale ja kupuje w Poznaniu. Maja tez sklep internetowy www.renesa.com.pl

2008agnieszka

postów: 4

07.02.2009 12:15

bardzo dziękuję za porady :-)

KATARZYNKA

postów: 760

22.01.2009 19:53

Aby pozbyć się zapaszków po smażeniu różnych pyszności, polecam podprażenie kilku ziarenek kawy na suchej patelni, lub gotowanie przez kwadrans wody z dodatkiem kilku plasterków cytryny.

jacek1f

postów: 2296

22.01.2009 14:53

Ale to nie olej pachnie, tylko czastki po smazeniu sie unoszą - nie ma na to rady.
Nie zroumileismy sie - KAZDY olej (sam w sobie bez zapachu), nawet ghee najczystsze - bezzapachowe po smazeniu pachnie nie samo ale tym co sie smazy.

2008agnieszka

postów: 4

22.01.2009 13:38

bardzo dziekuje! uzywam winogronowego ale mimo to w pomieszczeniu jeszcze długo po smażeniu zostaje zapch obiadu...

jacek1f

postów: 2296

12.01.2009 09:33

oliwy maja lekki zapach, obojetny kompletnie zapachowo, a wspanialyjest olej winogornowy - polecam.

2008agnieszka

postów: 4

05.01.2009 14:21

Witam, szukam takiego oleju lub oliwy do smażenia, który nie bedzie zostawiał po sobie zapachu.