Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29723
najnowszy wpis: 17.08.2017 10:24

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ OCTY SMAKOWE

snoozy

postów: 2419

03.08.2009 19:54

szafranowy jest rewelacyjny.Nie polecam z szafranem irańskim bo nie ma żadnego efektu.Ja zrobiłem z włoskim i smak i kolor był obłędny.
Co do imbirowego z cytryną to ja filtruje po 4 tygodniach i dla ozdoby wkładam ładnie wycieta skórkę z cytryny.Po 4 tyg jest gotowy

minutka

postów: 1250

03.08.2009 16:17

Ten z szafranem to musi mieć pewnie boski smak i kolor?...

minutka

postów: 1250

03.08.2009 16:15

snoozy napisał 25.07.2009 10:29:
Musze w tym roku zrobic też zapas winnego z imbirem bo najwięcej mi schodzi.Szczególnie do pieczonych ryb.Polacam ten ocet bo jest świetny.Do winnego dodaje się starty na grubych oczkach korzeń imbiry i dodaje się skórke z cytryny oraz 2- 3 łyżeczki soku z cytryny.Smak niesamowity
Jak długo trzeba czekać na efekt końcowy? I kiedy filtrować ten ocet?

Nastawiłam trochę jabłkowego, więc jesienią będę mieć kilka octów smakowych. Mam jeszcze czas na podjęcie decyzji, jakie one mają być.

snoozy

postów: 2419

28.07.2009 17:57

A jeżeli komuś nie chce się robic octów smakowych to może wybrac się do VomFass gdzie jest chyba z 20 rodzajów różnych octów.Polecam wszystkie balsamy Waldburg

snoozy

postów: 2419

26.07.2009 17:57

Do ryb doskonale pasują octy z dodatkiem skórki z limonki i startego imbiru.Do sałatek pomidorowych z bazylią ocet z dodatkiem szfranu i kolendry

snoozy

postów: 2419

25.07.2009 10:29

Musze w tym roku zrobic też zapas winnego z imbirem bo najwięcej mi schodzi.Szczególnie do pieczonych ryb.Polacam ten ocet bo jest świetny.Do winnego dodaje się starty na grubych oczkach korzeń imbiry i dodaje się skórke z cytryny oraz 2- 3 łyżeczki soku z cytryny.Smak niesamowity

minutka

postów: 1250

25.07.2009 09:25

:-))))) Wymyśliłam bardziej racjonalne rozwiązanie :-) Zapas przyjedzie w przyszłym tygodniu.

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 22:38

To nalej do wina octu i udawaj,ze to winny :-))))))

minutka

postów: 1250

24.07.2009 22:37

Tylko na jabłkowy to ja muszę długo czekać, bo jabłka niedojrzałe. Do tego czasu lawenda mi przekwitnie :-( Coś wymyślę, w końcu homo sapiens jestem :-)

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 22:28

To zrób sobie jabłkowy i na jego bazie działaj.Też wychodzi smaczny

minutka

postów: 1250

24.07.2009 22:19

Mnie też kusi miodowy ten z książki KULINARIA ITALIA (mam od wczoraj, kupiłam sobie na imieniny, których nie obchodzę ;-) ). Przypomniałeś mi o lawendowym. Lawenda ładnie w tym roku kwitnie i żal byłoby nie skorzystać. Tylko octu winnego za mało kupiłam :-(

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 21:39

No to fajnie.Ja w tym roku spróbuje zrobic lawendową.Kusi mnie też zrobic octy z różnych owoców czli nie winny aromatyzowane tylko np takie jak jabłkowy.Chciałbym spróbowac octu figowego, z czarnych porzeczek i miodowego.Spróbuje i zobacze co wyjdzie

minutka

postów: 1250

24.07.2009 21:33

Normalnej. Podobno lepszy jest z cukrowej, ale wiem to tylko ze słyszenia, bo takiej nie posiadam.
Mój robiłam na różowej mocno pachnącej i ocet zmienił kolor. Nie dawałam skórki z cytryny, bo nie znalazłam wtedy ładnych owoców.

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 21:24

Nie robiłem różanego.Jakie kwiaty dodawala?Normalnej róży ogrodowej czy dzikiej?

minutka

postów: 1250

24.07.2009 21:17

A robiłeś kiedyś różany? Podpatrzyłam w ubiegłym roku u Sophie Grigson. Tych płatków trzeba wrzucić sporo. Bardzo ładnie pachnie. Dodaję do zwykłej sałaty.

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 21:07

Tak, na zwykłym koprze.Ma niepowtarzalny lekko orzechowy smak od nasion

minutka

postów: 1250

24.07.2009 20:55

Snoozy, koprowy ma być na zwykłym koprze?
Ja się zastanawiam nad octem fenkułowym od Jamesa Martina. Niestety zostawiłam tylko 2 fenkuły na nać do przetworów z ogórków i muszę poczekać na jesienny zbiór. Ale co się odwlecze, to nie uciecze.

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 20:36

Podawałem już przepisy na oliwy smakowe więc czas na octy chociazby z powodu sezony przetworowego.Do wszystkich wymienionych używam tylko octu winnego lekko pogrzanego.Wszystkie octy muszą stac w słonecznym miejscu przez ok 2 tyg i są gotowe.Każda ilośc octu to 250 ml

1.OCET OGÓRECZNIKOWY
to mój nowy wymysł bo w tym roku miałem sporo ogórecznika na balkonie i nie miałem co z nim zrobic.Ładnie wyglada z tymi niebieskimi kwiatami i świetnie smakuje.Doskonały do sałatek bo nadaje ogórkowy posmak

2. OCET BAZYLIOWY
Bazylie umyc, dokładnie wysuszyc i grubo posiekac i zalac octem.Ja używam do sałatki z pomidorów i czerwonej cebuli

3. OCET MALINOWY
Maliny lekko rozgnieśc i zalac octem i po 2 tyg odcedzic i dodac pół szklanki alkoholu

3. OCET CZOSNKOWY
Czosnek (5 ząbków)lekko rozgnieśc i zalac octem.Ja dodaje jeszcze kilka ziarem pieprzy czewonego

4.OCET ESTRAGONOWY
3 gałązki estragonu zalac octem

5. OCET ROZMARYNOWY
3 Gałążki rozmarynu zalac octem

6. OCET KOPROWY
3 baldachy kopru wraz z nasionami zalewamy octem