Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Urządzamy kuchnię

FORUM kuchnia+ Nóż "szefa kuchni" na prezent

kuchatek

postów: 2

20.07.2017 12:43

Noże to zawsze dobry pomysł, na pewno się przydadzą. A jeden porządny nóż szefa kuchni warto mieć, to zakup na lata.

eskontos

postów: 8

28.05.2017 21:17

Niestety taki komplet z gerlacha jest bardzo drogi. Polecam poszukać markowych zamienników. Tym bardziej, że wielu producentów robi zestawy o dobrej jakości. Pozwalające na wybór producenta zależnie od posiadanego budżetu. Również w przypadku, gdy ten jest mocniej ograniczony. Tak, aby każdy znalazł coś według swoich potrzeb. Przykładowo mój znajomy pracujący w Raiffeisen Polbanku jako doradca klienta też bardzo lubi gotowanie. Jest zadowolony z jakości produktów, jakie polskie markety mają w ofercie. W przypadku amerykańskich sklepów spożywczych podukty zbyt często były po prostu przesłodzone. Do takiego stopnia, że cukier półproduktu lekko przetworzonego psuł smak gotowego dania. Wiem że to nie jest do końca forum na takie tematy, jednak dla Wymarzonego konta w Raiffeisen Polbank opinie klientów, które mógł słyszeć znajomy były rzeczowe i merytoryczne.

gieniastar

postów: 4

08.02.2017 10:59

Ostatnio znalazłam artykuł o e-prezentach dla osób lubiących gotowanie i się zastanawiam, czy to nie zbyt innowacyjne. Wtedy osoba obdarowana mogłaby sama wybrać jakieś akcesoria do kuchni. Chyba jednak wolałabym kupić normalny prezent, jestem tradycjonalistką. Ale może córka by się ucieszyła.

eskontos

postów: 8

01.02.2017 00:17

Niestety taki komplet z gerlacha jest bardzo drogi.

rivscha

postów: 15

12.10.2016 14:13

Dobry nóż szefa kuchni z funkcja tasaka znajdziesz w zestawie nozy loft z gerlacha. kroi rewelacyjnie, bez specjalnego wysiłku, ma antypoślizgową rękojeść. Dodatkowo w komplecie jest nóż do chleba, dwa uniwersalne o różnych długościach ostrza i mały nóż do jarzyn.Super nimi sie kroi i obiera

syfon000

postów: 2

21.11.2015 09:13

mam pytanko odnośnie programu abc gotowanie oglądałem ostatni odc Pani Marieta Marecka przyrządzała kurczaka na wiele sposobów i mam pytanko z jakiej firmy używa noża szefa kuchni i tą patelnię bo bardzo mi się spodobały , gorąco POZDRAWIAM

Justa1988

postów: 75

21.04.2015 10:13

prezent fajny bo praktyczny. Chociaż niektórzy wierzą w przesądy i uważają że na prezent nie powinno się kupować noży, ja tam w takie nie wierze...Prezent fajny..

eli gotowanie

postów: 5

24.09.2014 12:09

Według mnie w kuchni musi być kilka noży . Duzy sztywny , długi wąski giętki, mały sztywny do warzyw.

myszsza

postów: 251

14.01.2012 14:22

Idiotyczny i irytujący spam. Przecież cena jest jak byk. Takim spamem tylko zrażasz do swojego sklepu.

Grillcenter_pl

postów: 32

14.01.2012 13:27

A orientujesz sie może ile kosztują noże tej firmy? Bo nigdzie nie mogę dostrzec ceny,więc będę wdzięczny za wskazówke. Wiadomo,ze taniej jest w sklepach internetowych niż stacjonarnych.

Pozdrawiam Grillcenter.pl

denia

postów: 26

19.11.2011 10:30

Za taką cenę to proponuję kupić zestaw noży kuchennych np. fiskars. Jak widaćnoże kuchenne fiskars powyżej ludzie są zadowoleni z tej marki

bigmaciek

postów: 114

31.10.2011 01:59

kamil napisał 29.10.2011 23:18:
powiem szczerze, że nie wiedziałem, iż noże ceramiczne wymagają ostrzenia. Mam jeden i pierwszy, puki co tnie jak brzytwa, więc potrzeby nie było ostrzyć. Napisz coś więcej o tym ostrzeniu. Ja mieszkam w małym mieście i tutaj na bank nie ma żadnych specjalistycznych serwisów. Można coś kupić, by ostrzyć w domu? Bo przymierzam się do poszerzenia liczby posiadanych noży ceramicznych.
Zacznę od krótkiego wprowadzenia. Ostrość zależy od twardości materiału z jakiego nóz jest wykonany. W przypadku noży stalowych jest to skala HRC. Nie ma ona zastosowania przy nożach ceramicznych gdyż punktem odniesienia dla twradości ceramiki jest diament. I tak, jeżeli twardość diamentu wynosi 10 to ceramika w zależnosci od producenta wynosi 8-9. Noże stalowe w tej skali mają 3-4 (klasa supermarketowa), 5 (średnia klasa), 6 (wysoka klasa europejska), 7 (wysoka klasa japońska - ok 60HRC). Sam fakt że ceramika nie jest najtwardsza mowi że prędzej czy później taki nóż trzeba będzie naostryć. Teraz, co to jest ostrzenie? Dla mnie jest to przywrócenie ostrej krawędzi tnącej nożowi zupełnie tępemu - to taki który po kilku pociągnięciach nie pokroi pomidora w skórce. Jest to zabieg dość pracochłonny nawet w przypadku noży stalowych. Ale ponieważ twardość tych noży jest jaka jest można to zrobić w domu. Okresowe ostrzenie nie jest ostrzeniem lecz wyrównywaniem szlifu krawędzi tnącej. Stal- nawet najtwradza - jest materiałem dość giętkim. Krawędź tnąca, jako najsłąbsze ogniwo w łańcuchu, wygina się dość często. Najczęsciej podczas obrabianiu kości albo zeskrobywania z deski używając noża w poprzek. Te wygięcia wymagają częstego, nawet codziennego wyrównania krawedzi. Jest to b. szybki i prosty proces i najczęściej używa się do tego stalki. W ceramice wygięcia krawędzi tnącej się nie zdarzają bo inna jest struktura materiału. Taki nóż prędzej się złamie niż wygnie. I w tym jest ta przewaga nozy ceramicznych - nie wymagają one okresowego wyrównywania krawędzi tnącej. Ale z czasem - może to być nawet kilka lat w zależności od intensywności użycia, co się kroi i na czym się kroi (wystraczy deska szklana - ta znakomicie przyspeszy proces tępienia) taki nóż trzeba będzie naostrzyć. Skoro ceramika jest twarda prawie jak diament to wiadomo, że potrzebny jest do tego dość kosztowny sprzęt, który nie wystepuje w każdym sklepie.
Osobiście wolę noże stalowe i sam je ostrzę. Posiadam jeden noż ceramiczny, 18 cm, Victorinox. Jest świetny ale używam go wyłacznie do krojnia produktów miękkich na plastikowej desce - warzywa, owoce itp. Na razie po roku jest nadal jak brzytwa - Przez kartkę papieru przechodzi jak przez masło.

Gonzo

postów: 103

30.10.2011 14:32

Kamil:" Napisz coś więcej o tym ostrzeniu. Ja mieszkam w małym mieście i tutaj na bank nie ma żadnych specjalistycznych serwisów. Można coś kupić, by ostrzyć w domu? Bo przymierzam się do poszerzenia liczby posiadanych noży ceramicznych."
Kiedy kupowałam swój, sprzedawca powiedział, ze bardzo, bardzo długo będzie ostry bez ostrzenia (co nie do końca okazało się prawdą), a potem trzeba je wysyłać do wyspecjalizowanego zakładu (z Domoteki też gdzieś to wysyłają), w domu się nie da. Jak będziesz kupował następne dopytaj o to sprzedawcy.

Dagunia

postów: 2

30.10.2011 13:44

Dziękuje za odpowiedzi.
Orientacyjne nazwy firm już mam, a jak z długością takiego noża ? Czy długość zależy tylko od "widzimisie" kucharza czy jakoś się ją ustala ? I czy to ma być nóż kuty ? Co myślicie o firmie Mifune? Wpadł mi w oko taki nóż: http://www.homus.pl/pl/art/1188 możecie coś powiedzieć o nim?

kamil

postów: 283

29.10.2011 23:18

Gonzo napisała 28.10.2011 20:11:
Noże Kyocera są świetne przez pierwszy rok, ale wbrew zapewnieniom sprzedawców ich ostrość nie trwa wiecznie, a potem trzeba je oddawac do ostrzenia bo w domu sie nie da. Poniewaz miejsce gdzie moge je oddać do ostrzenia (Domoteka na Targówku) jest na drugim koncu W-wy, moje noże Kyocera od dawna leżą nieużywane. Może ktoś wie, czy nie ma punktu ostrzenia noży ceramicznych na Ursynowie.
powiem szczerze, że nie wiedziałem, iż noże ceramiczne wymagają ostrzenia. Mam jeden i pierwszy, puki co tnie jak brzytwa, więc potrzeby nie było ostrzyć. Napisz coś więcej o tym ostrzeniu. Ja mieszkam w małym mieście i tutaj na bank nie ma żadnych specjalistycznych serwisów. Można coś kupić, by ostrzyć w domu? Bo przymierzam się do poszerzenia liczby posiadanych noży ceramicznych.

jacek1f

postów: 2296

29.10.2011 14:49

przepraszam... zjadlo - z czystym sumieniem w takich cenach polecma to ponizej...

jacek1f

postów: 2296

29.10.2011 14:48

www. swissknife .pl/ produkt/ 283, Noz-szefa-kuchni-Victorinox-dlugosc-ostrza-25-cm. html

Wiktorek

myszsza

postów: 251

28.10.2011 20:26

Od lat używam noży friskars, dużego i małego szefa, paru mniejszych, zębatego. Nie narzekam, cena odpowiednia do jakości, a jakość nienajgorsza. Jestem kucharką domową, rozumiem, że profesjonalny kucharz potrzebuje profesjonalnych noży, na moje potrzeby są dobre.

Gonzo

postów: 103

28.10.2011 20:11

Noże Kyocera są świetne przez pierwszy rok, ale wbrew zapewnieniom sprzedawców ich ostrość nie trwa wiecznie, a potem trzeba je oddawac do ostrzenia bo w domu sie nie da. Poniewaz miejsce gdzie moge je oddać do ostrzenia (Domoteka na Targówku) jest na drugim koncu W-wy, moje noże Kyocera od dawna leżą nieużywane. Może ktoś wie, czy nie ma punktu ostrzenia noży ceramicznych na Ursynowie.

kamil

postów: 283

28.10.2011 19:21

w sierpniu na urodziny dostałem nóż marki kyocera. Widziałem, że chodzą po 300 zł. Od sierpnia tego noża nie ostrzyłem, i jest super. Nigdy innym nożem nie udało mi się np. carpaccio pokorić tak cienko jak tym nożem.
Za 300 złotych porządnego zestawu nie kupisz, pojedynczy nóż tak. Jeżeli wybierzesz tradycyjny, a nie ceramiczny to dokup do niego stalkę (80 zł).

Gonzo

postów: 103

28.10.2011 17:21

Od wielu lat używam noży firmy Berghoff i mogę je śmiało polecić. Przy cenie ok. 300 zł mozna kupic zestaw i często ostrzyć bez obawy zniszczenia

Dagunia

postów: 2

28.10.2011 13:43

Witam, proszę o pomoc w wyborze noża który może być prezentem. Mężczyzna który ma dostać ten prezent jest kucharzem z zamiłowania i nóż będzie tylko na użytek domowy. Ja zupełnie się nie orientuję jaka firma, jaki materiał, jaka długość. Koszt do ok. 300zł ale jak będzie dobry za 310 zł to też oczywiście może być ;)
Pozdrawiam, Daga