Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Urządzamy kuchnię

FORUM kuchnia+ Nóż do siekania

mankell

postów: 21

20.01.2015 21:56

No niestety, wbrew porozom znaleźć porządny nóż do siekania nie jest wcale tak łatwo, wiele firm oferuje totalnyu chłam :/ W końcu postanowiłem zainwestować w porządną japońską markę i Wam polecam to samo. Sporo ciekawych noży znajdziecie na samura.pl, ja kupowałem właśnie stamtąd.

bonniee

postów: 10

20.12.2014 10:08

dla mnie do siekania dobry jest taki grubszy ale cienki, polecam poszperać na: sklep.dajar.pl

pokemon

postów: 6

27.03.2013 11:34

gdzieś słyszałem od jakiegoś kucharza z restauracji że oni nie używają nożów z wyżłobieniami, jest to nie potrzebny dodatek, wystarczają zwykłe noże z normalnym ostrzem. a dla kogoś kto nie jest zawodowym kucharzem na pewno wystarczy typowy 'szefa kuchni'

salomea0903

postów: 7

19.03.2013 13:20

tu to chyba sprawdzi się tu nóż żłobiony np 16 cm nóż szefa ze żłobieniami

Grillcenter_pl

postów: 32

09.02.2012 10:25

Zgadza sie,te noze bardzo fajnie sprawdzają się podczas krojenia sera oraz miesa. W sklepach internetowych masz ich szeroki wybór,zobacz także na www.Grillcenter.pl w razie pytań slużę pomocą.

bigmaciek

postów: 114

26.08.2011 00:38

Wcięcia na nożu służą do tego aby krojone powierzchnie nie przylepiały się do noża ponieważ tworzą takie poduszki powietrzne między powierzchniami. Najlepiej to doświadczyć na przykładzie krojenia sera. W moim doświadczeniu te wcięcia nigdy się nie sprawdziły - ser czy warzywa się przyklejają i nie ma na to rady. Gładkie noże kroja równie dobrze. Co do noża do siekania - nóż szefa kuchni z górnej półki, niestety będzie dość drogi ale starczy na całe życie. Może być santoku. aczkolwiek ja preferuję europejski profil takiego noża który w japońskiej kuchni nosi nazwę gyuto.

Bar4you_pl

postów: 10

14.06.2011 21:09

To chyba takie ząbki na nożu do specjalnego krojenia różnego rodzaju mies. Zreszta każdy nóż z wyjątkiem tego prostego,posiada takie ząbki w postaci wcięć.

gosia63

postów: 18

03.05.2011 21:54

ano właśnie, czemu służą te wcięcia? jakoś nigdzie nie doczytałam.

kamil

postów: 283

01.05.2011 22:34

a po kiego te wcięcia? Ja w kuchni mam trzy noże: jeden, typowy nóż szefa kuchni. Ja mam gerlacha i pokroję nim wszystko, i posiekam też, bo jest gruby i się idealnie układa w dłoni. Do tego mam typowy, porządny, japoński nóż do sushi. Sushi czasem zdarzy mi się zrobić, ale ten nóż się idealnie nadaje do filetowania ryb, krojenia polędwicy na carpaccio, czy ryby na sashimi. A trzeci nóż, jaki mam w kuchni to nóż z piłką, do krojenia rzeczy typu pomidory.
I to jest koniec, więcej nie potrzeba. Ze swojej strony jeżeli potrzebujesz porządnego noża do siekania, to kup nóż szefa kuchni Gerlach - to ten największy.
Moje zdanie na temat noży jest proste: muszę być najwyższej jakości, drogie - 200-300 zł za sztukę, ale wtedy są wieczne. Do tego porządna stalka i nie ma rzeczy, której nie pokroję tak jak chcę.

gosia63

postów: 18

01.05.2011 13:59

Macie jakieś doświadczenia z nożami Vinzer ? Widziałam tej firmy nóż santoku z takimi wcięciami za dobrą cenę, tylko nie wiem jak się sprawdza w praktyce. A może polecicie jakiś dobry nóż do siekania , bo nie wiem na jaki się zdecydować.