Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26981 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Urządzamy kuchnię

FORUM kuchnia+ nóż ceramiczny

krystynka1814

postów: 8

30.01.2015 22:51

W mojej kuchni też goszczą noże ceramiczne i bardzo sobie chwalę. Nie wiem jak sobie radziłam wcześniej. Tylko, że za dobre noże też trzeba dobrze zapłacić - niestety.

mankell

postów: 21

20.01.2015 21:50

Też ostatnio szukałem takich noży, bo moje nadżarł już ząb czasu i znalazłem całkiem dobre na samura.pl , tak że mogę z czystym sumieniem polecić. Także ostrzałki i kamienie od razu stamtąd zamówiłem i jestem zadowolony.

bonniee

postów: 10

20.12.2014 10:09

ja mogę polecić sklep.dajar.pl dla mnie są tam bardzo dobre rzeczy. Sama posiadam kilka rzeczy od nich i jestem bardzo zadowolona.

Marek87

postów: 10

10.08.2013 11:20

Ja cenię sobie noże ze sklepu internetowego www.tanake.com.pl
W tym sklepie najczęściej zaopatrują się restauratorzy, więc produkty tam są wysokiej jakości, również noże.

cherycherylady

postów: 1

03.07.2013 12:02

U mnie w domu noże ceramiczne używane są od kilku lat, szczególnie do krojenia mięs. Jeśli chodzi o wyposażenie lokali gastronomicznych najważniejsza jest jakość gadżetów. Ja lubię mieć wszystko porządne, co służy mi przez lata. Zakupy robię na http://gastronomia.comitor.pl/produkty
Dodatkowo lubię porządek w swojej kuchni, wszystko ma swoje miejsce.

post edytowany 2 razy, ostatnio 03.07.2013 12:03

Selprim_pl

postów: 39

15.06.2013 20:21

Jeżeli chodzi o akcesoria do wyposażenia kuchni,to zapraszam także na www.Selprim.pl chętnie pomożemy podczas wyboru.

denia

postów: 26

27.03.2013 18:43

Teraz noże ceramiczne już staniały tak że można sobie wypróbować. Aczkolwiek też używam akcesoriów kuchennych fiskarsa najbardziej podoba mi się ostrzałka która znakomicie ostrzy noże.

myszsza

postów: 251

24.02.2013 20:58

Ceramiczne noże w mariażu z kaflami na kuchennej podłodze są do bani. Sama nie mam, ale koleżanka miała dwa, kosztowały w zestawie 300 zł. Fakt, do pomidorów świetne. Jeden upadł na podłogę - do śmieci. Drugim próbowała pokroić schab z kością na kotlety - do śmieci. Mam od kilku lat zestaw stalowych noży Fiskars. Używam, ostrzę, dalej używam, pomidory kroję, schab z kością też. Warto wydawać taką kasę, by chuchać na nie i dmuchać? W kuchni, gdzie się dzieje jedzenie, noże i garnki czasem spadają. Takie życie.

milka200

postów: 3

22.02.2013 21:56

Noże ceramiczne są rewelacyjne, kroją super. Sama mam kilka i sobie chwalę.

salomea0903

postów: 7

14.11.2012 09:49

ktośc wcześniej napisał że używa noży kyotop kyocera musze przyznac ze to swietny wybór. ogólnie kyocera ma swietne noże i ich seria legent też jest niezła, ale wrażenie robią tez te z kolorową raczką ostre i do tego fajnie wyglądaja

kamilsakalus

postów: 29

29.06.2012 16:59

@ciasto-marchewkowe: piszesz, że używasz noża ceramicznego tylko do miękkich składników. To po kiego w ogóle do tego nóż kupować? Miękkie rzeczy to ja jestem w stanie plastikowym nożykiem za 10 groszy pokroić :-)

pStanley

postów: 2

29.06.2012 00:26

Posiadam 2 noże Kyocera kyotop i muszę przyznać że pod względem jakości cięcia żaden stalowy nie może się z nimi równać. Są bardzo drogie, ale bardzo ładne i świetnie wykonane. Jedyne co mi się nie podoba to to że wzór sandgarden można zarysować np. innym nożem. O ostrzenie nie trzeba się martwić ponieważ Kyocera dożywotnio ostrzy je dla nas za darmo. Dla tych co wiedzą o co chodzi tymi nożami można ścinać "skórkę" z kartki papieru (tak jakby ciąć ją w poprzek). Mam je od miesiąca i do tej pory są idealnie ostre, za jakiś czas napiszę czy faktycznie trzymają ostrość ponad rok :)

denia

postów: 26

18.06.2012 20:30

W takim układzie jeżeli ktoś mógłby przybliżyć wady i zalety takich noży, bo właśnie planuję taki zakup jako dodatkowe wyposażenie kuchni, ale ceny są powalające i opinie bardzo różne. Dotychczas czytałem, żeby ich nie używać na deskach szklanych

ciasto_marchewkowe

postów: 25

13.06.2012 14:47

Ja również mam noże firmy Kyocera, kupiłam niedawno, przez internet ze stylowazastawa.pl, trochę zapłaciłam, a teraz użytkuje (tylko do miękkich składników oczywiście) i tną i ciachają świetnie. Na razie nic mi się nie tępi, uważam na nie i dbam trochę bardziej, niż o zwykłe. Jestem zadowolonym konsumentem i mogę polecić tą i tylko tą markę (innych nie znam, więc). Odsyłam też na specjalistyczne fora, a, ku mojemu zdziwieniu, jest sporo takich.

kamilsakalus

postów: 29

13.06.2012 10:31

to, że noże ceramiczne się tępią ja wiem. Reklamy z których wynika, że jest inaczej zwyczajnie wprowadzają w błąd. Chodzi jednak o to, by to tępienie maksymalnie opóźnić ze względu na wysoki koszt ostrzenia. Stąd moje pytanie o markę.

Gonzo

postów: 103

13.06.2012 08:54

To "klasyczne" noże ceramiczne czyli twarde i kruche. Jak mi jeden źle spadł na ziemię to mu sie czubek ułamał. W warunkach domowych nie da się ich naostrzyć, trzeba wysyłać do specjalistycznych punktów ostrzenia i to ostrzenie jest (a przynajmniej było) dość drogie. Nadają się do miękkich produktów, typu pomidory i to na miękkich deskach z drewna i tworzywa (broń Boże kości na szkle). Początkowo były niewiarygodnie ostre. Pomidory przecinały prawie zanim jeszcze zdążyłam je dotknąć, ale mimo że nie kroiłam kości na szkle to po latach trochę się stępiły i już trzeba trochę popiłować pomidor, więc efekt magii zniknął, a że nigdy nie mam czasu jechać na drugi koniec W-wy żeby je oddać do ostrzenia i teraz nowe są już prawie w cenie tego ostrzenia, kupiłam nowe na wyprzedaży za psie pieniądze.. Chyba trzeba je traktować jako jednorazówki- póki są ostre.

myszsza

postów: 251

12.06.2012 23:18

Kyocera dla mnie to tylko drukarki, napisz coś więcej o nożach.

Gonzo

postów: 103

12.06.2012 19:14

Dobrych kilka lat temu kupiłam noże (różnych rozmiarów) firmy Kyocera. Wtedy były dość drogie i sprzedawca zapewniał mnie o ich wysokiej jakości. Teraz noże tej firmy są już dużo tańsze. Ostrza wprawdzie się nie rozwarstwiały ani nie wypadały przez wszystkie te lata, ale wbrew zapewnieniom sprzedawcy noże stopniowo się stępiały, więc po kilku latach kupiłam sobie nowe, już dużo tańsze. Moim zdaniem technologia noży ceramicznych z latami się poprawia,a cewny spadają więc może jednak lepiej zdecydować się na zastępowanie ich po kilku latach nowymi.

kamilsakalus

postów: 29

11.06.2012 20:01

Jaką markę polecacie? Nóż nie ma być najtańszy, ma być najlepszy. Miałem już kilka i wszystkie to był badziew. Albo ostrze wypadało z rączki i dostawało luzów, albo się tępiło błyskawicznie, albo ostrze się po prostu rozwarstwiało.
Szukam noża na lata.