Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Książki kulinarne

FORUM kuchnia+ Nigella Express

nika

postów: 31

26.11.2007 08:46

zrobiłam, ale jednak dynia nie jest moim ulubionym warzywem

nika

postów: 31

15.11.2007 09:19

Dziękuję bardzo, ale powiedz, czy myślisz, ze dynię można też wsadzić do mikrofalówki, żeby było szybciej?

amitace

postów: 36

20.10.2007 21:03

Droga Niko, oto przepis (jż po polsku) smacznego :-)

Roasted pumpkin, feta and radicchio salad:
składniki
850g miąższu dyni, obranej i pozbawionej nasion ("przed" oprawieniem będzie to ok. 1 kg dyni)
1 łyżka oleju
pół czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w półtalarki
sok z 1-2 lemonek (w sumie ok. 1/4 szklanki)
50 g orzeszków pinii
1 główka radicchio, porwana/pokrojona w kawałki wielkości "na kęs"
225 g fety, pokrojonej lub pokruszonej w kostkę
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
1/4 łyżeczki z pestek dyni

Co i jak?
nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój dynię w kostkę o boku ok. 5 cm, rozrzuć na blaszce do pieczenia, skrop oleje (tą jedną łyżką). Piecz ok 45 min , aż dynia będzie miękka, ale nie "ciapowata"
Wyjmij blaszkę i odstaw do ostudzenia. Ten etap przyrządzania sałatki można wykonać dzień wcześniej i przechować dynię (po przestyudzeniu) w pojemniku przez noc w lodówce.

cebulkę rozkrus na piórka i amarynują w soku z limonek conajmniej przez 15 min.

Na suchej patelni lekko przypraż orzeszki pinii 9uwaga, szybko się podpiekają!), co chwile potrząsając patelnią, żeby nasionka rowno się zrumieniły.

Przelóż zimną dynię do misy na sałątkę, dodaj ser, amarynowaną cebulkę (sok zostaw w miseczce), radicchio oraz połowę orzeszków pinii. Lekko wymieszaj dłońmi.

W miseczce po cebuli , z resztką soku, wymiesaj olej z orzeszkow i oliwę z pestek, wymieszaj, polej sałatkę. Wyłóż wszystko na duży talerz (ewentualnie), posyp resztką orzeszków.

starcza na 4 porcje "lunchowe" lub na 6 porcji jako przystawka

nika

postów: 31

17.10.2007 08:39

a czy może jest tam przepis na sałatkę z dynią i fetą? umknął mi w tv. Możesz poszukać, bo brzmiał smakowicie

amitace

postów: 36

12.10.2007 19:26

Kupiłam, przeczytałąm, zaczęłam testować. trochę przpeisów się powtarza (nieśmiertelny trifle, ale co to by byla za książka brytyjska o kucharzeniu bez trifle:-) generalnie - jest OK:-), polecam (niestety póki co dostępne tylko wydanie hardocver, a przez to droższe)