Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Posiej i zbierz

FORUM kuchnia+ Nasturcja

migotka333

postów: 1184

21.04.2009 09:20

masz rację :-D Jacku1f. Ten sklep jest fenomenalny. Ja już nic nie będę robiła swojego, tylko kupowała w tym sklepie gotowe. Niestety ten sklep nie należy do najtańszych więc szybko pójdę z torbami :-D

jacek1f

postów: 2296

21.04.2009 09:06

Alex, tu z Ugotujto:
Kapary z owoców nasturcji - składniki
50 dag zielonych owoców nasturcji
1 łyżeczka soli. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-proc. lub 2 szklanki białego octu winnego
10 dag cukru
3 goździki
kawałek cynamonu (2-3 cm)
Kapary z owoców nasturcji - sposób przygotowania
Owoce nasturcji starannie przebierz, opłucz i osącz. Zagotuj wodę z solą, włóż owoce, gotuj 10-12 minut. Następnie odcedź je i przełóż do małych słoiczków. Przygotuj zalewę: zagotuj 1,5 szklanki wody z octem (do octu winnego nie dodawaj wody), cukrem i korzeniami. Z zalewy wyjmij goździki i cynamon, polej owoce nasturcji. Szczelnie zakręć i pasteryzuj 15 minut w temp. 70°C.

tylko poco sie katowac tym, jak pyszne kapary mozna kupic w Poznaniu w takim jednym fajnym sklepie?

:-))) pozdrawiam

minutka

postów: 1250

20.04.2009 18:15

Najlepiej uprawiać ją samemu np. jako pnącze lub roślina zwisająca na balkonie. Wtedy będziesz mieć kwiaty naprawdę świeże. Z kupnem może być problem, bo tę świeżość szybko tracą.
Tylko trzeba się nastawić na odwiedziny mszyc, po prostu przepadają za tą rośliną.

alex1616

postów: 27

20.04.2009 14:54

a czy wiesz może kiedy zrywać i gdzie znaleźć nasturcję. Byłabym także wdzięczna za przepis na nasturcję a la kapary w zalewie...

ewazuza

postów: 19

06.05.2008 16:31

Ja dodaje kwiaty nasturcji do sałaty z winegretem,posypuje wierzch raczej dla ozdoby niz dla smaku.No i mozna robic z nasion nasturcji cos a la kapary w zalewie ale jeszcze nie robilam

alicka

postów: 134

08.02.2008 12:30

Należy do ziół, podobno można ją dodawać do sałatek (młode listki) ale dodaje się jej tylko trochę bo "zabija " smak potrawy, czy może ktoś stosuje nasturcje w kuchni ?