Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Naleśniki :)

aki

postów: 1

05.02.2009 19:22

ciekawy przepis z tym piwem-trzeba wypróbować

MarcinO

postów: 415

17.12.2008 11:49

robiłem tą potrawę na sylwestra zeszłego, dodając do farszu troszeczkę win. Zeszło w niecałe 5 minut. Gorąco polecam tym, którzy szukają prostych, smacznych dań!

Chenia

postów: 459

17.12.2008 11:38

Naleśnikowe cannelloni z mięsem

Zainspirował mnie kiedyś przepis Delii Smith na naleśnikowe cannelloni ze szpinakiem i 4 serami

Przepis Delii na ciasto naleśnikowe:

Składniki
10 dag zwykłej mąki
2 duże jajka
sól
200 ml mleka
90 ml wody
5 dag masła

Przygotowanie
Do dużej, ustawionej na ściereczce miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajka i dodajemy sól. Ubijamy elektrycznym mikserem, stopniowo dodając płyny.
Gdy mieszanka jest całkiem gładka i bez żadnych gruzełków - dodajemy 2 łyżki stołowe roztopionego masła i mieszamy. Mocno rozgrzewamy osiemnastocentymetrową patelnię, smarujemy roztopionym masłem, nalewamy 2 łyżki stołowe ciasta, rozprowadzamy je po dnie przechylając patelnię i smażymy 30 sekund, po czym obracamy naleśnik i smażymy kolejne 30 sekund na drugiej stronie.

Używam rózgi zamiast miksera, mniej roboty w wyciąganiem :-) i najtańszej patelni z IKEA - 8 zł - bo lubię na niej smażyć naleśniki

Sos mięsny robię jak do spagetti:

Składniki:
ok. 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego z szynki
sos pomidorowy w kartoniku 500 g np. Tomatera Primo Gusto
cebula
czosnek
oliwa
sól pieprz zioła (oregano, bazylia)

Mięso na patelni podsmażam na oliwie razem z posiekaną cebulą, solę i pieprzę. Do garnka wlewam sos pomidorowy i podgrzewam na małym ogniu. Jak mięso się usmaży wsypuję wszystko z patelni do sosu, doprawiam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, ziołami (jak mam wkrajam świeże oregano), wciskam 2-3 ząbki czosnku. Można trochę pogotować, żeby zagęścić sos pomidorowy.

Nakładam farsz na naleśniki i zawijam, jak krokiety, układam przygotowane naleśniki w naczyniu do zapiekania.

Zalewam sosem beszamelowym i posypuję serem żółtym, mozzarellą lub parmezanem, jak mam.

Sos beszamelowy:
masło
mąka poznańska
śmietana (używam UHT 30%, jak odpuszczam dietę :-), ale najczęściej UHT 18%, a jak nie mam to mleko zwykłe też ujdzie)
bulion
sól pieprz

Do rondelka wkładam kawałek masła, im więcej masła tym więcej mąki i docelowo więcej sosu, jak masło się roztopi posypuję je mąką i mieszam, robi się taka ciapka, ważne żeby nie była za sucha (trzeba wtedy dodać trochę masła), krótko podsmażam, następnie trzeba wlać zimnego mleka i prawie ciągle mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia, w trakcie mieszania sos zgęstnieje, można dolewać mleka regulując jego gęstość, trzeba dodać sól i pieprz do smaku. Sos gotuję na małym ogniu jakieś 10 min, żeby pozbyć się smaku mąki.
Dla mnie klasyczny sos beszamelowy jest trochę bez smaku, do zasmażki dolewam zimnego rosołu i śmietanki i niestety lubię dodać odrobinę vegety dla zaostrzenia smaku. Sosu robię ok. pół litra.

Zapiekankę piecze się w temp. 200 st. jakieś 20 min, do zrobienia fajnej skórki.
Smakuje na ciepło i na zimno drugiego dnia też :-)

mozaika

postów: 58

25.11.2007 15:28

Też tak mam
;D

marieta5

postów: 495

25.11.2007 00:52

Kiwi - ja mam tak samo z tym pierwszym plackiem :)

Dzięki za wszystkie rady :)

kiwi

postów: 234

22.11.2007 00:07

Ostatnio zajadałam się naleśnikami z różnymi warzywnymi nadzieniami. Szpinakowe były najlepsze!

Kiedy robię naleśniki uwielbiam zjadać ten pierwszy nieudany (ZAWSZE!!!) placek. Jakoś tak najbardziej mi smakuje :>

mozaika

postów: 58

21.11.2007 22:48

Najlepiej do ciasta naleśnikowego wlać 2-3 łyżki oleju. Wtedy nie trzeba smarować patelni. Za czasów mojej babci naleśniki smażyło się na patelni przecieranej co jakiś czas skórką od słoniny (lub kawałkiem słoniny po prostu)
:D

marieta5

postów: 495

20.11.2007 18:54

Piwo do ciasta? :D
Ja nigdy tego nie praktykowałam:)
Ale z chęcią wypróbuję :)
A naleśniki smarzyć na oleju, czy na maśle? (bo za smalcem to nie przepadam)
I patelnia ma być mocno posmarowana tłuszczem?

alicka

postów: 134

16.11.2007 12:14

ja jak gromadzie dzieciaków robiłam naleśniki to na mleku i śmietanie 30% <nadzienie biały ser z żółtkiem )

jacek1f

postów: 2296

15.11.2007 21:13

bo fajnie miec w zamrażalniku kawalek słoniny ze skórką - na zawsze jest taki sprżęt - naj naj do smarowania patelni.

i tak, jak najbardziej - ja tez zawse piwo dodaje zamiast wody do ciasta:-)

mozaika

postów: 58

14.11.2007 22:26

Ja lubię naleśniki na piwie. Mogą być z farszem wytrawnym, mogą być ze słodkim. Po prostu zamiast mleka dodaje się piwo.

alicka

postów: 134

14.11.2007 16:47

Ja robie naleśniki na smalcu (sama go wytapiam),wszystkie składniki wrzucam tak na oko (tyle razy robiłam,że nie bawię sie w odmierzanie)pierwszy traktuje jako tzw. testowy zjadam go i wiem czy zbyt mało cukru lub cynamonu(jeśli są na słodko),do ciasta wytrawnego dodaję świeżo startą gałkę muszkatałową lub paprykę w proszku.

Chenia

postów: 459

13.11.2007 09:51

Wczoraj oglądałam naleśnikowego Słodkiego drania - trzy fajne przepisy do sprawdzenia - pozdrawiam.

marieta5

postów: 495

13.11.2007 02:18

Na wstępie przyznaje : nie umiem robić naleśników:)
Zawsze wychodzą za grube, za tłuste, za słodkie, za mało słodkie... - mogę tak wymieniać i wymieniać.
Proponuję, abyście wypisywali tu swoje przepisy na naleśniki, placki, - na słodko, wytrawnie :)
Na te pulchniutkie i na te zupełnie cienkie :)