Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Ulubione restauracje, puby, kawiarnie

FORUM kuchnia+ Najlepsi kucharze jakich znacie

Okey86

postów: 4

16.10.2012 08:15

owocowadziewczyna napisała 22.03.2012 11:07:
Mama - to dla mnie najlepszy kucharz. ;)
Dokładnie, zawsze jedzenie domowe smakuje najlepiej ;) Ale też bardzo smaczne jedzenie jadłem w restauracji Pod Złota Pipą w krakowie więc tam też kucharzom należą się gratulacje!

owocowadziewczyna

postów: 49

22.03.2012 11:07

Mama - to dla mnie najlepszy kucharz. ;)

Nejt

postów: 38

22.09.2011 13:01

Dla mnie najlepszymi kucharzami są Ci, którzy potrafią wykorzystać lokalne ( choćby krajowe ) produkty bez tej całej nadmuchanej ekstrawagancji. Znam osoby, które z niczego robią cuda i nie ma tam ani grama napuszenia. Zresztą co by tu daleko szukać sam tak robię i mam szacunek dla ludzi ceniących smak, a nie miejsce w rankingu TOP.

Nie docenia się ludzi mających smak i poczucie estetyki jesli nie są medialni , a jest to błąd nr 1. W małej knajpce może znajdować się wielki kucharz. Liczą się - serce, kubki smakowe i rozum - nie urągając jednak tym bardziej znanym, a tylko podkreślam talenty tych "pomniejszych".

pozdrawiam

bartekpop

postów: 1

12.02.2011 11:10

kuCHarze

alvaro

postów: 25

17.05.2010 15:58

k.tyczynski napisał 15.05.2010 17:48:
Wiecie czemu nie ma znanych kucharzy w Polsce? Bo polska to nie jest kraj, w którym promuje się gotowanie, kuchnię i tego typu sprawy. U nas mówi się ciągle o polityce, gejach i religii. W innych krajach, jeżeli kuchnia nie jest na 1. miejscu, to na 2. lub 3., dzieci są uczone przez rodziców, o tradycjach i rodzinnych przepisach. Są uczone, że to jest jedna z ważniejszych rzeczy i jak osiągają już wiek odpowiedni, to boom i świat przed nimi. Co innego z Ramsayem, który otworzył restaurację w wieku dopiero 30 lat. Dużo dała mu praktyka z M. P. Whitem, który go nauczył bardzo dużo. Jeszcze dodam, że my w Polsce boimy się eksperymentować. Obiad to schabowy ziemniaki i surówka, nie ma mowy o zmianie tego. Chociaż już się to powoli zmienia, przynajmniej mam taką nadzieję :D
Wiesz różnie to bywa, może jak ktoś jest z boku to może tak stwierdzić, ale widzę, że są i powstają kluby szefów kuchni, nie mam nic przeciwko, tylko niech będzie więcej polskich kucharzy działaczy tam, kiedyś tego ogólnopolskiego klubu kucharzy był Kurt, ale się to zmieniło, no i dobrze bo to powinni prowadzić polscy kucharze, a zagraniczni, powinni być tylko członkami, teraz jeszcze widziałem, że powstał klub greckich kucharzy w Polsce z Teofilem, może źle może i dobrze, nie wiem zależy co robią i jak robią jak jeżdżą tylko na imprezy i się lansują to kiepsko, ale jak pomagają innym polskim kucharzom zdobyć wiedzę to ok, na dzisiejsze czasy widzę, że w takich klubach ma człowiek z zagranicy więcej popularności niż Polak, a szkoda bo właśnie Ci z zagranicy powinni się uczyć, od naszych polskich kucharzy. Kiedyś oglądałem jakiś polski program jakiejś regionalnej kuchni i były jakieś mistrzostwa w pierogach i akurat szefem jury był Kurt, i pamiętam jego wypowiedź po wyborze finalisty, że w Polsce je się za dużo pierogów, więc co taki kucharz wie na ten temat.

Patrol955

postów: 3

16.05.2010 14:35

najpierw trzeba się wybic jak każdy z tych wszystkich kucharzy co wymieniacie od noszenia brudnych talerzy do szefa kuchni tak każdy z nich zaczynał a jężeli chodzi o Polskę to prawda zgadzam się z k.tyczynskim ;p a moim ulubionym kucharzem oczywiście nie polak :D Gordon Ramsay

k.tyczynski

postów: 81

15.05.2010 17:48

Wiecie czemu nie ma znanych kucharzy w Polsce? Bo polska to nie jest kraj, w którym promuje się gotowanie, kuchnię i tego typu sprawy. U nas mówi się ciągle o polityce, gejach i religii. W innych krajach, jeżeli kuchnia nie jest na 1. miejscu, to na 2. lub 3., dzieci są uczone przez rodziców, o tradycjach i rodzinnych przepisach. Są uczone, że to jest jedna z ważniejszych rzeczy i jak osiągają już wiek odpowiedni, to boom i świat przed nimi. Co innego z Ramsayem, który otworzył restaurację w wieku dopiero 30 lat. Dużo dała mu praktyka z M. P. Whitem, który go nauczył bardzo dużo. Jeszcze dodam, że my w Polsce boimy się eksperymentować. Obiad to schabowy ziemniaki i surówka, nie ma mowy o zmianie tego. Chociaż już się to powoli zmienia, przynajmniej mam taką nadzieję :D

post edytowany 1 raz, ostatnio 15.05.2010 17:49

alvaro

postów: 25

15.05.2010 13:54

Marco Pierre White, wszyscy znani kucharze polscy i ala polscy powinni mu pochylić głowę i nauczcie się od niego gotować a nie lansować w ze swoim kitleami jak choinka na swieta wyszywanym od sponsorów, a co do kuchni nie chodzi mi o polską kuchnię ale o prostotę, styl i jakość.

ragique

postów: 26

17.04.2010 23:48

ja nie wiem czy to błąd czy wielbląd ale kuHarze to chyba nie bardzo :o) a w temacie to mój Motylek :o)

alvaro

postów: 25

17.04.2010 20:16

Zgadzam się, w polsce są lansowani ale kucharze zagraniczni, jak się kogoś zapytam znasz jakieś programy kulinarne czy kucharzy, wszyscy mowia pascal, kurt, russo, teofil, czy ostatnio ten joseph czyli jozek dla zanjomych co gotuje w dzien dobry tvn, a jak sie zapytam ok a znasz jakis polskich kucharzy to ktos powie moze jednego albo wcale, masakra dobrzy kucharze polscy ciezko pracuja a sie lansuja zagraniczni, i czemu jak sa polskie konkursy kulinarne to polowa jury albo i czasami sam sa głownymi jurorami, a i czemu w polsce kazdy jakis kucharz w tv czy na konkursie czy gdzie kolwiek dlaczego maja kitle jak choinki na swieta tyle naszywek od sponsorow, w wielkiej brytanii czy innych krajach nie ma czegos takiego ok moze maja sponsorow moze nie ale zakladaja bialy kitel nawet czasami bez nazwiska mozemy ogladac gordona, marco pierre white, i inne pracuja w bialych kitlach

Chief_Botta

postów: 16

18.01.2010 11:38

Marco Piere white :)
no i oczywiscie ja :)

Ela LISA

postów: 1956

03.12.2009 11:59

Nasi kucharze, sa dretwi.sztywni i nie maja wlasnego zdania. Jezeli jeden cos wymysli, to ida za nim inni. Ktory z naszych szefow kuchni, potrafilby powiedziec tak jak Rick S w swoich programach, ze takie gotowanie,jak nam pokazuja na pokazach i restauracjach , czy w hotelach, to jest g.... nie gotowanie.Gdzie u niego, w jego programach,leje sie tyle wina, gdzie jest taka napuszona glupota? Nigdzie. On i wielu innych kucharzy na swiecie,do tego juz doszlo.Nasi jeszcze nie.
Dla mnie,mistrzami kuchni, byli dziadkowie, rodzice mojej matki.Nie zapisywali przepisow.Potafili zrobic wszystko.Babcia ma teraz 85 lat, i juz nie gotuje.Dziadka ,nie ma z nami ,od ponad 11 lat.Przepadlo setki, wspanialych przepisow, bo bylismy za glupi, zeby je zapisywac.Zawsze kazdemu wydaje sie , ze cos bedzie wiecznie trwalo.Tak niestety nie jest.Pozostal ten smak, nie do odtworzenia ,i zapach, ktory bede pamietala do konca zycia.To byly szczesliwe chwile, pelne milosci i spotkan z ludzmi, ktorych, nie ma juz z nami.

kucharzynka

postów: 7

27.10.2009 22:02

Moja mama :)

snoozy

postów: 2419

23.10.2009 09:43

Ja miałem przyjemnośc widziec jak wygląda szkoła Vallicorte w Toskanii gdzie szefem jest Gianluca Pardini.Jak uzbieram kase to kiedyś tam wezme kilka lekcji chociaż taką szkołe jaką mam od cioci z Toskanii chyba mi wystarczy :-)

arti

postów: 28

23.10.2009 08:19

Snoozy,masz rację że więcej my ściągneliśmy.Ale jak patrzę ostatnio na koszyki w sklepie,co zawierają.To zastanawiam się,czy Polacy zaprzepaścili dorobek kulinarny poprzednich pokoleń,jak i ściągnięte przepisy od Francuzów.A tak na marginesie,sam zapisałbym sie do takiej szkoły.Miałem kiedyś możliwość przez znajomych we Francji,zobaczyć jak odbywają się zajęcia.Było jak dla mnie ,fantastycznie.

snoozy

postów: 2419

22.10.2009 15:44

Mysle,ze jeśli chodzi o szkoły gotowania w Polsce to jest to wielkie pole do popisu bo konkurencji nie ma a chętnych z mojego grona jest wielu by w takiej szkole się zahaczyc.Co do Francuzów to niestety my więcej od nich sciągneliśmy niż oni od nas szczególnie za sprawą Stanisława Leszczeńskiego natomiast Francuzi swoja kuchnię głównie oparli na kuchni włoskiej a to za sprawą Katarzyny Medycejskiej, która oprócz świetnych potraw dała Francuzom widelec :-)

arti

postów: 28

22.10.2009 11:41

Podejrzewam że,dużo jest osób które gotują zawodowo,ale nie szukają takiego splendoru.Zastanawiam się,dlaczego kolejna filia znanej szkoły kulinarnej powstała już w Rosji.A Polska zero.I pomyśleć że,kiedyś kucharze z Francji ściągnęli nasze przepisy na swoje podwórko.Niestety, było to bardzo dawno.

Marioletta

postów: 1

25.07.2009 21:05

myślę ze najlepsze przepisy ma bosonoga Contessa

damianszczyp

postów: 2

03.05.2009 14:26

każdy zna kogoś kto gotuje zawodowo. Może warto napisać o swoim kandydacie parę słów, no i przede wszystkim gdzie go znaleźć. Poznajmy konkurencje pana Oliwiera :D