Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Posiej i zbierz

FORUM kuchnia+ Na przedwiosnie polecam kielki z parapetu :)

SmileyFace

postów: 1

20.05.2014 13:32

Ja ponad wszystko uwielbiam kiełki chińskiej róży. Sadzę też rukolę i oczywiście brokuł, bo ma właściwości antynowotworowe (http://terapiasokami.pl/nasiona-nakielki-brokula)

Wymarzonydom

postów: 25

04.12.2009 05:01

CZy ktoś ma doświadczenie w hodowli kiełków fasoli. Proszę...

arti

postów: 28

21.10.2009 15:41

Aż,się rozmarzyłem nad sałatką z kiełkami.Zwłaszcza słonecznika.

martatw

postów: 1

16.10.2009 10:16

Hej,

bardzo lubie kiełki fasoli mung. Kupilam sobie kiełkownice i zaczelam je hodowac. Naczynie wsadzilam do szafy - zeby bylo ciemno. Kieli szybko wykiełkowaly.

Problem w tym ze kiełki zawsze wychodza bardzo cienki i kwasne. Tylko wygladem przypominaja te ze sklepu. Czy ktos mi moce powiedziec jak chodowac kiełki fasoli mung?

minutka

postów: 1250

17.03.2009 15:04

Ja je wrzucam niemal do wszystkich potraw robionych wytrawnie.
Bardzo lubię i polecam z gotowanymi (lub pieczonymi) buraczkami, cząstkami i skórką pomarańczy, czerwoną cebulą (pokrojoną w piórka). Całość doprawiam sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem. Na koniec polewam octem balsamicznym i oliwą.
Kiełkami posypuję też makarony i risotto. Są nie tylko fantastycznym smakowym dodatkiem, ale i ładną dekoracją.
Świetnie się sprawdzają w twarożkach.

czaja

postów: 39

17.03.2009 12:40

dziś na śniadanko do kanapeczek jadłam pyszne kiełki lucerny, czytałam gdzieś o sałatce z kiełków i pomarańczy zaintrygowało mnie jak tylko kupię smaczne pomarańcze, teraz już o tak owe bardzo trudno:(, to zamierzam spróbować. A ktoś z was już próbował jakiś ciekawych przepisów na kiełki?

minutka

postów: 1250

11.03.2009 19:20

Tego się właśnie obawiam. Co prawda na niektórych nasionkach pojawiają się jakieś zaczątki, ale to trwa zbyt długo, nawet jak na moją cierpliwośc.
Chciałam wypróbowac coś nowego, ale nie wychodzi, trudno. Pozostaje mi sie cieszyc tymi, które robiłam do tej pory i które nastawiam na bieżąco, gdy tylko zobaczę, że poprzednie poletko za chwilę się wyczerpie.

jacek1f

postów: 2296

11.03.2009 15:23

ja żartowałem:-))

Prawda pewnie jest brzydsza i prostsza - oszukane partie kupiłaś:-(

minutka

postów: 1250

11.03.2009 15:21

Myślałam, Jacku, o tym przedwiośniu. Gdyby rzeczywiście było tak, że buraki na to reagują, to kiełków brokułów nie powinnam mieć tym bardziej. A tymczasem kiełkują w najlepsze. Wyjaśnienie zatem jest inne. Pytanie tylko jakie?
Poza tym przypomniało mi się, jak w dzieciństwie sprawdzałam z tatą, czy resztki nasion nadadzą się na obecny rok. Sprawdzając to robiliśmy tak, jak obecnie hoduję kiełki. Z burakami problemów nie było, wyrastały zimą.

yemaya

postów: 2

08.03.2009 21:26

a ja właśnie po raz pierwszy wykiełkowałam cokolwiek :) zaczęłam od rzodkiewki i byłam porażona faktem iż smakują jak prawdziwa rzodkiewka! a przecież kupiona o tej porze ma pewnie więcej chemii niż samego warzywa.

KATARZYNKA

postów: 760

07.03.2009 18:09

W tym roku dopiero teraz zabieram się za kiełki. Chyba mam mały poślizg. Marcinie pytałeś gdzie można dostać fasolę mung. Ja bez trudu kupuję ją w sklepach ze zdrową żywnością np. Organic. W Warszawie też są, a dokładną lokalizacje i asortyment można sprawdzić na www.organicmarket.pl

minutka

postów: 1250

06.03.2009 13:49

Marcinie, ja kupuję w OBI na Ursynowie, ale widziałam też w Leroy Merlin w Arkadii. Są też w Tesco z Ożarowa Maz. Te ostatnie polecam z całego serca, bo mam sprawdzone i są gotowe w ciągu 3 dni!

Jacku, może i prawda z tym przedwiośniem;-) Poeksperymentuję.

MarcinO

postów: 415

04.03.2009 22:59

gdzie można dostać nasiona kiełków w Warszawie? chodzi mi szczególnie o kiełki fasoli mung.

jacek1f

postów: 2296

04.03.2009 16:07

mMinutko:-) bo one, te buraki, dobrze wiedza ,ze do przedwiosnia to daaaleko jeszcze :-)

minutka

postów: 1250

04.03.2009 15:15

Od trzech tygodni zajadam się własnoręcznie "wyprodukowanymi" kiełkami. Jak co roku nastawiam fasolę mung, soczewicę, kukurydzę, rzeżuchę, bo za nimi przepadam Nowością u mnie są kiełki buraka czerwonego. Na opakowaniu jest napisane, że są gotowe po 4-6 dniach, a tymczasem mam je od 2 tygodni i tylko dwa nasionka puściły jakieś rachityczne niteczki. Wczoraj nastawiłam je ponownie. Może tym razem się powiedzie...

Iguana1971

postów: 18

08.02.2009 00:44

Straszny apetyt mi się zrobił po przeczytaniu tego wszystkiego o kiełkach i dlatego precz z kiełbasą jutro biorę się za kiełki :)

grzesiek

postów: 1

04.03.2008 11:33

muszę podjechać do sklepu ogrodniczego i samemu uprawiać kiełki w kuchni

kiwi

postów: 234

17.02.2008 17:10

Dzięki za pomysł z czosnkiem - szczypiorek jest świetny :D

jacek1f

postów: 2296

31.01.2008 19:21

a ja polecam powtykać w doniczke mała kilka ząbków czosnku - teraz wlasnie, jak jeszcze grzeja kaloryfery - wypuszcza sie błyskawicznie taki czosnkowy szczypior:-)

kiwi

postów: 234

21.01.2008 16:49

Pytanie - czy ktos z was hodował kiedyś kiełki dyni albo cukinii? Smaczne były?

Chenia

postów: 459

20.12.2007 10:10

:-)
Kiełkuję rzodkiewkę i fasolkę mung, brokuły mi wyszły, zapomniałam

Treska

postów: 161

20.12.2007 09:17

Oj, dzięki bardzo !!! Może nie za późno będzie poprosić Mikołaja o takie ustrojstwo ;)

Chenia

postów: 459

19.12.2007 14:46

Ze sklepu ogrodniczego, albo ze sklepu ze zdrową żywnością, ale powinny to być specjalne nasiona na kiełki. Mnóstwo nasion (na wiosnę kiedy kupowałam) było na allegro.
Używam plastikowej kiełkownicy, super wygodna sprawa, za swoją na wiosnę zapłaciłam jakieś 23 zł.
Najbardziej smakują mi brokuły i rzodkiewka, soczewica i fasolka mung zwykle mi wyrasta bez większego wzięcia. :-)

Treska

postów: 161

19.12.2007 12:31

Cheniu,
a nasionka na kiełki to takie po prostu ze sklepu ogrodniczego ?
Smaku mi narobiłaś na te pyszotki do kanapek :)))

Chenia

postów: 459

19.12.2007 11:31

Dzisiaj wstawiam brokuły :-)

kiwi

postów: 234

03.06.2007 11:52

Najważniejsze jest chyba to, aby cały czas miały wodę. To podstawa.

kiwi

postów: 234

03.06.2007 11:51

Kielki słonecznika to mój przysmak. żawsze się udają a robię je tak: nasionka płuczę na sitku, moczę je potem ok. 10 godzin w słoiczku z ciepłą wodą (zakręcony słoik kładę na grzejniku), znów przepłukuję a potem wykłądam je na mokra watę w pojemniku próżniowym. Przez dwa dni siedzą sobie w ciepłym miejscu nie do końca przykryte pokrywką tak aby mialy dostęp powietrza. Gdy korzonki się zagnieżdżą, odkrywam pojemnik i dalej często podlewając trzymam w ciepłym miejscu przez kilka dni. Rosną w oczach:)

karola_1

postów: 1

04.05.2007 22:35

hejka próbowałam hodować kiełki słonecznika na różne sposoby jednak nie wychodziły mi takie ładne dorodne i długie jak w sklepach. Liście często miały pożółkłe i poplamione:/ nie wiecie czego to mogła być wina?kiełki kupiłam oczywiście w sklepie ze zdrową żywnością...

Chenia

postów: 459

26.04.2007 12:18

Trzymać można conajmniej ze dwa dni, możesz sprawdzić Yolanda na opakowaniu kiełków w sklepie, na pewno jest informacja o przydatności do spożycia. Ja raz zapomniałam o kiełkach i trzymałam swój zbiór przez tydzień w lodówce. Nie odważyłam się zjeść i wylądowało w śmietniku :-(

Chenia

postów: 459

26.04.2007 12:14

Kiełkujące buraczki są też bardzo smaczne!

Chenia

postów: 459

14.04.2007 13:28

Kiełkownica jest super właśnie hoduję rzodkiewkę, brokuły i groszek. Następnym razem będzie soczewica i fasola mung :-)

Chenia

postów: 459

23.03.2007 14:10

Już wiem urządzonko nazywa się kiełkownica i można je kupić na Allegro za jakieś 23 zł. Jak tylko odzyskam płynność finansową kupuję i rozpoczynam hodowlę :-)

yolanda

postów: 1

23.03.2007 08:28

Jak długo można przechowywać kiełki i w jakiej temperaturze ,aby nie straciły swoje walory smakowe oraz wartościowe?

Chenia

postów: 459

21.03.2007 14:33

Jak sie zabrać do tych kiełków? Temat mnie zaintrygował, bo siostra widziała u koleżanki jakieś urządzonko do hodowania kiełków. Ja sadzę tylko rzeżuchę na wacie. Prosze o jakąś instrukcję. Kiełki brokułów brzmią bajecznie...

joanais

postów: 2

03.03.2007 17:03

Radze uwazac na nowalijki o tej porze roku.. pedzone nawozami az strach ;)
Co roku na przedwiosniu hoduje swoje kielki na parapecie - sa super do kanapek, salatek i nawet potraw na cieplo :) Do tej pory robilam tylko klasyczne i popularne - lucerne, rzodkiewke, brokuly (kielki brokulow maja 20-30 razy antynowotworowego sulforanu niz dorosle zielone warzywko!)
W tym roku zamierzam sprobowac nowych smakow: kielkow z czerwonej kapusty, rukoli i kozieradki.. Czy ktos juz hodowal ten rodzaj kielkow ?
Pozdrawiam zwolennikow zdrowej kuchni :)