Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26981 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ MORSKA ODYSEJA RICKA STEINA

więcej >>

jacek1f

postów: 2296

28.02.2011 10:50

moze z 3 odcinka, ale tam nie bylo zotek chyba:
Składniki
50 ml oliwy extra vergine
1 cebula
1 łyżeczka (5 ml) papryki w proszku
150 ml passaty (włoski przecier z pomidorów)
50 ml wytrawnego, białego wina (Albariño)
1,75 kg oczyszczonych małży (sercaków)
szczypta pokruszonej, suszonej papryczki chilli
1 łyżka (15 ml) beurre manié*
1 łyżka (15 ml) posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i mieszając, smażyć ok. 20 minut. Dodać paprykę w proszku, wymieszać i smażyć chwilę. Dodać passatę i wino, wymieszać i gotować parę minut aż zgęstnieje. Wrzucić małże, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok. 4 minut, aż małże się otworzą. Posypać pokruszoną papryczką chilli, wymieszać. Dołożyć beurre manié i dobrze wymieszać. Gotować ok. 1 minuty aż sos zacznie gęstnieć, posypać natką, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wyłożyć na głębokie talerze i podawać.

* buerre manie

Równe wagowo ilości mąki i masła o temperaturze pokojowej zmieszać na gładką pastę. Przełożyć do miseczki, przykryć i przechowywać w lodówce.

© Rick Stein
.................

Chyba, ze byl to sos holenderski?

np taki:
.
Ilość wystarczająca na minimum 4 dania:

* 1/2 kostki masła
* 4 żółtka
* sok z 1/2 cytryny
* sól, biały pieprz

Wykonanie:
Żółtka ubijam na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wciąż ubijając, stopniowo dodaję rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, można je też ubijać na parze.

>.....?

pozdrawiam

kamil

postów: 283

28.02.2011 00:13

przypomnijcie mi proszę nazwę sosu, bo mam dziurę w głowie. W którymś z programów rick stein robił taką wielką michę małż, którą posypał pietruszką i zalał takim białym sosem, robionym w kąpieli wodnej, m.in. z żółtek. I za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć nazwy, ale wiem, że to bardzo znany i popularny sos. Pomożecie?

mag

postów: 17

14.08.2009 09:22

Kocham Morską Odyseję! Jeden z niewielu programów, które mam ochotę oglądać bez przerwy. Ba, nawet mój mąż, absolutnie nigdy nie zainteresowany kuchnią.tv i jej programami zawsze z przyjemnością oglądał (później zachłysnął się Bez rezerwacji oczywiście).

jacek1f

postów: 2296

13.08.2009 16:00

zdecydowanie jestem ZA - im wiecej tym lepiej. Moze byc kosztem Slodkich Różnych Gości:-)

MaxRedaktor

postów: 174

13.08.2009 14:55

Powiem tak: jak dla mnie, to Ricka w Kuchni.tv powinno być zdecydowanie więcej. Na szczęście już za kilka dni pojawi się na małym ekranie :)

Ela LISA

postów: 1956

18.02.2009 09:54

Rick jest swietnym kucharzem.Czy nie mozna wyemitowac jeszcze innych programow Ricka i zrobic powtorki poprzednich? Swietnia kuchnia,klasa przepisy.Prowadzacy jest w czolowce moich ulubionych kucharzy.Wszystko co do tej pory ugotowalam z przepisow Ricka jest strzalem w 10. Pieklam nawet ges nadziewana farszem z chlebem..Wedlug programu z BBC. Blysnelam przed babcia i mama.Kocham gotowac.To kucharz z najwyzszej polki.Pozdrawiam.

MaxRedaktor

postów: 174

24.08.2007 11:18

Właśnie miałem okazję obejrzeć pierwszy odcinek innej epopei Ricka, a mianowicie "Mediterranean escape", która to pokazuje właśnie BBC.
Super!

MaxRedaktor

postów: 174

22.08.2007 11:51

Ech, ja uwielbiam inną odyseję Ricka, choć ta jest również fascynująca. A chodzi mi o French Odyssey, podczas której to płynie barką przez całą Francją - rewelacja! Mam nadzieję, że kuchnia.tv o niej nie zapomni.

post edytowany 1 raz, ostatnio 22.08.2007 11:51

ZSGKRAKÓW

postów: 4

06.08.2007 18:06

tak...mortha to badziew, jest tak głupie, że aż .... Nie to nie jest śmieszne, po prostu głupie. xD ZGRABNE GOTOWANIE TEŻ DO MOICH ULUBIONYCH NIE NALEZY...

mereszka

postów: 272

22.06.2007 21:00

Czy jest szansa na jakieś inne programy Ricka? Marzenia... :-)

fumo

postów: 3

23.05.2007 20:24

No ale dlaczego nie ma już odysei na antenie?! błąd, amerykanskie badziewia psuja wizerunek programu, jak telewizja startowala to nadawali same perełki a teraz tylko Martha i Martha, brrrr.

KUKIZZ

postów: 1

16.03.2007 16:33

Znakomity program.Dla mnie na PIĄTKE!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju żyjątka morskie(a w szczegolności te mało u nas znane i popularne-prawdopodobnie ze wzgledu na cene i dostępność).

Chenia

postów: 459

14.03.2007 15:47

Oby jak najwięcej takich Fascynatów w ramówce KuchniTV! Faktycznie ma się ochotę na rybki, choć się ich nie lubi... To musi być coś, prawda?!

jacek1f

postów: 2296

03.03.2007 15:59

:-((((

szkoda, ze tłumaczenie śmieszy...

hmmm

postów: 103

03.03.2007 11:32

nigdy nie słyszałam o "muszlach Jacobsa' :-) natomiast przegrzebki, czy małże św. Jakuba to nazwa dość popularna. a zarówno we Francji jak i w krajach anglojęzycznych najczęściej występują one jako "coquilles Saint-Jacques".

mania

postów: 3

02.03.2007 18:01

Program jest super. Przepisy sa proste, bo tak ryba smakuje najlepiej. Jedno tylko zastrzezenie: po co takie dziwne tlumaczenie nazw tych ryb?! Na calym swiecie np muszle Jacobsa w kazdym jezyku tak sie tez nazywaja, ale po polsku przegrzebki!!!Moze przynajmniej w przepisach podawac tez nazwe np angielska.

Starla

postów: 3

22.02.2007 23:51

Ja bardzo lubię ten program!
Najbardziej chyba tą łądną końcówkę....A Pan Rick gotuje tak, że naprawde mam ochotę na rybki, które lubię, a czasami nawet na coś bardziej egzotycznego...
Pozdrawiam!

mereszka

postów: 272

10.02.2007 01:16

O nim też nic? Sama nie wiem.... może wszystko zależy od pory nadawania programu. Przecież Rick to jeden z najciekawszych kulinarnych gawędziarzy. Mam nadzieję, że pokażą się jeszcze inne programy z jego udziałem.