Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Młode ziemniaczki na wiosnę

migotka333

postów: 1184

13.07.2008 18:02

Sałatka austriacka jest też dobra.

1kg ziemniaków ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i pokroić w plastry lub dużą kostkę. Przełożyć do miski.
100g wędzonego boczku pokrojonegow paseczki, 2 posiekane czerwone cebulki, przesmażyć na odrobinie masła, zalać pół szklanki bulionu. Zagotować. Dodać 4 łyżki octu winnego (6%), łyżkę musztardy. Zamieszać. Dodać do sosu pęczek posiekanego szczypiorku. Polać sosem ziemniaki. Odstawić do przemacerowania. Wspaniała sałatka do pieczonej na grillu rybki.

lolunia__

postów: 4

09.07.2008 18:54

można też je zjeść ze smażonymi pieczarkami ;)

lolunia__

postów: 4

09.07.2008 18:48

ja młode ziemniaczki najlepiej konsumuje kiedy są zimne. Wtedy kroję je w plastry przyprawiam i wrzucam na patelkę z niewielką ilością oleju. Najlepiej smakują zrumienione z dodatkiem ogórków w śmietanie z lodówki. Pychotka ;)

mozaika

postów: 58

16.06.2008 07:41

Właśnie jest doskonała pora na wypróbowanie tego przepisu
;)

mozaika

postów: 58

25.05.2007 14:23

Młode ziemniczki, najlepiej takie malutkie, starannie myjemy i wrzucamy do garnuszka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy masło (na 1 kg ziemnieków ok łyżka masła). Garnuszek przykrywamy pokrywka i ziemniaczki dusimy na małym ogniu ok. 20 min, co jakiś czas potrząsając naczyniem.
Solimy (bardzo oszczędnie) już na talerzu.
Podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem, moga być też świetnym dodatkiem do młodej kapusty.
Polecam
:D