Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ miód

Magdalena83

postów: 13

26.08.2007 21:46

Ja uwielbiam kawę latte z miodem - serwują taką w mojej ulubionej knajpce. Miodzio! ;-)

szczynszyl

postów: 2

18.08.2007 20:41

i jeszcze miód do piwa:)

piwo kremowe- z goździkami, cynamonem, miodem gotowane i na wierzch położone żółtko...
Ale dokładny przepis znajdę i dopiszę.

lutka

postów: 36

10.08.2007 20:47

ja tam uwielbiam kawę z miodem i kardamonem...
i sałatkę owocową z łyżką ciemnego miodu
i ciacho-miodownik - nast razem podam przepis bo gdzies zapodziałąm aktualnie :)

marieta5

postów: 495

06.08.2007 23:56

Może też herbatka z miodem - zamiast cukru. Mmmmm ;-)))

kiwi

postów: 234

06.08.2007 23:09

cieple mleko z miodem :))))))))))) do spania co wieczor:P
albo cieply chleb z maslem i miodem;)))))))))))))))
uhm, dla mnie to poezja, hihi

marieta5

postów: 495

06.08.2007 22:18

Wiolu, szperałam w Internecie, rzeczywiście - tak jak mówił Jacek, do ciast dodaje się zwykle ok. 2 łyżki miodu, więc wiesz .... :)
Znalazłam jednak przepis na słodkie drożdżowe miodowe bułeczki gdzie dodaje się 1/4 - 1/2 szklanki miodu ( to wbrew pozorom dość dużo jak do bułeczek :)

MIODOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE
50g drożdzy,
1/4 szkl. mleka,
1 cukier waniliowy,
1/4 - 1/2 szkl. miodu,
ok. 500g mąki,
1/2 kostki miękkiego masła,
3 jajka

Drożdze rozgnieść z cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać miód, ponownie dokładnie wymieszać.
Dodać 2 jajka (lub 3 żóka, wetedy ciasto będzie żółciutkie), wymieszać, dodać masło, wymieszać.
Na koniec dodawać po trochu mąki, wyrabiając ciasto.
Tak przygotowane ciasto można rozwałkować na ok 1 cm i wykrawać krążki lub formować samemu kulki. Wyłożyć na formę i posmarować jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok.75oC i po 5-10 min. podkręcić na 200oC i piec do uzyskania złotego koloru.

Ja piekę z temoobiegiem i grzałką od dołu ok.15-20 minut.

Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcią, gdyż wstawiamy je do lekko nagrzanego piekarnika, buły zaczynają rosnąć i wtedy podkręcamy temperaturę.
Rówie dobre z powidłami w środku lub wisienką.

przepis pochodzi ze strony www.wielkiezarcie. pl

Pozdrawiam :)

post edytowany 2 razy, ostatnio 07.08.2007 00:10

jacek1f

postów: 2296

06.08.2007 18:21

A to przepraszam..:-) Ja "ciastowy i słodki" nie jestem w ogóle, nie pomogę...

Na nalewki sie przerabia najwiecej miodu od razu jednego:-)))

Na pierniki, baklavy itp - idzie mało... SMażopna masa orzechowa.. brr, słodka bardzo, tez nie za wiele.

Pytaj dalej, ja nie od ciast:-)

powodzenia.

Wiola

postów: 2

06.08.2007 16:35

Ok dzięki Jacuś. Ale może tak coś zjadliwego i na teraz?:) A co do mięska to też używam np. do grillowania, kurczaka, schabu itd. itp. ale chodzi mi np o jakąś masę, lub ciasto typowo na miodzie. Muszę go zużyć bo robi się nowy a ja mam jeszcze z zeszłego roku z 10l.

jacek1f

postów: 2296

06.08.2007 13:30

no to raz: (z kuchni.pl)
:
Nalewka na miodzie
0.5 l spirytusu
100 g miodu spadziowego
0.25 l wody(dobrej)
Miod powoli rozpuszczam w spirytusie (wcale nie jest to takie proste), dodaje wode.
Jak ktos lubi mozna dodac troche cytrynki.

i dwa Miodówka:
1 l spirytusu,
500 ml wody,
50 dag miodu,
250 ml rumu,
5 dag kawy naturalnej

Miód zrumienić, wlać 250 ml wody, zagotować, zdjąć z ognia, poł?czyć z naparem z kawy naturalnej, rumem, spirytusem, przelać do butelek, zakorkować i pozostawić na 5-6 tygodni. Następnie przelać przez lejek z wata do butelek, zak

No i mozesz sprobowac sama zrobic miod pitny, a co - w googlach znajdziesz domowe przepisy.
powodzenia.

acha_ kaczka smarowana miodem i pieczona i znow smarowana. Podobnie kurczak smarowany podczas pieczenia miodem i cytryna - wychodzi wiecej miodu niz do zyklych marynat:-)

Noi mozesz zrobic jogurt, lub kupic dobry turecki lub grecki i wydac przyjecie jogurtowo-miodowe, mniam...;_)

Wiola

postów: 2

06.08.2007 12:36

Witam może ktoś mi poda jakiś ciekawy sposób na wykorzystanie miodu, mam go trochę :) i nie mam pojęcia do czego go wykorzystać bo przepisy zawierają przeważnie niewielką jego ilość jakieś 2-4 łyżki.