Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Malibu

mozaika

postów: 58

13.06.2007 10:38

A ja w czasach słusznie minionych robiłam ajerkoniak jeszcze prościej, do kogla-mogla (żółtka+cukier) dodawałam po prostu czystą wódkę. I też było dobre
:D

marieta5

postów: 495

12.06.2007 14:38

;-)

Chenia

postów: 459

11.06.2007 23:59

Malibu brzmi pysznie, a że nowa dostawa spirytusu naszego z Czech właśnie jest, więc nic tylko próbować :-)

jacek1f

postów: 2296

04.01.2007 11:48

Re: prosze przepis
jarek_zielona_pietruszka 29.11.06, 20:32 + odpowiedz

Ajerkoniak
7 żółtek
400 ml cukru pudru
Aromat waniliowy 4 ml
Śmietanka 12 % - 1 kartonik 200 ml
Śmietanka 18 % - 1 kartonik 200 ml
Spirytus 95 % ok. 350 ml

Do robota założyłem końcówki do trzepania białek. Wrzuciłem żółtka i 3 łyżki
cukru pudru i zacząłem ubijanie w trakcie ubijania dodawałem stopniowo cukier
puder. Po wyczerpaniu cukru dodałem powoli aromat waniliowy.
Ubijałem ok. 10 min do uzyskania puszystej masy.
Zmieniłem końcówkę na taką do uniwersalnego ugniatania i mieszania i zacząłem
dalsze mieszanie dodając powoli śmietankę 12%, a po jej wykończeniu śmietankę
18%. Chwilę jeszcze wszystko mieszałem. Gdy wszystko stanowiło jednolitą emulsję
zacząłem powoli tak jak do majonezu dodawać spirytus. Po kolejnych 10 min
mieszania powstał gęsty trunek :)
Przelałem do butelek i wstawiłem do lodówki, będzie na święta :)
pozdrawiam
///////////////////////// z FK /////////////////////

Goga

postów: 38

01.01.2007 19:56

szukam łatwego przepisu na ajerkoniak :(

peperoni

postów: 5

30.10.2006 17:06

z mlekiem skondensowanym bardzo dobry kremik -PoLeCaM!

otto

postów: 3

27.10.2006 03:33

Hehe, tez dobrze. Ja wlasnie jestem w tracie robienia alku ze spirytusu rowniez, tyle, ze jest to miodowka, przypalanka no i cos na bazie "miodu" zrobionego z mleczy. Sadze, ze bedzie ok - choc zanim sie zaprosi na degustacje znajomych to miodowka musi polezec conajmniej 2tyg. zeby sie przegryzla. Pozdrawiam... moze kiedys napisze jak swoj wlasny, nietypowy przepis.

dareks

postów: 12

05.10.2006 20:27

15 dkg wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 3-4 dni .Nastepnie przecedzić i do spirytusu dodać 2 rodzaje mleka. Zmiksować i ochłodzić POLECAM BO JEST PYSZNY .(Przepis Arabiki)