Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ małe IMIENINKI

morderska

postów: 91

12.04.2007 18:26

:) kurde, to po co tu Partydish? :)

gourmet

postów: 7

08.04.2007 16:18

A ja polecam/poniewaz mozna jeszcze dostac cykorie/ zapiekane cykorie nadziewane szynka.Jest to danie bardzo proste, bardzo smaczne i niedrogie i zawsze kiedy nie chce mi sie robic nic wielkiego to danie jest zawsze sukcesem.Trzeba liczyc co najmniej po 1 cykorii na osobe.Z cykorii trzeba wykroic gorzki trzpien i gotowac do miekkosci./'ok.20min/.Nastepnie odsaczyc na sitku i to tak porzadnie zeby nie bylo wody bo inaczej zapiekanka za bardzo podejdzie woda.Kazda cykorie owinac plastrem szynki konserwowej i ulozyc w naczyniu do zapiekania.Mozna polac to danie sosem beszamelowym, ale ja robie prosciej bo moj sos to wymieszana smietana UHT 12% z tartym serem zoltym, pieprzem, sola i odrobina galki muszkatolowej.Zalewam cykorie tym sosem a na wierzchu na kazdej cykorii klade odrobine masla, zeby lepiej sie zapieklo.Wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 st. do chwili kiedy ser sie zapiecze.Smacznego

mania26

postów: 2

13.03.2007 17:47

Pani Weroniko, dziękuje za pomysł na ziemniaczano-koperkowe wafle, wiedziałam że coś tu znajdę na urodzinową imprezę mojego męża

Weronika

postów: 5

18.11.2006 07:33

polecam zamiast tradycyjnych ziemniaków coś bardziej oryginalnego.
Wafle tortowe najlepiej kwadraty smarujemy purre ziemniaczanym z dużą ilością zielonego koperku, lub szpinakiem. Smarowidła muszą być gorące. Każdy wafel smarujemy i czekamy chwilę aż wafle zmiękną i dadzą się zrolować jak naleśnik. Kroimy ostrym nożem na 3-5 kawałki i jeśli nie podajemy od razu to zawijamy w folię. Przed podaniem wkładamy na 5 min do gorącego piekarnika.
Goście się zdziwią co to może być.
Polecam Weronika

Kreweta

postów: 16

13.11.2006 20:57

Zamawiam go na Polnej a nieraz można go kupić na placu szembeka w sumie jak ktoś chce to praktycznie kupi wszystko

Gosia

postów: 11

13.11.2006 08:34

Myślę Kluska że każde nowe danie to dla gości nawet tych tradycyjnych jest okazją do zmiany smaków! Sama co rok na imieninach coś nowegoszykuję i cieszy mnie jak wchodząc pytaja co tym razem będzie nowego. I oczywiście nowe dania jako pierwsze znikają!!! hehhehe

nikanna

postów: 36

13.11.2006 00:56

KREWETA a gdzie można u nas dostać ten pasternak?Bo już trochę szukałam ale bez efektu.

Kluska

postów: 27

11.11.2006 19:05

hehe wodze ze kazdy ma swoje sposoby na udane jedzonko na imprezie. oczywiście wszystkie pomysły mi się osobiście podobają, jednam mam gości o dosyć pozpolitych podniebieniach i chyba nie lubią wynalazków, ale dzięki

papillon

postów: 7

11.11.2006 15:25

kluska, ale czy aby na pewno kreweta to to co uraduje gości???
przystawka- faszerowane warzywa(pomidor, papryka, cebula, kalarepa, cukinia) np, kaszą gryczaną z boczkiem cebulką i oscypkiem/gdybym na stałe była w Polsce zaniechałabym parmezanu!!! Jeśli zaś planujesz ziemniaczki gniecione to mam dwa sposoby, !0z masłem mlekiem i gałką muszkat, lub zamias ostatniej rucola(jeśli trudnodostępna to jakieś kiełki lub szczypiorek lub pietruszka natka dla fanów. :-))

Kluska

postów: 27

11.11.2006 14:03

mmm Kreweta aż mi ślinka leci jak to czytam, takie pyszności mniam mniam :) dzięki za rade

Kreweta

postów: 16

10.11.2006 22:42

W sumie dlaczego nie podać schabowego ? zrób go trochę inaczej ,nie rozbijaj jednego kotleta ale pokrój schab na małe kotleciki takie około 50 gram delikatnie rozbij najlepiej płaskim młotkiem spanieruj i podaj z piree z pasternaku lub musem z selera a do tego lekko kwaśne miodowe buraczki podane w całości.Co do zupy polecam krem dyniowy z parmezanem albo borowikowy z ciastem francuskim na przystawkę podaj przysmak z polędwicy wołowej z pieczarkami na surowo szybko i fajnie się go robi,deser zrób na początku i w trakcje gotowania zdąrzysz zrobić resztę polecam krem kaltalana z jabłkami i rodzynkami.Smacznego

Kluska

postów: 27

10.11.2006 17:51

no wiec schabowego nie bedzie :) i juz mam zaplanowane prawie wszystko, ale co faktycznie sie na stole pojawi to jeszcze sie okaże :D

mania

postów: 3

10.11.2006 14:53

jak ma byc kameralnie i inaczej to po co ten schabowy?!!! niedrogo i na czasie to salatka/carpaccio z dyni wg.Kreglickiej. potem kurczaki pieczone nadziewane ziemniakami(przepis w kuchni-dania miesne). pozdrawiam.

papillon

postów: 7

10.11.2006 12:36

planujesz przystawkę czy zupę???

Kluska

postów: 27

10.11.2006 10:46

słuchajcie mam problem. wyprawiam rodzinne, kameralne imieniny, chciałabym zeby stoł i potrawy wyglądały inaczej niz zwykle, ale sama nie wiem co mam podac, oczywiscie nie obejdzie sie bez tradycyjnego schabowego, ale chciałbym cos dodać dobrego ale nie za drogiego ;/ bo słodkości już mam z programu "Na słodko", tylko do kolacji jakos tak mało:( help. no i nie