Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26976 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ małe co nie co

jacek1f

postów: 2296

11.09.2007 12:54

polecam tez "makaron" zestrugany z cukinii - albo smazony minutke w oliwie z ulubionymi przyprawami albo zalany na pół minuty wrzatkiem - jako dodatek - np. z mieta lub innymi swieżymi ziołami.

ewazuza

postów: 19

11.09.2007 08:53

Ja tez uwielbiam cukinię,nawet zasiałam w ogrodzie zeby miec zawsze młodziutkie pod ręką.Najczęściej smaże w plastrach z czosnkiem i ziołami,dodaję też do carbonary wegetarianskiej,albo robię zupę,na ciepło albo chłodnik.Pycha!!

Marlej

postów: 202

12.07.2007 00:47

Cukinia jest świetna, ja lubię nawet smażoną na maśle z solą i pieprzem- pycha, uwielbiam dodawać cukinię do leczo, choć w oryginalnym przepisie nie jestem pewna czy występuje, albo po prostu smażona czy duszona z różnymi warzywami. Faszerowana jes super. Można z nią kąbinować jak tylko...
Nawet piklowana na różne sposoby jest znakomita.

jacek1f

postów: 2296

11.07.2007 19:20

to ja podam słynną zupę Giezika z FK...
kultowa...

Przepis poniżej
Zupa z czosnku i cukinii
Data: 18-06-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15
Kuchnia: włoska
Kategoria: Zupy i chłodniki.
Ilość porcji: 4
Składniki:
oliwa z oliwek
cebula 1 szt. -- drobno posiekana
czosnek 2 główki -- pocięty w cienkie plasterki
ziemniaki 4 szt. -- pokrojone w plastry
rosół z kury 2 l. -- może być woda
cukinia 2 szt.
bazylia 1 łyżka -- drobno posiekana

1. W garnku podgrzać oliwę i smażyć na złocisto cebulę z czosnkiem (5-10 min). Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 min,
mieszając.
2. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem i wolno gotować 30 min.
3. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem.
3. Cukinie pokroić na krótkie mawałki. Zupę ponownie zagotować (zdejmując szumowiny). Dodać cukinię i gotować 20-25 min.
4. Tuż przed podaniem dodać bazylię.

Chenia

postów: 459

02.07.2007 00:11

jacek1f napisał 01.07.2007 13:27:
Sayouri, podaj prosze przepis na swoją zupę:-)
Proszę także o przepis :-)

jacek1f

postów: 2296

01.07.2007 13:27

Sayouri, podaj prosze przepis na swoją zupę:-)

marieta5

postów: 495

29.06.2007 18:50

Cukinie Jamie dodwał też do Spaghetti Carbonara.

SAYURI

postów: 1

29.06.2007 13:24

Uwielbiamy cukinie i podajemy je na różne sposoby :) Największym powodzeniem u mnie w domu cieszy się zupa z cukini- pyyycha :)

syla__82

postów: 1

12.05.2007 14:44

ja używam małej zielonej i żołtej cukini do spaghetti.
Biorę po dwie sztuki cukini, średnią marchew,pietruszkę, cebulę, boczek wędzony, pomidory świeże lub przecier, czosnek i świeżą bazylię.
Warzywa kroję się na paseczki lub poł plasterki, podduszam na oliwie, wrzucam boczek chwilkę dusze razem do miękkości, na koniec dodaję czosnek, przecier pomidorowy, bazylię, sol, pieprz i chwilkę trzymam jeszcze na ogniu, jak sie zagotuję dodaję ugotowany makaron, posypuję startym serem i gotowe.

jacek1f

postów: 2296

17.04.2007 12:57

ooo, male cukinie w plasterkach na patelni grillowej po 2 minuty strona i podane polane balsamiko i oliwa. Mmmmm.

Chenia

postów: 459

16.04.2007 19:52

A ja zieloną cukinkę dodaję w talarkach do chińszczyzny też pycha.

Weronika

postów: 5

18.11.2006 16:56

Po raz pierwszy kupiłam małe zielone cukinie. Nie specjalnie wiedziałam jak je podać, ale... wyszło genialnie.
Cukinie umyłam. odkroiłam zgrybienie przy ogonkach i ułozyłam w naczyniu żaroodpornym. Polałam oliwą z oliwek i odrobiną wody. Naczynie przykryłam. Dusiły się ok. 15 min.
Po wyjęciu każdą przekroiłam nie do końca na cztery części i polałam sosem: pęczek bazylii zmiksowałam z oliwą z oliwek, sokiem z limonki i dwoma ząbkami czosnku. Potem juz nie miksując dodałm bardzo drobno posiekane dwie papryczki pepperoni (żółtą i czerwoną) bez pestek oraz kapary z soli. pięknie wygladały na półmisku a jak smakowały... polecam. Można także jeść na zimno. Pycha!