Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26981 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Makaronowy szlak

więcej >>

Nalewka

postów: 50

28.01.2012 01:12

"Wartościowy skład chemiczny ziarniaków gryki sprawia, że są one cennym materiałem dla przemysłu spożywczego do komponowania żywności funkcjonalnej. Ziarniaki gryki najczęściej wykorzystuje się w kaszarstwie. W Indiach gryka jest zbożem chlebowym, w Chinach i Japonii - podstawowym składnikiem lub dodatkiem do produkcji makaronów. W artykule przedstawiono aktualne informacje o białkach i polisacharydach gryki, pełniących funkcje odżywczo-dietetyczne."
(- http://baztech.icm.edu.pl/ baztech/cgi-bin/ btgetdoc.cgi?LOD1-0008-0037)

Kto ma przepis na makaron ze skrobi gryczanej? Nie z mąki grubo mielonej, tylko z drobniutkiej mączki jak skrobia ziemniaczana, tyle że z gryki. Było w odcinku o Japonii, ale nie zdązyłam zapisać ani nie ma w przepisach...

ursi5

postów: 219

29.11.2010 14:44

Dziękuję Ci Kamilu, jesteś kopalnią wiedzy:-)

kamil

postów: 283

29.11.2010 12:58

ursi5 napisała 28.11.2010 19:06:
Bardzo dziękuję. Teraz zacznę szukać takiej mąki, głównie do makaronu.
Poszukaj takiej mąki w swoim mieście w sklepach lub hortowniach, które zaopatrują gastronomię i piekarzy. Bo ceny w sklepach, typu Alma czy Pip 8zł to jest rozbój w biały dzień

ursi5

postów: 219

28.11.2010 19:06

Bardzo dziękuję. Teraz zacznę szukać takiej mąki, głównie do makaronu.

kamil

postów: 283

28.11.2010 00:45

ursi5 napisała 26.11.2010 16:43:
Co to za mąka 00 i czy jest ogólnie dostępna w sklepach?
To mąka nadająca się na pizzę, bardzo czysta, wręcz steryla. Typy mąki (np. 450) mówią o zawartości popiołu, po jej spaleniu. Chodzi o prostą rzecz: ile mąka ma dodatkowych rzeczy takich jak minerały. Im ten typ wyższy, tym mąka zdrowsza (np. ja chcleb razowy piękę na typie 2000).
Ale uważajcie z mąką 00. Jak jest napisane 00, to się na pizzę nadaję. Ale jak jest napisane "mąka na pizzę", a nie jest napisane jaki typ, to jest to robienie ludzi w bambuko i zwykła sztuczka marketingowa.

MarcinO

postów: 415

26.11.2010 18:38

jest to typ mąki bardzo drobno zmielonej i (CHYBA) pozbawionej popiołu. Dostępna m. in. w Piotrze i Pawle lub Bomi.

ursi5

postów: 219

26.11.2010 16:43

Co to za mąka 00 i czy jest ogólnie dostępna w sklepach?

lysychef

postów: 1

25.11.2010 14:25

To jest przepis ktory uzywam w mojej restauracji.
565gr maki 00
6 zoltek
4 cale jaja
1 lyzka oliwy z oliwek
sol
Po wyrobieniu ciasta wstawic do lodowki na okolo 45min aby ciasto odpoczelo.

adaiza

postów: 11

22.11.2010 09:04

Jeżeli mogę poradzić w sprawie makaronu, to bardzo ważną rzeczą jest temperatura pokojowa składników. Jajka powinny leżeć poza lodówką w ciepłym miejscu przez parę godzi wcześniej i mąka też najlepiej całą noc.
200 g mąki ''00''
2 jajka
szczypta soli
Zagniatać pomimo lepienia się do rąk tak długo, aż będzie elastyczne, ewentualnie dodać trochę mąki. Trochę miłości i energii do zagniatania. Rozwałkować i pokroić. Powodzenia

gr_eg

postów: 1

20.11.2010 12:15

Witam
mam pytanko czy ma ktoś przepis na to elastyczne ciasto na makaron bo szukałem już chyba wszędzie gdzie się da i nie moge takiego nigdzie znalezc a bardzo mi na nim zależy

Hestia Q-34

postów: 419

22.06.2010 10:22

Dolacze do zachwytu i dodam przepis na swietny sos do makaronu
Na dwie porcje potrzeba:
250 g makaronu Fettuccine albo Tagliatelle,wlasciwie kazdy nadaje sie
1 mala cebula
1 lyzka oliwy
1 szklanka /2,5 dl/ smietany kremowki
1 lyzka fondu rybnego ( nie wiem,czy tak sie nazywa po polsku,te koncetraty
o roznych smakach sa napewno do nabycia w polsce)
1/2 cytryny
100 g wedzonego lososia,najlepiej wedzonego na zimno
50 g szyjek rakowych
mala puszeczka czerwonej ikry
koper,szczypiorek
swiezo mielony czarny pieprz

Na lyzce oliwy zeszklij drobno pokrojona cebule,dodaj smietane,fond rybny
skorke i sok z pol cytryny,gotuj 2-3 minuty.
Ugotuj makaron,rozdrob lososia na mniejsze kawalki dodaj do sosu wraz
z szyjkami rakowymi,wymieszaj ze swiezo ugotowanym makaronem.
Wyloz na glebokie talerze,kliknij tu i owdzie po lyzeczce czerwonej ikry
posyp szczypiorkiem i piorkami kopru,kilka obrotow mlynkiem z czarnym
pieprzem i smacznego.Polecam
Ikre mozna ominac.

Seth

postów: 9

21.06.2010 00:26

Naprawdę super program. Warto go za jakiś czas powtórzyć.

MaxRedaktor

postów: 174

07.06.2010 13:34

Miałem okazję zobaczyć drugi odcinek. Bardzo się go dobrze oglądało. Zawierał sporo ciekawych informacji, takich antropologiczno-historycznych. Teraz czekam niecierpliwie na trzeci odcinek, bo ma być o Włoszech :)

marghe

postów: 356

31.05.2010 23:26

Do mnie przemawia każdy makaron :)
Fajny program

snoozy

postów: 2419

31.05.2010 21:37

Dla mnie makaron zawsze i wszędzie będzie kojarzył się z Włochami.Nie przemawiają do mnie makarony chińskie, japońskie itp.

jacek1f

postów: 2296

31.05.2010 21:15

faaajne.

mag

postów: 17

31.05.2010 21:05

Obejrzałam przed chwilą. Rzeczywiście, przyjemne dla oka, dużo ciekawych informacji, naprawdę dobry dokument. Jeżeli reszta odcinków jest taka, to będę pilnować emisji :)

Ankarol

postów: 39

31.05.2010 17:19

Bardzo dobry dokument Oglądałam go we wrześniu ub. roku na PLANETE i bardzo polecam. 1 odcinek to zaledwie wstęp do tego krótkiego cyklu. Najbardziej podobały Mi się japońskie pomysły na makaron czyli to co znajdujemy w tzw. "chińskich zupkach".