Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29733
najnowszy wpis: 22.08.2017 09:43

Mamy 26983 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ makaron

kamelia521

postów: 9

26.01.2007 19:03

Dowiedzialam sie, maka z semoliny to specialny gatunek maki,ktory jest uzywany od 16 wieku we wloszech do wyrobu makaronu.Ponoc mozna ja kupic w sklepach sieci Bomi,niestety nie znam ceny.

kamelia521

postów: 9

26.01.2007 15:21

Makaron Filipa jest pyszny,ale dla chetnych do zrobienia go,konieczna jest maszynka do walkowania,recznie ogromny wysilek i nie beda cienkie platy.Mam nastepny przepis zrobilam i jest dobry na 3 lyzki maki 1 cale jajo.

kamelia521

postów: 9

25.01.2007 15:07

Przepraszm ale Filipie co to znaczy maka z semoliny

Filip F xxx

postów: 61

25.01.2007 13:29

Ja zawsze używam przepisu Jamiego Oxxx.

0,5kg mąki tippo 00 z semoliny(piotr i paweł)

2 całe jajka

9-10 żółtek

Wszystko wrzucam do malaksera i włączam na 5min. po tym czasie wysypuję gumiaste granulki i przez 5min wyrabiam. Potem owijam folią i wstawiam na 1h do lodówki. Potem dziele na 4kule.
Jedną rozwałkowywuję maszynką, a pozostałe owijam z powrotem w folię. Płaty makaronu odkładam na stół na 5-7min do podeschnięcia. Tnę i suszę.
PYCHA

kamelia521

postów: 9

21.01.2007 12:43

Dziekuje za przepis.Jak zrobie to napisze jak mi wyszedl ten makaron.

basia78

postów: 1

19.01.2007 14:30

ja zawsze robie wiecej makaronu:
500g mąki pszennej i 4-5 jajek
wszystko razem zagniesc tak długo az bedzie twarde,w razie potrzeby dosypywac mąki.potem podzielic na mniejsze porcje i rozwałkowac.Wysuszyc i pokroic na potrzebne kawałki lub nitki.po pokrojeniu jeszcze wysuszyc lub odrazu gotowac.makaron jest swietny moim domownikom bardzo smakuje.basia.

kamelia521

postów: 9

19.01.2007 13:07

Prosze o przepis na makaron.Ja robilam tak,na 10dkg.maki jedno jajo.Zdanie rodziny nie dobry,moze ktos ma przepis,moze dodawac zoltka?Chce zrobic wiecej i ususzyc,prosze o pomoc