Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Szykuj się o depilacji laserowej pod okiem speca >

Przy atopowym zapaleniu skóry można?http://notariusz-guckler.pl/

justdobosz21, 17.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Witam miło tych zarejestrowanych i niezarejestrowanych.

jagodka8, 17.10.2017 | czytaj dalej


Czy grzyby mają wartości odżywcze? >

Większości można się spotkać z opiniami, że nie mają, ale ostatnio widziałam...

Katitcu, 17.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29947
najnowszy wpis: 17.10.2017 17:30

Mamy 27171 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ makaron z cukinią

caer

postów: 194

25.01.2008 11:29

hmmm, pycha

moja wersja jest troszke inna, mniej oszczędna za to zaobserwowana na żywym Włochu:-)

na patelnię: oliwa, czosnek - posmażyć chwilkę, następnie dodać cukinię (może być pokrojona w półplasterki - ja lubię dość grube, tak żeby po ugotowaniu były lekko twarde)
smażymy przez chilkę tak tylko żeby cukinia lekko zmiękła, następnie dodajemy śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny.

Gotujemy chwilkę i wrzucamy krewetki (jeśli są mrożone to trzeba je przedtem rozmrozić). Zakrywamy patelnię na około 2-3 minuty - to powinno wystarczyć. Jeśli będziemy gotować dłużej z krewetek będziemy mieć piękne kawałeczki gumy:-))))
posypujemy wszystko natką pietruszki. Wrzucamy ugotowany al dente makaron (kształt dowolny, ja rownież preferuję penne)
pozostaje tylko przełożyć na talerze i posypać świeżo startym parmezanem

ojej głodna się zrobiłam z tego wszystkiego :-)

post edytowany 1 raz, ostatnio 09.03.2010 13:31

bzbik

postów: 1

07.01.2008 00:15

Kiedyś podpowiedziano mi przepis na szybkie i smaczne danie dla miłośników pszenicznych dobroci.
Makaron z cukinią robi się szybko a smakuje wręcz idealnie.
Dodatkowo można składniki przygotować sobie wcześniej i wrzucić do zamrażarki by potem w 15 min. wszytsko zebrać razem i smacznie zjeść po całym dniu w pracy. Do przygotowaniu potrzeba makaron (ja preferuję rurki z twardej pszenicy), cebulę oraz cukinię (obie można wcześniej pociąć i porcje trzymać w zamrażarce), śmietanę 30% - słodka i płynna, oraz przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, aby dodać trochę kalorii i smaku można dodatkowo zetrzeć ser żółty do posypania na koniec. Gatunek wg smaku i uznania.
Na patelnię wrzucamy cukinię i cebulę, obie doprowadzamy do zeszkliwienia i lekko podrumieniamy. Jednocześnie gotujemy makaron. Warzywa doprawiamy i dolewamy kubeczek śmietany. Całość wlewamy do odcedzonego już makaronu i mieszamy, rozkładamy na talerze. Na wierzch tarty ser i trochę natki jeśli lubiana. Smacznego. Szybko, tanio i smacznie.