Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ lekkie mezedes na upał (wychodzi i w Polsce)

jacek1f

postów: 2296

12.06.2007 16:50

Prosta POLSKA dziwczyna:-)
A ja namawiam do Kreteńskiej dzieczyńskości:-)

Nie znam sie na ciasteczkach. Poszukam w moich kreteńskich kucharskich annałach...

Chenia

postów: 459

12.06.2007 16:39

Ouzo używam do pieczenia greckich ciasteczek. Dostałam przepis od mamy kolegi, a ta od Greczynki mieszkającej w Świdnicy, ale chyba coś mam nie tak z proporcjami, bo nie czuć za bardzo tego anyżku w ciasteczkach. Może jakiś alternatywny przepisik?
A truskawki, melon, czereśnie najbardziej smakują mi same bez żadnych dodatków - prosta ze mnie dziewczyna :-)

jacek1f

postów: 2296

12.06.2007 16:26

dzisiaj najprostsze meze, ktore zawsze wychodzi
jacek1f 12.06.07, 16:24 + odpowiedz

z lokalnych sezonowych owoców. Taki talerzyk lub miseczka z garstka fruktów
zawsze znajdzie sie w gorskiej wiosce, nawet u biedulenkich staruszkow
kretenskich.

pomarancz lub mandarynka - obrana pokrojona w plastry i na pol.
jablko w wplastry - i na pol.
rozlozyc na talerzyku - skropic cytryna z reki i lekko oprószyc cynamonem.

Znakomite do ouzo lub do raki. Nawet w Polsce w taki upal mozna pic wodke do
owoców:-)

Garstka czeresni posrodku kawaleczkow melona skropionego cytryna - tez dobre.

Bardziej polskie meze na dziś - truskawki w polowki przekrojone obok polowek
moreli, lekko skropic cytryna i dodac tyćtyć cynamonu.