Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ KURS GOTOWANIA DONNY DOOHER

więcej >>

foodislove

postów: 1

06.07.2012 13:03

snoozy napisał 26.07.2009 17:50:
Może ktoś wie o innych szkołach gotowania w Wawie ?
Temat trochę zarósł kurzem, ale dla tych, którzy szukają kursów gotowania: w stolicy powstała Warszawska Akademia Kulinarna, gdzie naprawdę można nauczyć się gotować.

www.akademia-wak.pl

Polecam!

snoozy

postów: 2419

26.07.2009 17:50

Może ktoś wie o innych szkołach gotowania w Wawie ?

snoozy

postów: 2419

25.07.2009 10:24

jedna chyba z bardziej znanych jest Kurt Scheller Academy.Jeden kurs to 200 zł.Różne kuchnie.Kusi mnie aby raz się tam wybrac

Ela LISA

postów: 1956

25.07.2009 07:07

Takiej prawdziwej szkoly gotowania, a wlasciwie kursu, to nie ma.Sa jakies 2 - 6 godzinne, w ktorych ucza,2 - 4 potraw z danego kraju.To wszystko. Gdzie reszta?Nie chodzi mi o szkoly hotelarskie, czy zawodowych kucharzy. Wiele osob, nawet nie wie, jak ugotowac makaron, czy ziemniaki.Nie mowiac o czyms innym.

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 20:08

Jak oglądam ten program to coraz bardziej nabieram checi na zmiane zawodu i założenie takiej szkoły.Ciekawe jakie byłoby zainteresowanie takim cudem.Na pewno na pierwszym miejscu były by szkolenia z kuchni włoskiej i tu jako pomocnik i spec byłaby Ela, grecka kuchnia-Jacek, wina i nalewki-Minutka, pieczywa i desery oraz smakowitości dla maluchów-Migotka, dania wegetariańskie i sojowe-Kasia, potrawy z ostrych papryczek-Marcin.Więc nie pozostaje Wam nic innego jak do mnie dołączyc i jeden dzień w tygodniu szalec ze mną w kuchni jednocześnie ucząc innych :-)

snoozy

postów: 2419

21.06.2009 18:58

6 lipca wraca na ekrany jeden z moich ulubionych programów-Kurs gotowania.Poprzednim razem oglądałem od połowy więc teraz nadrobie zaległosci :-)

minutka

postów: 1250

25.04.2009 10:06

Oj, kusisz, snoozy, kusisz... Może zacznę już ćwiczyć, chociaż poza Młodym miałabym koszmarnie opornych uczniów, którzy zawsze wiedzą lepiej w danym momencie;-) Po jakimś czasie okazuje się, że jednak posłuchali, wypróbowali i stosują sposób (np. krojenia), potrawę, dodatki. Jedyne, co zasługuje na ich uwagę to nowe owoce, warzywa, przyprawy, które przywożę Im z Warszawy, bo do Nich takie nowinki nie docierają. Pamiętam, jakie poruszenie wywołała Ich pierwsza kapusta pekińska kilkanaście lat temu. Teraz co druga surówka do obiadu składa się z kapusty pekińskiej, która obowiązkowo wysiewana jest w lipcu na jesienne przysmaki.
To samo było z mango, granatem, dereniami (te były uprawiane w regionie jakieś 100-150 lat temu, ale zupełnie nie są znane obecnym mieszkańcom), kapustą chińską, rukolą, fioletową fasolą, parmezanem, piniolami itd. Nie udało mi się Ich przekonać jeszcze do awokado czy jedzenia kalafiora na surowo. Brokuły też zawsze rozgotowują na papkę, bo inaczej do ust ich nie wezmą. Ale może i na to przyjdzie czas...

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 13:22

No właśnie.Więc wiedziałem kogo mam wpisac do poprowadzenia takiego kursu.Jeżeli jesteście wstanie przeszkolic dzieci to z resztą pójdzie wam 100 razy lepiej :-)

KATARZYNKA

postów: 760

24.04.2009 13:20

minutka napisała 23.04.2009 15:05:
Snoozy, nie wiem, jakiego wzrostu jest Domowy Kucharz, ale do niskich nie należy. I jakoś sobie radzą;-)
Właśnie, wzrost to nie problem. Jak widać wystarczą umiejętne ujęcia kamerą. Poza tym lubię patrzeć jak tam biega na tych swoich "szczudłach". :-)))

Ps. To się też tyczy Ciebie-minutko, odpowiedni operator, niższe blaty i możesz zacząć działać. :-D

minutka

postów: 1250

23.04.2009 20:30

Przed świętami też miałam takiego pomocnika (wówczas 2 lata bez tygodnia). Ustawiłam stolnicę i wyszłam po mąkę, a w tym czasie Młody znalazł resztkę w szafce, wysypał na stolnicę i podwinął rękawy. Nie pozostało mi nic innego jak dosypać tej mąki więcej i dodać pozostałe składniki (już na oko) na kruche ciasto do szarlotki.
Gdy zaczęłam łączyć nożem margarynę z mąką, wziął własny plastikowy nóż i kroił ze mną, a po dodaniu reszty (żółtka, cukier, soda itp.) ugniatał również ciasto;-)
Na przykładzie Twojego synka, migotko, już przewiduję pomoc w trakcie wykrawania ciasteczek w wakacje i pierniczków przed Bożym Narodzeniem;-)

Czyli co? - zaprawę do nauki przygotowania ciast już mamy?

migotka333

postów: 1184

23.04.2009 16:53

kusząca propozycja ;-)

Ja już ćwiczę...

moim uczniem jest mój 3-letni synek. Dzielnie mi pomaga (najczęściej) przy pieczeniu kruchych ciasteczek. Wycina te swoje gwiazdeczki i serduszka :-)
Zaliczył również rozklepywanie kotletów schabowych i mieszanie mięsa na mielone. Pojętny uczeń, a do tego garnie się do kuchni. Mój mały skarb :-)))

i na razie poprzestanę na moim "przychówku".

minutka

postów: 1250

23.04.2009 15:05

Snoozy, nie wiem, jakiego wzrostu jest Domowy Kucharz, ale do niskich nie należy. I jakoś sobie radzą;-)
W moim przypadku mieliby dokładnie odwrotny "problem". Musieliby mi podstawiać jakiś podest (jak u Marthy dla niektórych gości), by można było normalnie kroić, bo na pewno nie założyłabym szpilek (już lepiej stać na palcach) ;-) A nóż to musiałabym wziąć chyba własny;-)))
Poza tym skąd ta pewność, że "daleko Ci do nas"? Pisać łatwiej niż zrobić, gdy ktoś patrzy na ręce...
Ale rzeczywiście, Katarzynko, niektórzy by sobie poużywali.

snoozy

postów: 2419

23.04.2009 14:36

Sporo tego w głowie siedzi i sporo już wypróbowane ale daleko mi do Was.A ja jednak wierze, że kiedyś KuchniaTV zrobi program, w którym będą gotowali naj forumowicze.Ja na pewno się nie załapie nie biorąc pod uwagę "talent" kulinarny ale ze względu na rozmiar.Ciężko zmieścic faceta co ma 2 metry.No dziewczyny,która na polską Donne?

KATARZYNKA

postów: 760

23.04.2009 12:49

snoozy napisał 22.04.2009 21:01:
Jesli chodzi o facetów to widzę tylko dwóch.Jacka i Marcina.
Ty nie bądź taki krytyczny wobec siebie. Z tego co widzę (własne wędliny, oliwy smakowe) myślę, że masz jeszcze niejedno do powiedzenia. :-)))

KATARZYNKA

postów: 760

23.04.2009 12:44

snoozy napisał 22.04.2009 20:23:
Szkoda.Może któraś w Was dziewczyny chciałaby taki program zrobic na KuchniTV :-). szkoła gotowania z Minutką, Migotką , Elą LIsą, Katarzynką czy Olą D.Dziewczyny do dzieła.
No, to dopiero forum miało by używanie (myślę to o sobie). :-)))

minutka

postów: 1250

22.04.2009 21:18

Pomysł ciekawy. Tylko jak już się obłowimy, to okazałoby się, że jesteśmy konkurencją głównie w Warszawie, a ja takiej konkurencji nie chcę, bo wtedy straciłabym fantastyczne źródło ciekawych dań i pomysłów na nie;-)
Zastańmy przy Donnie.

snoozy

postów: 2419

22.04.2009 21:01

Jesli chodzi o facetów to widzę tylko dwóch.Jacka i Marcina.Wi ęc nie pozostaje nic innego jak kązdy odcinek z kimś innym a na koniec wszyscy razem.Zastanówcie się poważnie i walcie do redakcji Kuchni TV.A po zakończeniu programu i otrzymaniu mega kasy otworzycie szkoły gotowania w Waszych miastach :-)

minutka

postów: 1250

22.04.2009 20:45

Snoozy, Ty żartownisiu;-) Ależ do tego trzeba jakieś doświadczenie w kuchni mieć! A ja gotuję dopiero od kilku lat i to same "wynalazki", jak mawia moja rodzinka. Przed kamery też się nie nadaję;-) Spełniam tylko jeden warunek - mogę szkolić. Ale chyba wolę tę dziedzinę, w której się sprawdzam.
A tak w ogóle, to dlaczego w Polsce nie miałby tego robić mężczyzna i to na polską modłę, a nie kanadyjską. Odbijam piłeczkę- snoozy, pomyśl.

snoozy

postów: 2419

22.04.2009 20:23

Szkoda.Może któraś w Was dziewczyny chciałaby taki program zrobic na KuchniTV :-). szkoła gotowania z Minutką, Migotką , Elą LIsą, Katarzynką czy Olą D.Dziewczyny do dzieła.

migotka333

postów: 1184

20.04.2009 10:50

u nas leciało 26 odcinków czyli dwie serie po 13 odcinków. Na foodnetwork.ca też nie ma więcej odcinków

snoozy

postów: 2419

20.04.2009 10:44

Czy Kuchnia TV przewiduje powtórke programu lub czy będzie może II seria?

migotka333

postów: 1184

18.04.2009 19:52

na stronce foodnetwork.ca też nie ma przepisów z tego odcinka :-(

Jacek

postów: 26

18.04.2009 16:37

Odcinek o pikniku miał numer 19. Producent serialu nie dostarczył do niego przepisów...

migotka333

postów: 1184

15.04.2009 21:10

Bym chciała Ci pomóc.
Pamiętasz jakie dania gotowała Donna ze swoimi "uczniami" albo jaki był numer odcinka?

post edytowany 1 raz, ostatnio 16.04.2009 10:34

Nesia54

postów: 4

15.04.2009 12:18

Program bardzo mi się podoba.Mam tylko jeden problem, nie tak dawno był program o urządzaniu pikniku, no i właśnie, nie umię znależć przepisów odnośnie tego programu.Może mi ktoś powie jak znależć tamte przepisy, a może ich, z tego właśnie programu, nie ma.

aagata

postów: 62

14.04.2009 13:57

Ach, gdyby tylko nad Wisłą znalazła się taka Nauczycielka...

Julita

postów: 1

10.04.2009 11:30

czy wie ktoś może jak nazywa się ciasto,które zostało przybrane małymi fioletowymi bratkami?ciasto było białe i okrągłe.z góry dzięki

snoozy

postów: 2419

06.04.2009 20:47

Super program i oby takich więcej.Szkoda,że w Polsce nie ma takich szkół gotowania.Chętnie bym się zapisał.Program o kremach był świetny.Zrobiłem krem karmelowy i moi znajomi padli jak go spróbowali.Wyszedł super.
Świetny program zsympatyczną prowadzącą

Ela LISA

postów: 1956

18.03.2009 11:45

Prowadzaca to mila osoba,niesamowicie lagodna.Bylo tam kilka dobrych przepisow.Sam program.ujdzie.Denerwujacy barman.Troche sztywne to gotowanie,czasami nie mozna sie zorientowac,o co chodzi z potrawa,jak cos zostalo zrobione.Ale mozna czasami popatrzec.

Goplana

postów: 20

10.02.2009 10:56

Program bardzo ciekawy, proste i zrozumiale dla kazdego pzrepisy, mila prowadzaca choc ciut sztywna :P

12.12.2008 14:33

 

Witam

Rzeczywiście pojawił się błąd co do przypisania przepisu do odpowiedniego odcinka z serii. Herbatniczki imbirowe pochodzą z 21 odcinka. Numeracja jest juz poprawiona. Dziekuję za zwrócenie uwagi.

pozdrawiam

ciasteczkowy potwór

postów: 2

10.12.2008 20:50

dziękuję bardzo :)

a te ciastka imbirowe to będą te które w podpisie pod przepisem mają napisane, że są z odcinka 12? ("kruche herbatniki imbirowe")

10.12.2008 10:49

 

Witam
Ten przepis nazywa się "bardzo czekoladowe ciasteczka", znajduje się zaraz przy opisie programu Kurs gotowania Donny Dooher.

pozdrawiam

ciasteczkowy potwór

postów: 2

08.12.2008 17:11

czy ktoś potrafi mi wskazać które przepisy (oprócz "rozpływające się w ustach ciasteczka" to znalazłam sama :)) są z od odcinka 21? szczególnie mi zależy na tych ciastkach z czekolady, z orzechami i kawalkami białej. wyglądały cudnie :)

trafiłam po raz pierwszy na ten program (odc.21) - myślę, że jest całkiem sympatyczny. robili smacznie wyglądające ciastka i cała atmosfera programu była bardzo sielska :) przyjemnie się siedziało przed telewizorem.

18.08.2008 10:24

 

Witam

Oto przepisy, są one rownież zamieszczsone przy opisie programu.

BABCINY PLACEK Z JABŁKAMI
ilość osób: 8
trudność: łatwe

Składniki
750 g kruchego ciasta
5 dużych, obranych, oczyszczonych z pestek i pokrojonych w ćwiartki jabłek
½ szklanki (125 ml) cukru
1 łyżka stołowa (15 ml) soku z cytryny
2 łyżki stołowe (30 ml) drobno posiekanej skórki z cytryny
¼ łyżeczki (1 ml) świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 łyżki stołowe (30 ml) zimnego, niesolonego masła
1 żółtko
2 łyżki stołowe (30 ml) wody

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Rozwałkować połowę ciasta do grubości 6 mm i wyciąć krążek o średnicy 35 cm. Wyłożyć nim formę. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić na 12 mm paski.
Na arkuszu pergaminu zrobić z pasków plecionkę, która przykryje wierzch placka. Schłodzić spód i plecionkę co najmniej 30 minut. Pokroić jabłka w półcentymetrowe plasterki, doprawić cukrem, sokiem i skórką z cytryny, gałką muszkatołową oraz solą. Ubić żółtko z wodą i posmarować górną krawędź ciasta. Ułożyć na spodzie plasterki jabłek, posypać kawałkami zimnego masła. Przykryć plecionką, zlepić ją z brzegami ciasta, wierzch posmarować jajkiem. Piec 1 godzinę i 15 minut.

@ Donna Dooher

INDYWIDUALNE TARTY CYTRYNOWE Z BEZĄ
ilość osób: 6
trudność: łatwe

Ciastka
750 g kruchego ciasta
2 szklanki (500 ml) soku z cytryn
6 jajek
6 żółtek
1 ½ szklanki (375 ml) cukru
1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego

Przygotowanie
Ciasto rozwałkować do 3 mm i wyciąć krążki o średnicy 15 cm. Wylepić nimi 6 dziesięciocentymetrowych foremek do tart, obcinając nadmiar ciasta. Schładzać 30 min. Każdą wyłożyć pergaminem i wypełnić suszonym grochem lub fasolą. Piec 15 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, usunąć ziarna i pergamin i piec jeszcze 10 min. Ubić jajka, żółtka, sok z cytryn, cukier i wanilię. Wlać do rondla i podgrzewać 5 minut, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wylać na blachę i całkiem wystudzić. Nakładać do upieczonych spodów.

Beza
4 białka
1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki (2 ml) wodorowinianu potasowego (cream of tartar)
1 szklanka (250 ml cukru)

Przygotowanie
Ubijać białka z wanilią i wodorowinianem potasowym, aż uformują się szczyty. Ubijając, dodawać po 1 łyżce cukier. Gotowa piana na bezę powinna być lśniąca i sztywna. Nałożyć na tarty, dokładnie pokrywając całą powierzchnię. Piec 20 - 25 minut w 180 stopniach C., aż bezy się zrumienią. Przestudzić 15 minut przed wyjęciem z foremek.

@ Donna Dooher

fatumin

postów: 1

14.08.2008 09:58

Cześć wszystkim. Ma ktoś może przepis na ciasto jabłkowe Donny oraz tarte cytrynową z odc. 4 - pierwsze wypieki? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc

kelts

postów: 1

28.06.2008 21:37

czy moge prosic o przepis na rozplywajace sie ciastka czekoladowe???ma ktos?
dziekuje:)

grubasek

postów: 1

21.05.2008 09:32

mam pytanie co do rozplywajacych sie ciastek czekoladowych bylam pewna ze w programie dodawali tam o,5 kg bialej czekolady i orzechy laskowe wygaldaly super smacznie prosze o pomoc!!!

madź

postów: 46

25.04.2008 17:55

Sama atmosfera nieco szutczna,aczkolwiek potrawy ciekawe :D

tomek

postów: 32

24.04.2008 20:17

program dobrze się zapowiada

madź

postów: 46

18.04.2008 18:02

nie ma za co,jeżeli potrzebujecie jeszcze jakiś przepisów,śmiało piszcie!!

migotka333

postów: 1184

11.04.2008 09:53

dzięki za przepis :-))))

madź

postów: 46

11.04.2008 07:04

PTYSIE
½ szklanki (125 ml) drobno pokrojonej kiełbasy chorizo
¾ szklanki (175 ml) drobno pokrojonego sera manchego
¼ szklanki (60 ml) drobno posiekanej dymki
1 szklanka (250 ml) wody
125 g niesolonego masła, pokrojonego w drobną kostkę
¼ łyżeczki (1 ml) soli
1 szklanka (250 ml) mąki
4 jajka
mąka do oprószenia foremek
olej roślinny do głębokiego smażenia
4 łyżeczki (20 ml) mieszanki przypraw

Przygotowanie
Rozgrzać patelnię i na małym ogniu podsmażyć kiełbasę. Odstawić, wystudzić. Wymieszać chorizo, ser i dymkę. W dużym garnku z grubym dniem zagotować wodę z masłem i solą. Zestawić z ognia, wsypać wszystką mąkę na raz i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie ciasto. Postawić garnek na ogniu i nadal mieszać 2 min., aż na dnie utworzy się warstewka ciasta. Uważać, żeby się nie przypaliło.
Przełożyć ciasto do malaksera z mieszadłem. Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie po każdym ubijając. Zeskrobywać ciasto ze ścianek miski i ubijać 3 - 4 minuty. Dodać kiełbasę z dodatkami i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na oprószoną mąką stolnicę wyciskać 30-to centymetrowe wałki ciasta, kroić na 4-ro centymetrowej długości kawałki. Lekko oprószyć mąką.
Wlać do woka 2 szklanki (500 ml) oleju i rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Przy pomocy metalowej łyżki wkładać kawałki ciasta do gorącego tłuszczu. Smażyć 2 i pół minuty na każdej stronie, aż będą złociste. Nie wkładać za dużo na raz. Osączyć na papierowym ręczniku i posypać mieszanką przypraw. Powtarzać do wyczerpania ciasta. Podawać na ciepło.

MIESZANKA PRZYPRAW
½ szklanki (125 ml) gruboziarnistej soli
¼ szklanki (60 ml) mielonych nasion kolendry
2 łyżki stołowe (30 ml) mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki stołowe (30 ml) sproszkowanej słodkiej papryki
2 łyżeczki (10 ml) pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w małej miseczce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

migotka333

postów: 1184

10.04.2008 17:22

Witam,
czy ktoś ma przepis na ciasto ptysiowe na ostro (z chorizo, szczypiorkiem i serem)???