Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29733
najnowszy wpis: 22.08.2017 09:43

Mamy 26983 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ kurczakowe piersi z pieczarkami

Anna Pacia

postów: 6

22.10.2010 15:43

jacku1f,
dziękuję za informacje :).

Anna Pacia

postów: 6

22.10.2010 15:42

Faktycznie, jednak są osoby, które robią zapiekanki kładąc ser w plastrach...przyznam się, że nawet smakowało...chociaż ja preferuję starcie wcześniej podanego sera :).

jacek1f

postów: 2296

21.10.2010 12:18

Nie Aniu, dla zadnego z serów 6 minut w 220 stopniach to nie za mało. W piekarniku rozgrzanym.

Miekkie - az za bardzo poplynaa, a twarde i tak trzeba zetrzec przeciez przed kladzeniem na miesa, zapiekanki itp - przecie w plastrach sie nie kladzie:-)

Anna Pacia

postów: 6

19.10.2010 22:00

Jeśli chodzi o pierś z kurczaka to, mam prosty przepis i bardzo smaczny.

Do sałatek, ziemniaczków i czego jeszcze chcecie.

Otóż, pierś z kurczaka rozbić na formę kotleta, zamarynować w jajku (z przyprawami) i potem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni. Gdy pierwsza strona będzie usmażona to, odwrócić na drugą stronę i smażyć tę nie usmażoną. Na tej usmażonej umieścić wcześniej usmażone pieczarki z przyprawami (do smaku) i na to starty ser żółty. To wszystko niech będzie położone na tym smażącym się mięsie i niech się tak smaży, jak zwykły kotlet. Ser się lekko rozpuści.

Pycha!

Anna Pacia

postów: 6

19.10.2010 21:48

Do jacek1f

Drogi Jacku,

a czy 6min. to nie za mało dla niektórych serów? Są sery twarde i miękkie...

jacek1f

postów: 2296

14.02.2010 13:37

rzeczywiscie - piersi kurze nie beda nigdy wykwintne, fakt. To jeden z najgorszych rodzajow miesa - smakowo i sktrukturalnie, wszyscy to wiedza, co nie umniejsza ich uniwersalnosci:-)

Ale szybko to to nie jest - piersi kurze by ratowac cokolwiek z nich - nalezy bardzo szybko obrabiac, zeby dodatkowo nie wyschly. 20 minut w piekarniku.... za dlugo i na czas przyrzadzania potrawy i na jakosc miesa - sorry.

Zeby bylo szybko, to tniesz piersi w paseczki waskie, marynujesz lub nie, pieczarki tez tniesz i smazysz metoda str fry w 3-4 minuty wszytsko.
Na koniec mozesz dodac te pomidory. Doprawiasz do smaku - 8-10 minut ma byc gotowe.

Albo, nacinasz piersi, wmasowujesz w nie oliwe lub inny tluszcz z przyprawami i do piekarnika na 8 minut pod grill na maksa. Obok pieczarki w polowkach skropione oliwa.10 minut - gotowe.

Albo - zeby unikac piekarnika, ktory dla piersi jest niefajny - podsmazasz po 2 minuty piersi rozbite, doprawiasz, dodajesz pieczarki i kieliszek bialego wina. Po 5 minutach mozesz dodac te pomidory, doprawic i dusic 5 minut. 15 minut - koniec.

Jesli juz podsmazylas i mialas gotowe wszystko to po co przesuszac az 20 minut w piekarniku suche piersi (one tak maja same z siebie, dlatego nie ceni sie ich w kuchni zbyt) - tylko dla żółtego sera? Dla żółtego sera czas zapiekania to maks 6 minut w nagrzanym 200-220 st piecu.

pozdrawiam smacznie

ania7403

postów: 63

14.02.2010 01:10

Zrobiłam dzisiaj z resztek, które miałam w lodówce. Majaczył mi jakiś przepis, gdzieś kiedyś czytałam.
Rozbiłam piersi kurze, na patelni podsmażyłam na maśle pieczarki z cebulką i resztką pomidorów z puszki. Nałożyłam je na piersi, posypałam serem żółtym i do piekarnika na 20 minut.
Wyszło super. Nie jest to wykwintne danie ale naprawdę smaczne i szybko się je przyrządza.