Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

dooza

postów: 3

22.03.2008 04:14

2 filety z kurczaka
bialy pieprz
lyzka masla
sol

szklanka bulionu, moze byc z kostki
lyzka maki
kopczasta lyzka curry (najlepiej kamis)
puszka brzoskwin
ze dwie(lub trzy) lyzki smietany 36%
ryz
salata

Ryz ugotowac, trzymac cieply
filety przekroic wzdluz, usmazyc na zloto na masle,na plaskiej, glebokiej patelni, oproszyc pieprzem i sola, zdjac i trzymac w cieple

Na masle po kurczaku zrobic zasmazke z maki, nastepnie curry, zasmazyc na zloto i dodac bulion, lekko zagotowac. Brzoskwinie wczesniej odsaczyc, pokroic na cwiartki. syrop dodac do sosu, zagotowac przez chwilke, dodac smietane.Gdy sos zrobi sie jednolity, ( ok, 2 minut) dodac pokrojone brzoskwinie, nie gotowac, tylko dobtze zagrzac.

Na talerzu polozyc salate, ryz, polac sosem, dodac kawalki brzoskwin, na boku ulozyc kurczaka.

Najlepsze z bialym winem, polecam sauvignon blanc lub ewentualnie pinot grigio