Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26981 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ kurczak w marchewce z żurawiną

Iguana1971

postów: 18

08.02.2009 01:45

Koniecznie muszę wypróbować ten przepis tylko zamiast podlewać wodą podleje bulionem albo jakimś odpowiednim winkiem .

śliwka

postów: 15

05.02.2009 19:32

Wpadłam na to danie inspirowana słodko-ostrymi smakami kuchni meksykańskiej i wyszło mi tak:

- duży filet z piersi kurczaka (najlepiej z hodowli ekologicznej)
- 4-5 dużych marchewek
- 2 duże cebule
- cała mała główka czosnku
- suszona żurawina
- przyprawa: - kilka ziaren kolendry, - kilka goździków, - szczypta cynamonu (duża), - suszona papryczka chili, - imbir (troszkę), - kumin ( duża szczypta) ,
- kilka ziaren pieprzu, - szczypta grubej soli morskiej, - ewentualnie ząbek czosnku, - ewentualnie suszony tymianek - wszystko razem rozgniatam w moździerzu na gruby proszek.

Pierś pokrojoną w dosyć duże kawałki podsmażam razem z cebulą. Posypuję obficie przyprawą i podlewam lekko wodą, dodaję posiekany czosnek i chwilę duszę. Potem dodaję marchewkę pokrojoną w kostkę i wszystko duszę. Kiedy marchewka będzie "al dente" dodaję żurawinę i czekam, aż marchewka będzie miękka, jednak nie za miękka. Podaję albo z chlebkiem pita, albo z ciemnym chlebem. :))

post edytowany 2 razy, ostatnio 05.02.2009 20:38