Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Szykuj się o depilacji laserowej pod okiem speca >

Przy atopowym zapaleniu skóry można?http://notariusz-guckler.pl/

justdobosz21, 17.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Witam miło tych zarejestrowanych i niezarejestrowanych.

jagodka8, 17.10.2017 | czytaj dalej


Czy grzyby mają wartości odżywcze? >

Większości można się spotkać z opiniami, że nie mają, ale ostatnio widziałam...

Katitcu, 17.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29947
najnowszy wpis: 17.10.2017 17:30

Mamy 27171 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wszystko o... kuchni+

FORUM kuchnia+ Kurczak po (chyba) portugalsku

Elfiszcze

postów: 2

13.04.2011 00:00

Dziękuję bardzo. Zrobiłam, wyszedł cudowny :-)

jacek1f

postów: 2296

12.04.2011 16:44

Kurczak opiekany na węglu drzewnym
Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)

trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kuchnia portugalska

Składniki:
1 cały kurczak

Marynata:
8 zgniecionych ząbków czosnku
szczypta soli
sok z 2 cytryn
łyżka sproszkowanych liści laurowych
2 łyżki papryki
2 kieliszki whisky (80 ml)
2 łyżeczki masła
sól kamienna

Sos piri piri:
patrz osobny przepis

Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty. Przygotować kurczaka. Usunąć zbędny tłuszcz. Ostrym nożem lub sekatorem rozciąć wzdłuż mostka. Rozłożyć, obrócić i spłaszczyć, przyciskając wzdłuż kości grzbietowej. Zrobić nacięcia pod skrzydłami, aby łatwiej było spłaszczyć tuszkę. Ostrym nożem ponacinać mięso. Dzięki temu łatwiej przesiąknie marynatą, a zbędny tłuszcz się wytopi. Nakłuć dużym widelcem. Posmarować marynatą po obu stronach i posypać solą. Przykryć. Marynować 30-45 minut.
Piec na węglach, często obracając. Smarować pozostałą marynatą po obu stronach. Upiec na złoty kolor - ok. 30 minut. Pokroić na porcje i posmarować sosem piri piri.

Opracowano na podstawie programu "Kulinarne safari".

Elfiszcze

postów: 2

12.04.2011 15:56

Witam.
Jakiś czas temu - max tydzień, widziałam na kuchni.tv program, w którym bodajże portugalczyk przyrządzał kurczaka pieczonego na grillu. Był to rozpłaszczony kurczak którego nakłuwał dużym widelcem i smarował marynatą. Czy ktoś pamięta może dokładnie przepis? Nie mogę go znaleźć. Nie pamiętam jaki to był program. Jednym ze składników marynaty były mielone liście laurowe :-) Proszę o pomoc.