Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26980 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ kuchnia lwowska

Jonas

postów: 3

08.08.2010 20:42

Ja podaję przepis na pastę serową:
-250g sera żółtego
-4 jajka ugotowane na twardo
-4-5 łyżek majonezu
-1 ząbek czosnku
-sól/pieprz według uznania
Ser i jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć czosnek,dodać majonez i dobrze wymieszać, solić ostrożnie,gdyż majonez i ser są słone. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Pastę podajemy w miseczce lub smarujemy nią kanapki. Jest świetnym dodatkiem do wędlin i mięs na zimno.
Przepis pochodzi z Ławry Kijowsko-Pieczerskiej.

snoozy

postów: 2419

05.08.2010 23:13

Wiele jest tych potraw.Miałem to szcęście,ze moja babcia była ze Lwowa i wiele potraw z jej czasu młodosci "przetransportowała" do swojego domu na Mazowszu.W pamięci pozostanie babka ziemniaczana z kawałkami pieczonego mięsa i sosem grzybowym, kotlety z mielonej cielęciny z dodatkiem ryżu (podobne do nadzienia do faszerowanej kapusty), różne bliny ze smietaną, barszcz ogotowany z buraków, włoszczyzny i z dodatkiem kwasnego dzemu z czarnych porzeczek.Reasumując to kuchnia podobna do naszej pod wieloma względami bo tworzona przez Polaków przez ładne kilka wieków

jacobs

postów: 27

29.07.2010 19:28

mogą być :flaki po lwowsku,

jacek1f

postów: 2296

29.07.2010 12:24

http://www.lwow.com.pl/semper/wiel.html

karolina555

postów: 1

29.07.2010 12:00

hej,
znacie dobry przepis na coś dobrego z kuchni lwowskiej?