Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Kuchnia koreańska

Arczi

postów: 89

13.08.2009 17:25

W związku z niesłychaną popularnością tematu :D postanowiłem dodać kolejny przepis.

Bibim Kuksu (zupa rozmaitości)

Składniki standardowe:

bulion wołowy / drobiowy
zmiażdżony czosnek (dużo)
starty imbir (dużo)
makaron (pszenny, sojowy, gryczany itd.)
olej sezamowy
go chu jang / sriracha / inny ostry sos chilli
prażony sezam

Składniki do wyboru:

podsmażone mięso w kawałkach (np. kurczak, ryba)
drobno pokrojone i lekko podsmażone warzywa (cukinia, por)
wszelkiej maści owoce morza
grzyby (np. poku lub pieczarki)
dowolne pierożki, pulpety itd. (najlepiej o orientalnym smaku)
sos rybny (jeśli pasuje nam tego typu smak, ale uwaga żeby nie przesolić).

Przygotowanie:

Wlewamy bulion do dużego garnka i doprawiamy mocno czosnkiem i imbirem. Wrzucamy go chu jang, bądź inną "ostrość". Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem, tak samo nasze warzywa, pierogi, pulpety, czy mięso (jeśli używamy). Makaron wraz z resztą "niegotowanych" składników nakładamy do miseczek, po czym zalewamy gorącym bulionem. Dekorujemy jakąś zieleninką (np. siekaną młodą cebulką) i sezamem, oraz przyprawiamy paroma chlapnięciami oleju sezamowego. Gotowe!

Uwagi końcowe: To jest bardzo ogólny przepis i jak widać można go przyrządzić na nieskończoną ilość sposobów, w zależności od dostępnych środków bądź preferencji smaku. Można z tego zrobić całkiem porządny obiad, rozstawiając na stole miseczki z dodatkami - każdy dobierze sobie to, na co ma ochotę.

post edytowany 1 raz, ostatnio 13.08.2009 17:26

Arczi

postów: 89

27.07.2009 14:56

Tym razem znowu coś bardzo szybkiego i prostego:

ostra mizeria z ogórka (oi namul)

Składniki:

ogórek
ocet ryżowy (przejrzysty)
ostra papryka w proszku (ew. płatkach)
prażony sezam
sól

Przygotowanie:

Ogórka kroimy w cienkie plastry, solimy i odstawiamy. Za jakieś pół godziny porządnie odciskamy z wody, po czym przyprawiamy do smaku octem ryżowym i ostrą papryką. Sypiemy prażonym sezamem, mieszamy i podajemy.

uwagi końcowe: bardzo fajny dodatek do łagodnych mięs (np. z grilla). Razem z bulgogi doskonale nadaje się do "ssam", czyli zawijańców z sałaty.

Arczi

postów: 89

25.07.2009 10:08

Dzisiaj absolutny klasyk na grilla - tzw. "ogniste mięso" :D

Bulgogi

Składniki:

polędwica / karkówka / dziczyzna
pasta go chu jang (zastępczo może być sos sriracha)
świeży tarty imbir
olej sezamowy
syrop kukurydziany (można zastąpić odrobiną płynnego słodziku, ew. paroma łyżeczkami cukru, lub miodu)
spora ilość zmiażdżonego czosnku
czarny pieprz

Przygotowanie:

Mieszamy składniki marynaty - powinna być generalnie ostra, słodkawa i mocno czosnkowa. Wrzucamy do tego mięso, najlepiej na całą noc. Wyjmujemy z marynaty i pieczemy na grillu. Podajemy w akompaniamencie grillowanej cebuli i czosnku, często podaje się to jako "ssam", czyli zawijane z innymi bajerami w liście sałaty.

uwagi końcowe: ta potrawa ma całkiem sporo odmian, także to jest przepis dość podstawowy. marynatę można wzbogacić siekanym drobno porem, prażonym sezamem, oraz innymi bajerami (tarta cebula, ocet ryżowy itp.). Jeśli używamy dziczyzny lub polędwicy, to kroimy baaardzo cieniutko i nadziewamy na patyczki jako "falę" (typowy azjatycki sposób). Tradycyjnie tą potrawę piecze się na granitowej płycie, lub też kamieniu nagrzanym w ognisku (relikt dawnej kuchni myśliwskiej).

post edytowany 1 raz, ostatnio 29.07.2009 00:32

Arczi

postów: 89

24.07.2009 18:02

Witam,

w sumie chyba niewiele osób zna kuchnię koreańską, a jest naprawdę pyszna, prosta i zdrowa. Niektóre składniki jeszcze trochę ciężko u nas dostać (jak np. ich sztandarową pastę chilli o nazwie "go chu jang"), ale stosowane produkty są w większości łatwo dostępne i niezbyt drogie. Podstaw koreańskiego gotowania nauczyły mnie moja znajoma Yoo Soon Lee i jej mama, ale czerpię też dużo z książki p. Pawła Albrzykowskiego (rewelacyjna książka, gorąco polecam!!!), oraz oczywiście z netu.

Na początek coś prostego:

polędwica w sezamie (nazwy w oryginale nie znam - sorry)

Składniki:

polędwica wołowa (jeszcze lepiej dziczyzna - sarna, daniel itp.)
sól i pieprz
mąka
jajko
ziarno sezamu (większość surowego, trochę prażonego)
pasta "go chu jang" (zastępczo sos "sriracha")
czosnek
olej sezamowy

Przygotowanie:

Kroimy polędwicę w cienkie plasterki, sypiemy solą i pieprzem. Następnie panierujemy - mąka, jajko, surowy sezam. Rzucamy to na patelnię i smażymy na oleju aż do ładnego zezłocenia panierki. Zdejmujemy. Teraz sos: przekładamy pastę chilli do miski i mieszamy z olejem sezamowym, posiekanym czosnkiem, oraz prażonym ziarnem sezamu. Mięso wykładamy na półmisek, na środku którego stawiamy miseczkę z sosem do maczania. Gotowe!

Uwagi końcowe: Pastę go chu jang można zastąpić dostępnym w co lepszych marketach sosem "sriracha". Jest on znacznie żadszy od go chu jang (które ma w zasadzie konsystencję miso), ale w smaku jest generalnie dość podobny (słono-ostry). Prażony sezam przygotuje się bardzo prosto: wysypujemy go trochę na niewielką patelnię, włączamy niski płomień i skrapiamy odrobiną wody. Potrząsamy patelnią bądź mieszamy, aż ziarna nabiorą ładnego, złotego koloru (uważamy żeby nie przypalić). Prażony sezam ma bardzo szerokie zastosowanie, także można przygotować go trochę więcej na zapas. Ogółem powyższe danie świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy: Można ułożyć różne tego typu kąski na półmiskach, dodać parę sosów i już jest fajnie. Danie to równie dobrze smakuje na zimno, także można usmażyć wcześniej i jak goście przyjdą tylko zapodać na stół. Polecam!

post edytowany 3 razy, ostatnio 24.08.2009 14:09